Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj z osebnimi načrti, ko si ustvarimo družino?

0001-6081673651_20210817_073039_0000.png

Shutterstock | Di Evgeny Atamanenko

Dolors Massot - objavljeno 07/09/21

Pogovor je ključ za vključevanje osebnih načrtov v družinsko življenje

Ko govorimo o družini in paru, običajno razmišljamo o skupnih ciljih. Osebni cilji vsakega družinskega člana navadno izpadejo ali se o njih govori sramežljivo, ker se zdi, da gre za sebične želje. Vendar je to napačno razmišljanje, ker imajo tudi v družini in zakonskem življenju osebni cilji pomembno vlogo.

Zakonska in družinska svetovalka María Ángeles Nogueras pojasnjuje: “V družini čutimo potrebo po tem, da smo ljubljeni, da imamo pomoč in podporo, da lahko najbolje razvijemo svoje zmožnosti in se čutimo spoštovane zaradi tega, kar smo in kar delamo. Zato smo v družini vsi odgovorni za to, da drugi dosežejo svojo osebno srečo.”

Osebni načrt ni grožnja

Za Noguerasovo je zelo pomembno upoštevati ta vidik, zlasti v prvih letih oblikovanja družine, ko so otroci majhni in se je življenje v primerjavi s preteklimi leti zelo spremenilo. Po njenem mnenju mora vsak osebne načrte prilagoditi tako, “da ne postanejo grožnja družinskemu življenju”.

Na primer, logično je, da je med osebnimi željami in načrti ukvarjanje s športom. Treba je premisliti, kateri urniki treningov so najbolj primerni za mojo novo situacijo znotraj družine.

Ključ je v dobri komunikaciji

Če so osebni cilji nekaj naravnega, zakaj nas tako radi vržejo iz tira, ko jih želimo uskladiti z družinskim življenjem? Noguerasova izpostavi, da je največja težava v pomanjkanju komunikacije pri družinskem načrtovanju.

V svoji knjigi z naslovom Družina … moje najboljše podjetje navaja seznam osebnih ciljev, ki zahtevajo družinsko pomoč, da bi jih lahko uresničili. Da bi o njih lažje spregovorili, jih poimenujmo:

 • naučiti se počivati,
 • naučiti se sprostiti,
 • doma se počutiti udobno in uživati,
 • uživati tudi na delu,
 • znebiti se določenih slabih navad,
 • znebiti se možnih občutkov krivde,
 • znati se umiriti v urejeni in prijetni hiši,
 • najti čas za otroke,
 • vzeti si čas za ženo oziroma moža,
 • imeti čas zase,
 • naučiti se na težave gledati kot izzive, ki jih je treba sprejeti in premagati.

Strokovnjakinja doda, da so “vsi ti cilji nujen predpogoj za osebno ravnovesje ter da jih lahko dosežemo le v primernem družinskem okolju”.

Najpomembnejša organizacija v našem življenju

Vemo, da ima vsako podjetje svoje cilje in prioritete. Tako je v vsaki organizaciji. Tudi družina je organizacija, nedvomno najpomembnejša v našem življenju. Zato je tako pomembno, da se pogovarjamo o osebnih željah in načrtih in jim posvetimo dovolj časa, saj je to nepogrešljivo, če želimo, da bo družina dobro delovala.

Čas, ki ga lahko namenimo vsakemu osebnemu cilju, bo deloval podobno kot harmonika. Ne bo vedno enak za vsako dejavnost, ampak ga bomo krčili in širili, da se bo prilegal družinski dinamiki.

Pri tem moramo upoštevati obdobje za vzgojo in rast otrok, čas nosečnosti, možne bolezni ali nesreče, družinske potrebe, poklicne spremembe, selitve ipd. Vse to je del običajnega življenja, ki zajema tudi izredne razmere, na katere nismo računali. Iskanje harmonije med osebnimi in družinskimi cilji je lep izziv in dober cilj. Da bi ga dosegli, mora odkrit pogovor postati kot zrak, ki ga dihamo.

Ko nekdo spregovori o tem, kaj ga navdihuje, kaj bi si želel narediti, kaj mu je všeč … in soprog ta cilj pozna ter ga je sprejel, potem se zakonec pri uresničevanju tega cilja čuti izpopolnjenega, saj ve, da je del celote in je del vse družine ter ne gre za solistično sebično dejanje, ampak ga pri tem ljubeče podpira vsa družina. Oba zakonca vesta, da čeprav se posvečata zgolj osebnim ciljem, ti pripadajo vsej družini in jo s tem izboljšujejo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
družinaodnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.