Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

“Če ignoriramo svoje odgovornosti oziroma se jih otresemo, tvegamo, da bomo površinski, šibki, nezreli …”

shutterstock_1831031926.jpg

Tony Norkus | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 16/12/21

Jordan Peterson o svoji preizkušnji in trenutnem družbenem dogajanju

Jordan Peterson ima po svetu milijone oboževalcev (če uporabimo morda malce populistično besedo), ki berejo njegove knjige, poslušajo njegove video lekcije in intervjuje ter razmišljajo o njegovih idejah.

Poleg dveh njegovih knjig, ki sta že izšli pri nas (12 pravil za življenje in Onkraj reda) in enem obisku leta 2018, pa bo spomladi leta 2022 spet prišel v Slovenijo. Pred dobrima dvema mesecema je The Telegraph objavil zelo zanimiv intervju z dr. Jordanom Petersonom, ki ga deloma povzemamo.

Nikakor noče biti kult osebnosti

Peterson navkljub zavedanju lastnega fenomena nikakor ne želi, da bi se oblikoval nekakšen kult Jordana Petersona, kjer bi ljudje idealizirali njega kot osebnost. Noče, da bi sledilci sledili njemu kot personi, temveč da bi njegove besede in kritično razmišljanje vzeli resno – kakor je tudi mišljeno.

Še več, zelo odločno tudi zatrjuje, da njegove ideje pravzaprav niso njegove, pač pa gre za ideje, ki so last človeštva v trenutnem času in prostoru. On ima le neke vrste način, da jih izrazi in posreduje drugim. Na vprašanje novinarja, ali se vidi kot neke vrste preroka, odgovori, da nikakor ne in da si tega niti ne želi.

Ključna vprašanja našega časa in trenutnega dogajanja

Z novinarjem se posvetita tudi vprašanju trenutnega dogajanja – tektonskih premikov v zahodni družbi. Jordan Peterson pravi:

“Ko se je zgodil prvi lockdown, sem bil preveč bolan, da bi sploh lahko razmišljal o njem, zato celotno dogajanje skušam razumeti in ovrednotiti za nazaj. Vsekakor me je presenetilo, da je celoten zahodni svet v trenutku posnemal totalitarno Kitajsko.

Pred kratkim sem govoril z nekom o tem, kar se trenutno dogaja v Avstraliji (imajo aplikacijo, s katero se fotografiraš in fotografijo pošlješ oblastem, one pa lahko z algoritmi prepoznajo, da gre res zate in da je ozadje res pravo).

To je za moj okus bolj nevarno od virusa, ker lahko vpliva na politični sistem na načine, ki si jih sploh ne moremo zamisliti. To mislim smrtno resno. Te stvari me izjemno skrbijo. Obvezno cepljenje se mi zdi grozljiva, strahovita napaka. Menim, da bo obvezno cepljenje povzročilo neprimerno več škode kot vse morebitne koristi, ki bi jih lahko prineslo.”

V ozadju totalitarnih sistemov in okoljske krize je vprašanje vrednot

Na vprašanje, ali bi na nek način totalitarne prijeme, ki jih trenutno sprejemajo različne države po svetu zaradi koronavirusa, primerjali s totalitarnimi režimi, ki jih je Jordan Peterson detajlno študiral (komunizem, nacizem …), odgovarja:

“Menim, da je primerjava vsekakor lahko na mestu. Tudi nacisti so imeli v mislih zdravje, ko so počeli, kar so počeli. Nikakor ne gre za ‘poceni primerjave’, razmišljati pa je vendarle treba o tem. Kajti smo na točki, kjer je zdravje (to nam govorijo oblasti in odgovorni) tako pomembno, da se s tem opravičuje vse.

To pa je lahko problem, kajti pojavi se vprašanje: Ali je sploh kakšna stvar, ki je tovrstna ‘skrb’ za zdravje NE opravičuje? Osebno sem tudi trdno prepričan tudi, da bodo globalna in državna prizadevanja za omejitev klimatskih sprememb prinesla mnogo več škode kot dejanska škoda zaradi kopičenja CO₂. A v globini vsega skupaj je vprašanje vrednot. Dokler zahodna družba ne bo razrešila vprašanja svojih vrednot, se bo dogajalo marsikaj.”

Tiščati glavo v pesek ali se boriti?

Novinar mu zastavi tudi zanimivo vprašanje:

“Kako se – sploh z ozirom na trenutna vroča dogajanja v družbi – vesti na družbenih omrežjih, npr. Twitterju in drugih? Številni se samo še jezijo in bentijo. Ali je bolje vse skupaj odklopiti, pozabiti, poskrbeti zase in na nek način tiščati glavo v pesek, tudi če vemo in vidimo, da stvari trenutno niso take, kot bi morale biti? Ali naj bomo družbeno odgovorni, se borimo, tudi na družbenih omrežjih?”

Peterson odgovarja, da sta oba pristopa pravilna in nujna. Vsak mora poskrbeti zase, odklopiti, za svoj počitek, za svoje telesno in mentalno zdravje. Tehnologije nam na nek način povzročajo tako velikanske spremembe, ki jih še sami ne razumemo.

“A po drugi strani je nujno, da smo tudi odgovorni. Imamo versko, politično in družbeno odgovornost, saj smo s temi sistemi vzajemno prepleteni. Če vse to ignoriramo, smo v nevarnosti, da bo to vplivalo na naše osebno življenje. Če ignoriramo svoje odgovornosti oziroma se jih otresemo, tvegamo, da bomo površinski, šibki, nezreli, lutke in celo ovce. Potrebujemo ravnovesje obojega, če hočemo živeti odgovorno.”

O svojih osebnih preizkušnjah in bolezni

V preteklih nekaj letih se je Peterson znašel v zelo hudih osebnih preizkušnjah. Bil je zelo bolan, prav tako tudi njegova žena. V intervjuju omeni, da je do njegovega kolapsa morda prišlo tudi zato, ker je bil dnevno izpostavljen (pre)številnim osebnim izpovedim ljudi, ki so prišli v kontakt z njim.

Tega še sam ne razume povsem, saj, kot pravi sam, moramo običajno nekoga zelo dobro in dolgo poznati, da se mu povsem odpremo in izpovemo. A njemu se to dogaja dnevno in to z ljudmi, ki jih še nikoli prej ni videl.

Prek teh številnih osebnih zgodb, ki se ga močno dotaknejo, se čuti zelo povezanega z ljudmi in z njihovo osebno, pa tudi kolektivno usodo. Razumljivo je torej, da je pod tako težkim čustvenim bremenom padel tudi sam. Kako si je opomogel od svoje, pa tudi od bolezni svoje žene in hčerke, medtem ko je bil nenehno tarča povsem političnih napadov osebne in profesionalne narave?

“Tega še sam ne vem,” prizna Jordan Peterson. “Bilo je neopisljivo hudo. Zdaj sem k sreči mnogo bolje.” V solzah pove, da ga je šel skozi pekel in da je hvaležen za pomoč njegove družine ter neverjetno podporo ter molitev številnih ljudi, ki so mu pisali in ga opogumljali.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.