Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Soustanoviteljica uspešnega grafičnega podjetja Canva bo podarila večino svojega premoženja

MELANIE PERKINS

Web Summit - ENX_6504-CC BY 2.0

Dolors Massot - objavljeno 14/01/22

"Nikoli nisva imela občutka, da je to najin denar, vedno se nama je zdelo, da sva zgolj varuha teh zaslužkov," pojasnjuje Melanie Perkins

Melanie Perkins ima neobičajen dar, povezan s podjetniško žilico: naučila se je uporabljati grafično oblikovanje in aplikacije, ob tem pa ugotovila, da je pred ustvarjanjem preprosto oblikovanih sistemov na svetovnem spletu uspešna prihodnost.

Ocene o njenem premoženju nihajo z dogajanjem na trgu, toda vsekakor je višje od petih milijard ameriških dolarjev (okoli 4,4 milijarde evrov, op. prev.). Pri Bloombergu so v teh dneh objavili seznam “osebnosti in idej, ki so zaznamovale globalno podjetništvo v letu 2021”. Na njem je veliko pomembnih imen – vključno s Perkinsovo. Je namreč soustanoviteljica podjetja Canva, ki uporabnikom omogoča brezplačno ustvarjanje grafičnih oblik (v najpreprostejši obliki), od objav na družbenih omrežjih in memov do povzetkov in strokovnih predstavitev.

Katoliška izobrazba

34-letna Perkinsova prihaja iz Avstralije. Rojena je bila v Perthu, danes pa živi v Sydneyju. V Perthu je obiskovala gimnazijo Presvetega Jezusovega Srca, študirala je na Univerzi Zahodne Avstralije.

Njena zamisel, kot pojasnjuje sama, se je porodila iz potrebe. V pogovoru za medije je povedala:

“Začetki podjetja Canva segajo v leto 2007, ko sem študirala na Univerzi Zahodne Avstralije. Takrat sem učila študente, kako naj uporabljajo programe, kot sta InDesign in Photoshop. Študentom so se ti programi zdeli izredno zahtevni že za pomnjenje, kaj šele za uporabo. Predstavljala sem si, da bo prihodnost grafičnega oblikovanja precej drugačna. Da bodo te stvari dosegljive na spletu, da si bodo uporabniki lahko med seboj pomagali in da bo vse skupaj zelo preprosto.”

Perkinsova se je domislila, da bi šla še korak naprej in ustvarila nekaj novega in uporabnega. Takrat so bile to še sanje; skupaj s Cliffom Obrechtom, še enim soustanoviteljem podjetja, sta bila študenta in nista imela zadostnih sredstev, predvsem pa tudi ne tehničnega ali podjetniškega znanja, potrebnega za rojstvo novega izdelka in ustanovitev podjetja.

Toda Melanie in njen tedanji prijatelj ter študijski kolega (danes pa soprog) sta bila trdno odločena. Z vsem običajnim tveganjem sta se podala v podjetniške vode in ustvarila svoj prvi izdelek z imenom Fusion Books. To je bila preprosta spletna platforma za oblikovanje gimnazijskih almanahov, ki pa je postala prava uspešnica in je ustvarjalcema dala nov zagon za naslednji korak: podjetje Canva.

Zanj pa sta potrebovala finančna sredstva. Melanie je v pogovoru za medije pojasnila:

“Dve leti sva potrebovala, da sva našla prave ljudi, toda podjetniki so na začetku vedno deležni številnih zavrnitev. Vsakokrat, ko so nama postavili kakšno zahtevno vprašanje ali navedli razlog, zakaj nočejo vložiti sredstev v najino podjetje, sva ostala osredinjena na to, kaj želiva spremeniti. Človek mora vztrajati. Običajno je, da se po stoti, osemdeseti, morda že dvajseti zavrnitvi ustaviš, toda pri tem je treba vztrajati.”

Ključna oseba, ki je podjetju Canva pomagala vzleteti, je bil Cameron Adams, nekdanji uslužbenec Googla, ki je Melanie in Cliffa dopolnil z manjkajočim tehniškim izvedenskim znanjem.

Rezultat njihovega sodelovanja je bil, da sta se Melanie in Cliff zaljubila. Danes sta poročena in še naprej sodelujeta v Canvi. Ne eden ne drugi pa ne razmišljata o tem, da sta si vse bogastvo prislužila le zase.

Melanie Perkins in njen soprog želita z nabranim denarjem storiti čim več dobrega. “Milijarde in milijarde dolarjev je dosti več kot kdorkoli potrebuje v celem življenju,” je pojasnila Melanie. “To resnično občutiva kot veliko dolžnost, ki naju precej teži, in nenehno premišljujeva o tem, kako bi lahko storila kar največ dobrega.”

Denarna nakazila ljudem prek mobilnih telefonov

Poleg prizadevanj za dobrodelnost pri vodenju podjetja (kot pojasnjujejo tudi na uradni spletni strani Canve) ustanovitelji nameravajo velik del zaslužka darovati ljudem v stiski. Na svoji spletni strani so zapisali:

“Zelo globoko se nas dotakne neenakost. 711 milijonov ljudi na svetu živi v skrajni revščini, zaslužijo manj kot 1,9 dolarja na dan, kar pomeni, da morajo sprejemati nepredstavljive odločitve glede zadovoljevanja osnovnih človekovih potreb, zase in za svoje družine.”

Medtem ko obstajajo različni načini za soočanje s tem problemom, so se ustanovitelji Canve odločili za sodelovanje s platformo GiveDirectly, s pomočjo katere lahko sredstva darujejo neposredno ljudem, ki jih potrebujejo, kar “prejemnikom omogoča, da kupijo to, kar potrebujejo, ter da imajo stalen in predvidljiv vir dohodka, s tem pa lahko vlagajo tako vase kot v svoje otroke”.

Pilotski program predvideva razdelitev desetih milijonov dolarjev ljudem v stiski v Južni Afriki “s plačili prek mobilnih telefonov, tako da bo pomoč resnično dosegla tiste, ki jo potrebujejo”.

To veliko pove o odnosu zakonskega para Perkins-Obrecht do njunega bogastva. “Nenavadno se nama zdi, če ljudje o naju govorijo kot o ‘miljarderjih’, saj nikoli nisva imela občutka, da je to najin denar, vedno se nama je zdelo, da sva zgolj varuha teh zaslužkov,” je v pogovoru za medije pojasnila Melanie.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
dobrodelnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.