Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

“Uskovnica je top. Več vložiš sebe, več dobiš zase in za druge”

web-3-uskovnica-6-e1562591903838.jpg

ARHIV DONBOSKO.SI

Lojze Grčman - objavljeno 09/07/19

Uskovnica, ki ni na Uskovnici, a njen duh ostaja

Kaj so Uskovniški tedni? Poletni spoj predavanj, osrednje teme in duhovnosti z uro tišine na dan, molitvijo in mašo. Vse to se prepleta z druženjem, glasbo in športom. Ali so tedni osebnostne in duhovne rasti z medsebojnim bogatenjem v skupnosti, kjer imajo za uspešno delovanje pomembno besedo tudi točnost, disciplina in red, uspešni, zanimivi, upravičujejo pričakovanja udeležencev? Odgovor lahko da že trajnost njihovega poteka: letos jih bodo salezijanci pripravili že 34-ič.


USKOVNICA

Preberite še:
Kapelice v slovenskih gorah: kam se odpraviti?

Tokrat zaradi lanskega požara ne na Uskovnici, planini nad Pokljuko, ampak na Pohorju. A uskovniški duh – duh veselja, optimizma, zaupanja, vere, napredka, povezanosti … – ostaja. Tako kot geslo Učenci smo vsi enako.

Uskovnica v fotografijah:

“Drug od drugega se učimo. Imamo enega učitelja, Jezusa, preostali pa smo na poti učenja,” ga je razložil Boštjan Jamnik, koordinator Uskovniških tednov in v tem pogledu eden naslednikov legendarnega Jožeta Vidica, ki si je to poletno duhovno oazo za mlade med 15. in 30. letom omislil in jo z vsemi talenti ter močmi podpiral v vseh pogledih.

Kdaj in kje

Letošnji Uskovniški tedni bodo v Dominikovem domu na Pohorju potekali od 14. do 20. julija, od 28. julija do 3. avgusta in od 4. do 10. avgusta. V treh tednih se bo na Pohorju zvrstilo okrog 180 udeležencev, ki jih bo usmerjalo 40 animatorjev in duhovnih vodij. Več na www.donbosko.si/ut.

“Teden, ki si ga med letom ne moreš ustvariti”

Dobrodošlo pomoč mu je nudil Andrej Furlan, pravi inventar Uskovniških tednov, saj v različnih vlogah sodeluje že 18 let: “Uskovnica je top. Vem, da so jo prestavili na Pohorje, a duh ostaja. Greš prvič, drugič, tretjič … To preprosto postane del tebe in ti postaneš del tega, zaradi Uskovniških tednov lahko odpoveš tudi morje. Več kot vložiš sebe, več dobiš zase in za druge, bolj lahko vse leto živiš iz tamkajšnjih spoznanj.


READING BIBLE

Preberite še:
Kam na duhovne vaje med počitnicami?

“Tam so mladi z enakimi problemi kot ti. To je teden, ki si ga med letom ne moreš ustvariti. In nihče drug ti ga ne more. Prek mladih v Don Boskovem duhu na Uskovniških tednih spoznaš, da Bog je in da navija za nas, da daje moč, da bomo evangelizirali naprej med letom. Doma, v šoli, v službi, kjerkoli, kjer Kristusa ne poznajo,” Gorenjcu posebnih vprašanj tipa “kakšni so vaši občutki” sploh postavljati ni bilo treba.

“V Uskovnico se zaljubiš, no, morda še v koga drugega … Tam je vse iskreno in pristno, nič mi ni bilo ‘fake’. To je največji blagoslov,” je še dodal.

Od celodnevnih klepetov do tišine

Kako se ju je dotaknila Uskovnica, sta ubesedili tudi animatorki in članici pripravljalne ekipe Nikolina (25 let) ter Lucija (23 let).

“Uskovnica da občutek skupnosti, sobivanja z mladimi katoličani. Zagon, da nisi sam v tem. Vsaka tema te zaznamuje, dotakne se te na svoj način, zame osebno je bil to še posebej nagovor o poklicanosti, kaj je naša vloga v svetu, kaj želimo dati, spoznavanje, da smo poslani od Boga, dar, da moramo to spoštovati, občudovati, nositi v svet. Dragoceno mi je, da je petek posvečen tišini, spovedovanju in adoraciji,” je razkrila Lucija.

“Na Uskovnico sem prvič prišla leta 2012, in sicer sem zaradi povabila in navdušenja mladih, ki sem jih spoznala na SDM v Madridu. Spomnim se, kako zelo hribovsko se mi je prvič zdelo, vse od koče, šotora pa do hrane. Uživala sem v glasnem petju (vseh kitic :)), mirno sem lahko klepetala cele dneve, spoznavala ljudi, ki so mi podobni in zato sem se počutila kot doma. Sploh v skupinah smo med seboj delili svoje preizkušnje. Med tem smo jokali, bilo nam je v olajšanje, hkrati pa smo po teh izpovedih dobili najboljša prijateljstva. Ni mi žal nobenega tedna, niti deževnega, ki sem ga preživela na Uskovnici,” je navdušena Nikolina.

web-3-uskovnica-8-e1562590205498.jpg
PATRICIJA BELAK

Mali čudež(i)

Vodilo Uskovniških tednov, kamor še zdaleč ne prihajajo le verni ljudje, je oblikovanje pokončnih in veselih ljudi. Tudi v časih, ko so številni prepričani, da so mladi v glavnem zazrti le v svoje elektronske naprave, razmišljajo le o užitkih in predvsem na kratek rok.




Preberite še:
Huda poškodba ji je porušila svet. A odprla oči za več novih

Boštjan Jamnik je iz srca vesel vsakega mladega, ki svoje življenje vzame resno: “Takšnih na Uskovniških tednih srečam ogromno. Mladih, ki bi radi nekaj naredil iz sebe, kaj spremenili. Mladi, ki pridejo s Svetim pismom, ga prebirajo, premišljujejo, so zame svojevrsten čudež.”

Briga me!

“Letošnja tema nosi naslov Briga me!, s katerim malce provokativno odpiramo vprašanje odgovornosti mladih. Prvi dan bomo govorili o odgovornosti do iskanja, odkrivanja svoje poklicanosti v svetu. Nadaljujemo s sprejemom svoje odgovornosti, razumsko odločitvijo in zastonjskim služenjem. Po tradicionalnem tretjem dnevu, ko se odpravimo na pot, se tematsko vrnemo na skupnost, kaj nam ta prinaša, kaj dajemo in naše odgovornosti do skupnosti, v katerih bivamo. Zaključimo z iskrenim, pristnim veseljem, ki je sad izpolnjevanja poklicanosti, služenja, življenja v skupnosti in izhaja iz zaupanja v Boga,” sporočajo salezijanci.


PETRA ZUPAN

Preberite še:
Starši ji pravijo, da je oratorijski teden za njihove otroke najboljši


COUPLE

Preberite še:
3 dejstva o moških, zaradi katerih boste bolj razumele svoje može, sinove, očete in brate


CHILDREN DRAWING

Preberite še:
12 stvari, ki jih lahko počnete z družino, še preden otroci odrastejo

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.