Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Kam je Gaudí v Sagradi Familii položil malega Jezuščka?

SAGRADA FAMILIA

Dolors Massot | Aleteia

Dolors Massot - objavljeno 27/12/20

Gaudí je prelomil s tradicijo in Jezusa položil v orodje, ki so ga med gradnjo cerkve redno uporabljali zidarji

V Gaudijevi baziliki Svete družine (Sagrada Familia) v Barceloni se prepletata tradicionalno in sodobno branje katoliške vere. Pročelje Rojstva je pravi evangelij v kamnu. Gaudí nas vedno znova preseneča. Če pročelje pozorno opazujemo, bomo na njem našli Devico Marijo in svetega Jožefa z Jezuščkom v jaslih, vendar to v resnici niso jasli. Kam je arhitekt položil Dete?

Božjega Sina je položil v gumijasto vedro, ki so ga zidarji uporabljali za mešanje cementa. S to podrobnostjo je Gaudí presenetil in hkrati opozoril na nekaj stvari.


Sagrada Familia

Preberite še:
5 osupljivih dejstev o katedrali Sagrada Familia v Barceloni

Smo v prvih letih 20. stoletja. V Evropi so se takrat širile marksistične in anarhistične ideje, ki so sprožale hude spore med industrialci in delavci, hkrati pa so spodbujale k protikatoliškim občutjem.

Cerkev je želela prispevati k rešitvi socialnega vprašanja. Leta 1891 je papež Leon XIII. objavil okrožnico Rerum novarum o položaju delavcev. S tem, ko je za jasli uporabil maltarko, je arhitekt delavce neposredno vključil v božično skrivnost. Težko bi jih postavil bližje Bogu.


EUCHARIST

Preberite še:
Osupljivi Gaudijevi evharistični znaki na cerkvi Sagrada Familia

ESPUERTA
Dolors Massot | Aleteia
Gumijasto vedro, ki so ga uporabljali zidarji

Gaudí in njegov mecen grof Güell sta svojo skrb za družbeno pravičnost kazala s konkretnimi dejanji

Veliko pričevanj je o tem, kako je Gaudí vedno želel delati v skupini. Čeprav je on požel večino slave, je vedno iskal kiparje, kamnoseke, tesarje in kovače ter se pri odločitvah posvetoval z njimi. Z njimi se je pogovarjal, jih poslušal in jih upošteval, oni pa so ga zato spoštovali. To pojasnjuje tudi navzočnost oblikovalskih smeri, kot so keramika, umetno kovaštvo, pohištvo …

Gaudí je nekoč rekel: “Delo je sad sodelovanja, ki lahko temelji edino na ljubezni. Arhitekt mora vedeti, kaj vse znajo in lahko naredijo delavci. Uporabiti mora najboljše talente vsakega izmed njih. To pomeni vključiti in združiti vse napore ter jim pomagati, ko se kje zatakne. Tako bodo radi delali in se bodo čutili varne, ker jim bo vodja del izražal popolno zaupanje. Poleg tega ne smemo pozabiti, da ni neuporabnega človeka in da prav vsi lahko služijo, čeprav vsi nimajo enakih zmožnosti. Ključno je ugotoviti, v čem je kdo dober in za kaj uporaben.”


Sagrada Familia

Preberite še:
Podajte se na virtualni ogled 4 cerkva, ki so med najlepšimi na svetu

SAGRADA FAMILIA
Dolors Massot | Aleteia

Gaudí je ob gradnji bazilike Svete družine postavil tudi šolo za sinove delavcev. To je bilo v tistem času nedvomno napredno dejanje.

Podjetnik grof Eusebi Güell je nekaj podobnega storil z delavskim naseljem Colonia Güell nekaj kilometrov iz Barcelone, zgrajenim okrog tovarne tekstila. Namenjen je bil izboljšanju življenjskega standarda delavcev in njihovih družin. Za gradnjo naselja je najel Gaudíja in še danes lahko tam vidimo hiše, šolo in kripto. Tako jih delo ni ločevalo ne od vzgoje ne od družine ne od vere.

GAUDI
Doc Searls-(CC BY 2.0)

Güell je bil Gaudíjev mecen in je bil med drugim povezan s cementom, ki so ga zidarji uporabljali pri gradnji. Poleg tekstilne industrije je leta 1901 ustanovil podjetje cementnih izdelkov Compañía General de Asfaltos y Portland, znano pod imenom Asland. Bil je prvi, ki je v Španiji uvedel t. i. portlandski cement.

Kot v gotskih katedralah najdemo znamenja različnih delavcev, ki so gradili cerkev, največkrat vklesanih v kamen, tako je Gaudí v Sveto družino vključil predmet, ki je povezoval tako naročnika podjetnika kot tudi njegove delavce.

V fotogaleriji pa si lahko ogledate evharistične znake, upodobljene na tej znameniti španski katedrali.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


SAINT JOSEPH

Preberite še:
Kako lahko vsak dan na 4 načine posnemamo sv. Jožefa


S. ANNA WALASZEK

Preberite še:
Odločitev za redovno življenje pri 18 letih: “Doma so mislili, da gre za najstniško muho”


MUM, HUG, CHILD

Preberite še:
Ti otroci so tudi z dejanjem pokazali, kaj je v življenju najbolj pomembno

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.