Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Osupljivi Gaudijevi evharistični znaki na cerkvi Sagrada Familia

EUCHARIST

Shutterstock Isa Fernandez Fernandez

Dolors Massot - objavljeno 04/11/19

Ali veste, kaj pomeni tisti pelikan s svojimi mladički na delu fasade, imenovanem Rojstvo?

Kot na srednjeveških katedralah ima konstrukcija Sagrade Familie namen, da olajša katehezo ljudem, ki se približajo templju ‒ vizualna kateheza, s katero vera vstopa skozi oči.

Glavni stolp predstavlja Jezusa Kristusa,  po višini mu sledi stolp, posvečen Devici, v nadaljevanju pa se vidijo najbolj cenjeni stolpi: zakrament evharistije. Ta predstavlja Boga samega, ki se daje, da bi odkupil vse ljudi.


Coober Pedy Catholic Church

Preberite še:
Podzemna cerkev sredi avstralske divjine je bila zgrajena kot zatočišče pred vročino

Gaudi je pomen evharistije premaknil na vidno mesto v profilu templja: fiale. Na višini več kot 60 metrov (podobno kot je meril stolp v Pisi, preden se je nagnil), se je Gaudi odločil, da vsako fialo zaključi z evharističnim znakom.

Rezultat je zaporedje fial, ki so kronane z žitnimi klasi in hostijo, ter fiale, ki prikazujejo kelih in grozdje, nekatero rdeče in drugo belo.

Tako se na zunanji strani templja lahko vidi, da je evharistija, ki se bo odvijala v notranjosti, bistvena, saj je po besedah 2. vatikanskega koncila center in korenine krščanskega življenja.


TEMPLE VALADIER

Preberite še:
V Italiji so v kraški jami zgradili posebno osmerokotno cerkev

Tehnika trencadís

Da bi pritegnil pozornost, je Antoni Gaudi želel, da so te fiale barvne in se bodo tako razlikovale od sivega kamna. Za to so graditelji uporabili tehniko trencadis, kjer gre za združitev razbitih kosov in na videz nepravilnih oblik iz beneškega mozaika (barvno steklo).

Uporabil je različne barve, na primer zeleno, oranžno in tri odtenke rumene, da bi upodobil žitni klas. Rezultat je mozaik, ki spreminja barvo glede na dnevno svetlobo.

Ti evharistični znaki vabijo, da bi si zapomnili, kar moli duhovnik med delom darovanja pri maši: “Hvaljen Bog, Gospod vesolja. Po tvoji dobroti smo prejeli ta kruh, tebi ga prinašamo ‒ sad zemlje in dela človeških rok, naj nam postane kruh življenja.”


Santa María del Naranco

Preberite še:
Ta cerkev iz 9. stoletja je eden najlepših primerov predromanske arhitekture

Ob povzdigovanju keliha liturgija pravi: “Hvaljen Bog, Gospod vesolja. Po tvoji dobroti smo prejeli to vino, tebi ga prinašamo ‒ sad trte in dela človeških rok, naj nam postane duhovna pijača.”

Ko so ti evharistični znaki postavljeni na več kot 60 metrih višine, povzdiguje sadove zemlje in jih povzdiguje proti nebu ter prosi, da se spremenijo v telo in kri Jezusa Kristusa, kar se dogaja med mašo v trenutku posvetitve.

Celo v teh podrobnostih se vidi, kako je Gaudi opazoval naravo in se iz nje učil, saj se grozdi, ki so del sredozemske pokrajine, pojavijo v obeh osrednjih različicah, medtem ko žitne klase spremljajo rdeči in zeleni poudarki, ki spominjajo na mak.




Preberite še:
Cerkev na Luni? Oglejte si skoraj pozabljene načrte zanjo!

Če sledimo logičnemu in teološkemu zaporedju, se spodaj pod to linijo evharističnih znakov skrivajo fiale, ki se zaključijo s sadeži, ki za Gaudija predstavljajo dobra dela ljudi.

Pelikan, žival krščanske ikonografije

Prav tako se na zunanjosti stavbe nahaja evharistični znak, ki je najmanj opazen. To je pelikan.

Pelikan je postavljen na fasado, poimenovano “Rojstvo”, in je pod cipresami, ki izpostavljajo sprednja vrata (Portal usmiljenja). Ta žival je evharistični simbol še od prvih stoletij krščanstva, saj mu je stara mitologija pripisovala vlogo, ki so jo kristjani nemudoma uporabili v ikonografiji za Jezusa: zmožen je pretočiti svojo kri, da nahrani svoje mladiče. Včasih se je govorilo, da je pelikan sam sebi kljuval v prsi, da bi njegovi mladiči lahko živeli. Srednjeveške basni so prevzele to legendo.


MADONNA DELLA CORONA; VERONA

Preberite še:
“Lebdeča” cerkev v severni Italiji

Zato je Gaudi postavil to figuro pelikana z dvema mladičema na eni strani in na drugi dva angela: eden je nosil kruh in drugi amforo z vinom. Oba elementa sta predstavljena v evharistiji pred spremenjenjem.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Bojana Petkovič. 


HALLOWEEN

Preberite še:
“Halloween je praznik, ki vodi v smrt”


TEJA MEDVED

Preberite še:
“Od trenutkov v bolnišnici veliko bolj cenim vsakdanje malenkosti”


FATHER LUIS ANTONIO SALAZAR

Preberite še:
Milenijski duhovnik, ki prek Instagrama širi evangelij

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.