Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Trije močni stebri osebnega razvoja

ROZWÓJ OSOBISTY

Jirsak | Shutterstock

Mikołaj Foks - objavljeno 17/04/20

Se želite bolje spoznati in svoje življenje spremeniti na bolje?

Morda imate različnih popularnih nasvetov že čez glavo, še vedno pa ne veste, kako bi začeli delati na sebi. Predstavljamo vam tri močne stebre osebnega razvoja.

Ti trije stebri, o katerih boste brali, morda za vas niso nič novega. A ne gre za to. Ponuditi vam želimo nov in svež pogled na nasvete, ki ste jih slišali že večkrat. Mnogo ljudi na te stebre gleda kot na neprijetne ali nepotrebne, a v resnici so lahko odlični temelji za to, da postanete boljša različica sebe.


web 3 matej virtic

Preberite še:
“Biti drugačen ni vedno lahko, a okolica to vendar sprejme in spoštuje”

Jaz, oziroma ravnovesje

Začnite pri sebi in svojem ravnovesju. Tako smo bližje temu, da ga ujamemo. Razbremenite telo od prekomerne in nekakovostne hrane. Omejite prigrizke in zmanjšajte škodljive proizvode. Če jemo dovolj, običajno jemo manj.

Razbremenimo svoje čute, predvsem od preveč slik in zvokov. Ali poplava video in zvočnih informacij, s katerimi smo bombardirani vsak dan, širi naše dojemanje ali ga zavira? Zadostno količino vidnih in slušnih dražljajev dosežemo tako, da jo zmanjšamo.

Fizično olajšanje pomeni ujeti več treznosti uma in duha. Pri tem pomaga tudi telesna aktivnost, ki krepi kondicijo in fizično moč. Takšno dejanje lahko imenujemo post. Vendar poimenovanje ni najpomembnejše, pomembnejša je moč nad seboj, ki jo takšna praksa omogoča.


MAN,ALONE,OFFICE

Preberite še:
Epidemija: V kateri psihološki fazi se nahajate?

On, oziroma več

Ostrenje fizičnih čutov je odličen korak k izostritvi vaših duhovnih čutov. Danes prejemamo več na telesni ravni in premalo na duševni. Vsakodnevno ustavljanje v tišini in osamljenosti vam omogoča, da svojo situacijo vidite iz višje perspektive.

Ne glede na raven vere ali neverstva je duhovnost del življenja vsakogar. Vsak jo lahko odkrije in vsak jo lahko poglobi. Treniranje duhovne mišice v kombinaciji s funkcionalnim telesom ustvarja sinergije, ki omogočajo večjo učinkovitost, da lahko postanemo to, kar si v resnici želimo biti.

Če v osebnem razvoju potrebujemo nekaj več, potem je to iskanje nečesa višje, iskanje lastne poti do Boga. Tej poti lahko rečemo molitev ali meditacija. Vendar poimenovanje ni najpomembnejše. Pomembna je priložnost, da sebe vidite skozi večji objektiv, kakršnega omogoča takšna praksa.


CO Z EMOCJAMI

Preberite še:
“Psiholog” sveti Ignacij Lojolski svetuje, kako ravnati s čustvi

Oni, oziroma manj

Življenje je odnos z drugimi ljudmi. Odnos s šibkejšim, odnos, v katerem imamo moč ali pa odnos, v katerem ostajamo ravnodušni. Ti odnosi nam povedo, kakšni v resnici smo. Osebna rast nima pomena, če je ni v razmerju do drugega.

Manj se osredotočajte na svoje imetje in to pozornost raje usmerite na potrebe drugega. Z dajanjem tistega, kar je zame materialno dragoceno (ne le denar) ali nematerialno (ne le čas), ustvarjamo prostor, v katerem lahko v svoji človečnosti zrastemo.

Težko je razumeti, toda podarjanje z ljubeznijo in srčnim mirom (ki se krepi s postom in molitvijo) daje nekaj veliko bolj pomembnega. Temu se pogosto reče miloščina. Vendar pa ime ni najpomembnejše. Pomembna je sposobnost, da se spremenite, ker drugim stojite ob strani, kar ta praksa omogoča.

Tako kot po enkratnem teku ne morete biti pripravljeni na maraton, tako tudi po manjši aktivnosti, v katerem koli od treh vidikov ne pričakujte čudežnih sprememb. Če želite teči maratone, morate biti ves čas v formi. Če želite postati boljša različica sebe, morate imeti svoje razmišljanje in delovati v vseh treh smereh: jaz, On in oni.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


ALES CERIN

Preberite še:
Aleš Čerin po hudi preizkušnji: “Dana mi je bila milost, da Bogu nisem nič očital”


WOMAN,ALONE,COFFEE,HOME

Preberite še:
5 jutranjih rutin znanih osebnosti


HUG

Preberite še:
4 razlogi, zakaj se je otrokom vredno opravičiti

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.