Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Nova zvezda na Baziliki Svete družine bo osvetlila Barcelono

SAGRADA FAMILIA

sagradafamilia.org

J-P Mauro - objavljeno 26/11/21

Gradnja bazilike naj bi bila po skoraj stotih letih kmalu končana

Gradnja znamenite Bazilike Svete družine (Sagrada Familia) v Barceloni, naj bi bila po skoraj stotih letih kmalu končana. Gradbena dela so že na točki, ko naj bi postavili več visokih zvonikov, prvi pa bo posvečen Preblaženi Devici. Ta okoli 140 metrov visok zvonik bo na vrhu krasila dvanajstkraka steklena zvezda, ki bo vsak večer osvetlila obris Barcelone.

Kot poročajo mediji, je zvezda široka okoli šest metrov in tehta pet ton in pol. Votel stekleni okras bo čez dan žarel v sončni svetlobi, ponoči pa bo osvetljen z notranje strani. Zvezdo so že preizkusili proti udarcem strele in predmetov, težkih do sto kilogramov. Digitalno nameščanje zvonika si lahko ogledate v spodnjem videu.

Bazilika Sagrada Familia, posvečena Sveti družini, je projekt, ki si ga je v 19. stoletju zamislil arhitekt Antoni Gaudí. Cerkev je začel graditi leta 1883, do leta 1914 pa je postala osrednja točka njegove poklicne poti. Gaudí je leta 1926 umrl v prometni nesreči in žal ni dočakal konca gradnje bazilike. Zaradi Gaudíjevega bogatega življenjskega opusa je bil leta 2003 odprt postopek za njegovo kanonizacijo.

Gaudíjev načrt predvideva pet zvonikov, posvečenih Kristusu, Mariji in štirim evangelistom. Zvonik, posvečen Mariji, bo drugi najvišji, saj bo tisti, posvečen Kristusu, visok več kot 170 metrov.

Zvezda, ki naj bi bila osupljiv okras na vrhu zvonika, bo predstavljala le del nočne osvetljave. Vsako izmed 800 oken na Marijinem zvoniku bo prav tako osvetljeno od znotraj. V baziliki bodo novo obliko osvetljave predstavili kmalu: spodnji del naj bi osvetlili že 4. decembra. Zgornji del se bo pridružil 6. decembra, ko naj bi prvič zažarela tudi zvezda na vrhu zvonika.

Luči naj bi bile vidne s skoraj vseh koncev mesta, bazilika pa vse obiskovalce vabi, naj si osvetljavo ogledajo tudi na uradni spletni strani Sagrade Familie. Pred prvim prižiganjem luči je v baziliki predvideno slovesno bogoslužje, med katerim bodo zvonik blagoslovili in ga posvetili Božji Materi Mariji. Slovesno bogoslužje bo obhajal barcelonski kardinal Joan Josep Omella i Omella.

Gradnja Marijinega zvonika naj bi bila končana v letu dni, veliko dela pa je še potrebnega za dokončanje vseh drugih zvonikov. Vsak izmed preostalih petih zvonikov naj bi zahteval še najmanj leto dni trdega dela. Trenutno je konec vseh gradbenih del predviden leta 2026, ko bomo obhajali tudi stoto obletnico smrti Antonija Gaudíja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.