Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

S čim lahko otroci za praznike obdarujejo svoje bližnje

shutterstock_529991629.jpg

Saga Photo and Video | Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 13/12/21

Pomagajte svojim otrokom, da postanejo velikodušni darovalci, tako da jih spodbujate, naj uporabljajo svoje talente in domišljijo

Ali vaši otroci ob božiču darila z enakim navdušenjem podarjajo in sprejemajo? Prepričana sem, da moji niso edini. Ko se približuje božič, se pogosto znajdem v zadregi: kako naj uravnotežim željo svojega otroka, da bi bil radodaren in pri tem tudi razmeroma samostojen, z neizmerno količino časa in energije, ki jo takšna prizadevanja zahtevajo?

S tem v mislih vam ponujam nekaj predlogov za božične darove, ki vašemu otroku dopuščajo sodelovanje pri njihovem ustvarjanju, obenem pa, tako vsaj upam, ne vzamejo preveč premišljevanja ali življenjskih moči (in predvsem ne izpraznijo bančnega računa) …

Ustvarjajte

Obstajajo različni načini, kako lahko otrok ustvarja darila za bližnje, ne glede na njegovo starost.

Skoraj vsi otroci, od malčkov do najstnikov, znajo pobarvati preproste lesene izdelke, ki jih ponujajo trgovine s programom za prosti čas. Ptičje hišice, šatulje za nakit, zidne poličke ali pladnji so bolj ali manj praktični predmeti, ki jih lahko z malo barve spremenite v povsem osebno darilo.

BIRDHOUSE

Lahko pa izberete nekaj fotografij otroka, jih skupaj s praznim albumom izročite svojemu malčku in mu pustite, da album uredi in okrasi po svojih željah.

Gotovo obstaja še veliko ustvarjalnih idej, ki jih zlahka udejanjite, toda kot ena najbolj neustvarjalnih mamic, ki jih boste kdajkoli srečali, vam zagotavljam, da sta barvanje “nečesa iz lesa” in “album s fotografijami” projekta, ki ju lahko nadziram brez pretiranega stresa – in to je ključnega pomena za praznične priprave na splošno. Manj stresa pomeni več sreče doma in širše!

Znova uporabite

Moj sin in njegovi prijatelji so lansko leto izbrali slikanice s svojih knjižnih polic, jih zavili in podarili drug drugemu. To je bila odlična vaja, da so se fantje odrekli nečemu svojemu, navdušenje ob zavijanju in podarjanju slikanice pa jim je olajšalo slovo od priljubljene knjige.

Za ta namen so precej uporabne tudi igrače in plišaste živali, še posebej če se med seboj obdarujejo vrstniki oziroma prijatelji ali sorojenci (slednji bodo glede podarjanja rabljenih stvari bodisi ganjeni ali pa povsem ravnodušni, odvisno od njihove starosti).

Malce previdnosti je vendarle potrebno: stric Gregor morda ne bo najbolj navdušen, če bo v dar dobil knjižico šal, ki jo je ob lanskem božiču sam podaril vašemu najmlajšemu (ne glede na to, kako težko se bo vaš malček ločil od nje).

ZABAWKI W POKOJU

Pecite

Če običajno pečete božične piškote, jih letos morda pripravite malce več in svoje pomočnike spodbudite, naj jih okrasijo, kot jim srce poželi. Nato v trgovini poiščite škatle za hranjenje peciva, ki vas ne bodo stale celo premoženje, ali pa piškote v plastični vrečki zavijte v ličen božični papir in vse skupaj zavežite s pisanim trakom.

Otroci bodo sorodnikom in prijateljem z velikim veseljem podarili piškote, ki so jih sami naredili. Če ne pečete piškotov, lahko pripravite tudi okusen jabolčni zavitek z malce bolj zimskimi začimbami ali pa slasten šarkelj z rozinami in čokoladnim prelivom.

Verjemite, vsaka hrana, zavita v prazničen papir in podarjena iz srca, postane božična! Otrok lahko primerno zavije tudi nekaj že pripravljenih prigrizkov ali pa kakšno jabolko in pomarančo in, glej, no glej, že imate božične prigrizke in božično sadje!

web3-happy-childhood-food-sweets-and-bakery-concept

Spodbujajte

Pozorna voščilnica z otrokovim pristnim (in, res je, pogosto malce hudomušnim ali nenavadnim) zapisom je za marsikoga lahko najlepše darilo.

Otroka spodbudite, da bo njegovo voščilo zares pomenljivo – lahko mu pomagate z vprašanji: “S čim te teta Vesna najbolj nasmeji?” ali “Kateri so tvoji najljubši spomini na učiteljico Nado?” ali “V čem je dedi resnično spreten?” Pustite otroku, naj ustvarja in okrašuje po mili volji ali pa naj vsaj sam izbere voščilnico za najbližje.

Predvsem pa naj bo vse čim manj stresno, skupaj z otrokom se zabavajte, mu pomagajte in ga spodbujajte – kajti le tako bo obdarovanje povezoval z veseljem in sproščenostjo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
božičotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.