Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 učinkovitih korakov do osebne rasti

KOBIETA

fizkes | Shutterstock

María José García Crespo - objavljeno 19/04/22

Načrt vam lahko pomaga prepoznati cilje, pridobiti veščine in razviti navade na kateremkoli področju vašega življenja

Vsak ima v svojem življenju področja, ki jih želi izboljšati. Toda zakaj večina od nas tako težko doseže svoje cilje?

Dobro zastavljen načrt osebne rasti nam lahko pomaga prepoznati cilje, pridobiti veščine in razviti navade na kateremkoli področju našega življenja.

Z aktivnim razmišljanjem o tem, kaj počnete in na kateri točki se trenutno nahajate, boste imeli večji občutek nadzora nad svojim življenjem.

Če se stvari ne odvijajo najbolje, se vedno lahko poslužite svojega načrta osebne rasti. Služi kot smerokaz, ki vam pomaga ostati na pravi poti za dosego svojih ciljev.

Kaj je načrt osebne rasti?

Osebni načrt rasti je znan tudi kot individualni razvojni načrt.

Vključuje opis želja, veščin ali kompetenc, izobraževanj in treningov moči ter korake za doseganje ciljev. Ta področja so pogosto med seboj povezana in končni cilj vsakega cilja osebne rasti je obogatiti vsa področja vašega življenja. Postali boste boljša oseba, kar bo na več načinov koristilo vašemu zdravju in dobremu počutju na delovnem mestu in pri odnosih z drugimi.

“To, kar počneš, dela razliko in odločiti se moraš, kakšno razliko želiš narediti.” (Jane Goodall)

Načrt tudi beleži in ocenjuje našo učinkovitost v različnih dimenzijah življenja.

Osebna rast je pot, ki se nikoli ne konča. V veliki meri nas oblikujejo tudi ljudje okoli nas. Ko odraščamo, imamo večji občutek samozavedanja in lahko sprejemamo odločitve za izboljšanje.

Področja, ki jih lahko izboljšate, so duhovno življenje, kariera, odnos, fizično in duševno počutje. Lahko se osredotočite na izboljšanje enega vidika ali vseh naenkrat.

Pred vami je predlog, kako ustvariti načrt osebne rasti v sedmih preprostih korakih.

ROZWÓJ OSOBISTY

1RAZVIJAJTE SVOJO VIZIJO

Začnite svojo pot osebne rasti z jasno vizijo, kakšen človek želite postati v naslednjih letih.

Morda na začetku še nimate jasno izdelanih želja, zato vam bo pomagalo, če si vse zapišete. Ko boste zapisali svojo vizijo, boste začeli razmišljati o tem, kako bi lahko do tja prišli.

Prepoznavanje vaše motivacije je bistvenega pomena, da boste na svoji poti uspešni.

Vizija vas bo vodila do zavestnih odločitev. Vsak dan se boste zbujali z občutkom moči za opravljanje dela, ki je potrebno za dosego svojih ciljev.

“Človek se lahko odloči, da se vrne k varnemu ali da napreduje k rasti. Rast je treba vedno znova izbrati; strah je treba vedno znova premagati.” (Abraham Maslow)

Če želite imeti jasno vizijo, morate opraviti temeljito analizo samega sebe. Pri tem vam lahko pomagajo naslednja vprašanja:

  • Kakšen je vaš namen v življenju?
  • Kakšna oseba želite postati?
  • Kaj vas motivira in navdihuje?
  • Kakšna so vaša prepričanja in vrednote?
  • Katere so vaše prednosti in katera področja morate izboljšati?

2PREVERITE RESNIČNOST

V naslednji točki preglejte, kako napredujete. Načrt osebne rasti vključuje samorefleksijo in proces samozavedanja.

Poznati morate svoj trenutni položaj, da ugotovite, kako priti od ene do druge točke.

Katera področja svojega življenja morate izboljšati? Katere veščine vam lahko pri tem pomagajo? Kakšna je razlika med vašim trenutnim položajem in tistim, ki ga želite doseči?

3OPREDELITE KORAKE

Ko definirate svojo vizijo in preverite resničnost, je čas, da prepoznate in razporedite svoje korake. Postavljanje mejnikov vam omogoča, da zgradite jasen in dosegljiv načrt za dosego svojih ciljev.

Prav tako vam pomaga spremljati in nadzorovati svoj napredek. Koraki pomagajo, da se osredotočite na tisto, kar je pomembno, in vas vodijo naprej.

