Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

“Svetnik brez obraza”: mladi Brazilec, ki je leta trpel za kožnim rakom

Paulo Roberto Aliança

Gabriel Vila Verde | Facebook

Gabriel Vila Verde - objavljeno 19/06/22

Ko so odprli krsto, so namesto neprijetnega vonja, ki ga je spremljal pri življenju, zavonjali aromo vrtnic

Duhovnik iz Brazilije Gabriel Vila Verde je na spletu objavil ganljivo zgodbo svojega sonarodnjaka, ki mu pravi “svetnik brez obraza”. To je zgodba Paula Roberta, ki je zbolel za kožnim rakom in ki je svoje življenje povzel z besedami: Božji obraz, popačen od bolečine, preoblikovan od ljubezni.

Mladenič, mistik

Paulo Roberto, rojen v Carapicuibi, je 18 let vse do svoje smrti bolehal za kožnim rakom. Njegovo telo je imelo vonj po truplih in le redki so zbrali pogum, da so se mu približali. Obraz si je pokrival s tančico, da ga ne bi motili komarji.

Paulo je bil mistik, trdi oče Gabriel. Mladenič je pri življenju priznal, da ga je Jezus v otroštvu vprašal, ali je pripravljen trpeti. Odgovoril mu je pritrdilno. Paulo Roberto se je velikokrat udeleževal raznih srečanj in pričeval o svoji veri. Mnogi, ki so se utapljali v drogah in spolni nemoralnosti, so se zaradi Paulovega pričevanja odrekli svojim pregreham. Njegovo veselje je bilo nalezljivo!

Včasih so mu muhe pristale na obrazu in pustile ličinke, ki so se izlegle na živem telesu. Velika bolečina, ki pa ga ni zlomila.

Z vašo pomočjo bomo še boljši

Iskreno se vam zahvaljujemo, ker berete in spremljate Aleteio. Z veseljem in predano ustvarjamo njene vsebine, za delovanje pa seveda potrebujemo sredstva. Zato vas prosimo, da nas podprete – za še več dobrih člankov, ki bodo spodbujali in dajali navdih. Vse podatke najdete TUKAJLE. Hvala vnaprej! ekipa Aleteie

Popačen od bolečine, preoblikovan od ljubezni

Paulo Roberto je umrl 10. januarja 2002. Pred smrtjo je prosil mamo, naj mu obraz v krsti pokrije s tančico in nanjo položi naslednje besedilo: Božji obraz, popačen od bolečine, preoblikovan od ljubezni.

Ko so odprli krsto, so namesto neprijetnega vonja, ki ga je spremljal, ko je bil živ, zavonjali aromo vrtnic.

“Spoznal sem, da moje trpljenje ni večje od trpljenja drugih ljudi, saj vedno obstaja nekdo, ki trpi bolj kot jaz,” je Paulo napisal v svoji oporoki. “Spoznal sem, da je rožni venec ključ do zmage, da je kopija ključa glavnih vrat naše hiše … Spoznal sem, da obstajata le dve veliki besedi: prva je ljubezen, druga je tišina.”

“Bratje moji, naj nas to pričevanje res spreobrne! Ali lahko vidimo Jezusov obraz na obrazu Paula Roberta? To je pravi Kristusov obraz! Kdor ne vidi Kristusa v trpljenju, ne bo nikoli videl Kristusa v slavi,” pravi oče Gabriel.

Vesel otrok kljub bolezni

Paulo Roberto se je rodil v revni družini v Sao Paulu. Kljub svoji kožni bolezni od rojstva in kljub nenehnemu bivanju v bolnišnici je bil vesel otrok, ki se je rad igral.

Pri sedmih letih so mu potrdili diagnozo kožnega raka. Njegovo življenje, že zaznamovano z bolečino, je “postalo kalvarija”. Fant je začel izgubljati tudi vid, pri 19 letih pa je odšel v večno življenje.

Po njegovi smrti še naprej prihajajo pričevanja o njegovi svetosti. Sam je pravil: “Sem najsrečnejši človek na svetu.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
mladiraksvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.