Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 19. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Namigi za Miklavževa darila

SAINT NICHOLAS

Shutterstock | Nika Art

Urška Kolenc - objavljeno 24/11/21

Aleteijin izbor Miklavževih daril za vse generacije

Medtem ko otroci v zadnjih novembrskih dneh že nestrpno pogledujejo proti začetku decembra in se veselijo prihoda svetega Miklavža, smo odrasli nemalokrat v zadregi, kako bi svetniku priskočili na pomoč z izbiro uporabnih, domiselnih in sporočilnih darilc obenem. V nadaljevanju izpostavljamo predvsem izdelke s katoliško noto, ki bodo obdarovancu pomagali živeti vero v vsakdanu.

1Otroci

Verjetno ni otroka, ki se ne bi navduševal nad lego kockami. Na tuji spletni strani smo zasledili komplet, s pomočjo katerega lahko sestavite jaslice. Za najmlajše obstajajo jaslice iz mehkih materialov.Sestavljive lesene figurice najdete pri Prepih Media.

Lahko pa jim podarite posamezne figurice, npr. ovčk, pastirjev ipd., ki jih bodo na božični večer postavili v domače jaslice. Večji in malo bolj ustvarjalni otroci lahko s pomočjo odraslih ustvarijo figurice po svoji zamisli, zato se bodo razveselili raznovrstnih kompletov za ustvarjanje, plastelina, nalepk …

Najmlajši imajo radi izzive, zato je velika verjetnost, da se bodo razveselili raznih ugank in kvizov. Prav poseben je kviz Jezusovo življenje, s pomočjo katerega bodo gotovo izvedeli kaj novega. Primerna družabna igra so na primer tudi Domine z zgodbami iz Svetega pisma.

NIETRAFIONY PREZENT

Izvrstno Miklavževo darilo bo gotovo knjiga, ki govori o sv. Miklavžu. Pobrskali smo za nekaj naslovi: Miklavž in Jurijeva angela, Miklavževi škornji, Sveti Miklavž pod Gorjanci, Sveti Miklavž in tri kepe zlata, Miklavž je tu!, Miklavž in Modrosti sveta. Seznam se seveda tu ne konča, z nekaj kliki boste našli še številne druge knjige o tem priljubljenem decembrskem svetniku.

Miklavž otroke velikokrat obdari s kakšnim oblačilom, letos je to lahko majica z verskim napisom.


Še več idej za Miklavževa darila boste našli v Aleteijini spletni trgovini.


Za najmlajše so pri založbi Družina pripravili Miklavžev paket za najmlajše, v katerem se med drugim skrivata knjiga iz blaga in plišast angelček. Obdarimo jih lahko tudi s knjigo Medvedkovo Sveto pismo. Prav tako so posebni Miklavževi paketi pri Družini, namenjeni predšolskim in šolskim otrokom, podobne pakete pa ponuja tudi založba Ognjišče.

Še nekaj domiselnih idej za otroke:

2Mladi

Ob obilici šolskih in študijskih obveznosti, treningov, vaj in srečanj vsakemu najstniku oz. študentu koristi rokovnik, s katerim bo lažje krmaril med vsemi dejavnostmi. Pri Družini na primer najdete čudovit šolski in študijski planer To bo moje leto, namenjen dekletom, Katoliška mladina pa je izdala rokovnik Credo. Pri zapisovanju jih lahko navdihujejo svinčniki z Božjo besedo, rožni venec v obliki zapestnice pa jih bo spodbujal, naj se v najtežjih trenutkih oprejo na molitev.

Na USB ključku jim lahko podarite poseben izbor filmov in serij s katoliško tematiko. Ljubiteljem glasbe podarite CD z duhovno-ritmično in slavilno glasbo, izvrsten izbor najdete tukaj.