Če želite določiti svoje mejnike, se lahko obrnete na t. i. tehniko SMART ciljev. SMART cilj je specifičen, merljiv, dosegljiv, ustrezen in časovno omejen.

BUDGET

4POIŠČITE NAVADE, KI VAM BODO V OPORO

Na začetku vsakega leta ima večina od nas seznam želja in novih odločitev. Vendar se jih veliko pri tem ustavi.

Ko si zastavimo cilje, nimamo idej, kje točno bi začeli ali koliko časa bo trajalo, da te cilje dosežemo.

Eden od načinov, ki vam lahko pomaga priti korak bližje vašim ciljem, je ustvariti sistem podpornih navad.

Čeprav je mamljivo ustvariti številne pozitivne navade za vse svoje cilje, strokovnjaki predlagajo, da se osredotočite na razvoj ene navade naenkrat.

Prednosti navade se lahko pokažejo na različne načine. Za začetek vam omogočajo, da svoje mejnike razdelite na majhne, ​​specifične naloge. Ko te rutinske naloge postanejo navade, lahko preidete na naslednjo navado.

5DEFINIRAJTE TUDI, ČEMU SE JE DOBRO IZOGIBATI

V današnjem svetu je veliko motenj. Družbena omrežja, serije ali igre vas oropajo vaše produktivnosti. Pogosto podcenjujemo, koliko časa vsak dan preživimo z njimi.

Namesto da se med ustvarjanjem osebnega načrta rasti osredotočite le na to, kar želite doseči, razmislite tudi o obratnem procesu.

Ustvarite “seznam stvari, ki jih ne smem narediti”, da boste hitreje dosegli cilj. Nato razdelajte načrt za produktivnost, s katerim si boste pomagali ostati osredotočeni in preprečiti motnje.

“Zapomni si tisto resnico, ki jo Pavel, zagovornik Božje ljubezni, oznanja: ‘Tempus breve est!’ To življenje nam hitro uide iz rok in ni možnosti, da ga dobimo nazaj.” (Sveti Jožefmarija Escrivá

6OPOZORILA, NAGRADE IN KAZNI

Da bi dosegli cilj, si omislite sistem opomnikov in nagrad, s pomočjo katerih boste ostali motivirani.

web3-woman-desk-calendar-agenda-busy-schedule-shutterstock

Pomislite, da so navodila kot GPS, ki vas usmerja in vam pove, kam naprej. Prednost je trojna:

  • Omogoča vam, da se duševno osvobodite in se osredotočite na izvajanje svojih nalog.
  • Ni si vam treba zapomniti celotnega seznama opravil.
  • Spremenite naloge/dejavnosti v rutino, ki bo postopoma postala vaša nova navada.

Da bi bil vaš sistem kar se da učinkovit, naj vsebuje tudi niz nagrad in kazni. Nagrade so potrebne za ohranjanje motivacije in razvoj novih navad.

7PREGLEJTE SVOJ OSEBNI NAČRT RASTI

Če se želite prepričati, ali vaš načrt deluje, ga morate izmeriti v praksi. Merjenje napredka vam pomaga, da ostanete odgovorni in prepoznate morebitne vrzeli v vašem načrtu.

Če ugotovite, da določena področja vašega načrta ne delujejo, se lahko vrnete na začetek in naredite vse potrebne spremembe. Ne pozabite, da je vaš osebni razvojni načrt stalen in vseživljenjski proces.

Pri izvajanju samorefleksije o svojem načrtu, si lahko zastavite naslednja vprašanja:

  • Kaj v trenutnem načrtu dobro deluje?
  • Kako daleč sem od svojih dolgoročnih ciljev?
  • Na kaj naj se osredotočim naslednji teden/mesec?
  • Kaj sem se naučil z doseganjem ciljev, ki sem si jih zadal?

Na podlagi Maslowove hierarhije potreb je samoaktualizacija končna stopnja osebne izpolnitve in zadnja stopnja pri uresničevanju celotnega potenciala človeka.

To pomeni, da je želja po tem, da postanemo najboljša različica sebe, ključ do uresničitve našega celotnega potenciala. Zato vam ustvarjanje načrta osebne rasti omogoča, da uresničite in razvijete svoj potencial v tem svetu.

Osebni načrt rasti lahko ustvari pozitiven učinek valovanja v vseh vidikih vašega življenja. Dosegli boste boljšo koncentracijo, pozitiven odnos in ostali motivirani.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.