Tisti, ki radi posegajo po knjigah, obenem pa so skavti, bodo navdušeni nad knjigo Potem pa svizci zavijejo … Dekletom med 8. in 12. letom je lahko pri odraščanju v pomoč knjiga Čudovita princesa, ki zajema vse, kar morajo vedeti o spremembah med odraščanjem. Najstnike lahko razveselite z Miklavževim paketom za mlade ali z naročnino na revijo #Najst, ki jih bo razveseljevala skozi vse leto.

Pri Blagor in Pusti sled lahko dobite bombažne vrečke z verskimi napisi, ki so izvrstne za prenašanje knjig in drugih pripomočkov.

Podarite skodelico ali termovko z navdihujočim sporočilom, ki jih bo opominjalo, da je nad nami nekdo, ki nas nikoli ne bo pustil samih in nas ima neskončno rad.

Puloverje in majice s slovenskimi in angleškimi citati iz Svetega pisma trenutno najdete pri Pusti sled in Prepih Media, pri Katoliški mladini imajo poleg omenjenega v ponudbi še sporočilne nogavice.

shutterstock_236762959.jpg

3Odrasli

Pogosto imamo nekoliko več težav ob misli na to, kaj lepega in uporabnega izbrati za odrasle.

Gotovo ne boste prav veliko zgrešili z doma pripravljeno čajno mešanico ali zeliščnim likerjem, medom, naravno kozmetiko (milo, balzam za ustnice, naravni deodorant), torej izdelki, v katere boste vložil svoje znanje, čas in trud. Seveda pa lahko z nakupom omenjenih izdelkov podprete slovenske ponudnike in ustvarjalce.

Če vemo, da obdarovanec vsako leto pošilja praznična voščila “po stari navadi”, ga lahko razveselimo s kompletom znamk in novoletnih voščilnic katerega od slovenskih ustvarjalcev, s katerimi bo širil praznično veselje. Seveda je s tem darilom smiselno osebo obdarovati že v začetku decembra.

Pri veliko ustvarjalcih lahko najdemo unikatne sveče, ki bodo razsvetljevale dolge zimske večere in čas, preživet v molitvi, prebiranju Božje besede ali duhovne literature.

Ljubitelji knjig bodo veseli, če boste z njimi delili t. i. Miklavžev bralni seznam, ki ga lahko popolnoma prilagodite bralnemu okusu obdarovanca. Naredite ga tako, da z njimi delite naslove knjig, ki se jih splača prebrati. Pobrskajte po že ustvarjenih seznamih in bogati ponudbi, ki jo ponujajo številne slovenske založbe. Naslove izpišite na barvne lističe, ki jih nato domiselno zvijte in podarite v ličnem steklenem kozarcu. Poleg lahko podarite unikatno knjižno kazalo.

Tudi odraslim lahko poklonite naročnino na katero od revij in časopisov ali naročnino na knjižno škatlo – tako se bodo darila razveseljevali še nekaj časa po tem, ko bo najbolj prazničnega meseca v letu že konec.

Ljubiteljice nakita se bodo gotovo razveselile nakita z različnimi verzi iz Svetega pisma. Izbirate lahko med napisi Gospod je moj pastir, Vse zmorem v njem, Pri Bogu je vse mogoče in drugimi. Simbolične in praktične stvari, ki jih ni nikoli preveč, so obeski za ključe, najdete lahko tudi personalizirane in jih tako prilagodite obdarovancu.

Navdušencem nad peko podarite unikaten predpasnik, pripravite paket z osnovnimi sestavinami za peko ali izdelate knjigo z recepti, po katerih sami najraje ustvarjate.

V času pred božičem okrasimo svoje domove. Podarite lahko božični križ, na katerem so upodobljene jaslice, komplet okraskov iz lesa, ki bodo krasili božično drevo, ali tablico s sporočilom, ki bo celo leto vlivalo upanje tako domačim kot tistim, ki bodo prišli na obisk. Na steni ne sme manjkati vsaj en koledar, letos lahko podarite družinski koledar, ki ga najdete pri Zapisano.je.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.