Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Cerkev, ki jo je navdihnila pohorska smreka

CERKEV ROGLA

ANDREJ PRAZNIK | DRUŽINA

Lojze Grčman - objavljeno 03/09/21

Naj vam pobližje predstavimo cerkev Jezusove spremenitve na gori na Rogli

Rogla je priljubljeno smučarsko središče pozimi in rekreativno poleti. Ob tem je izhodišče za neštete pohodniške ture do okoliških koč in vrhov. Pred 15 leti pa je bil tam postavljen tudi temeljni kamen, ki je izpolnil dolgoletno željo številnih ljudi, ki imajo radi ta čarobni del zelenega Pohorja. Na nadmorski višini približno 1.500 metrov, po nekaterih virih 1.517, so začeli zidati cerkev.

Sprva se je ideja sukala okrog kapele, nato pa je ta doživela nadgradnjo in leta 2011 je bila blagoslovljena cerkev Jezusove spremenitve na gori, ki sprejme okrog 200 ljudi, in na pohodnika, romarja ali turista naredi res mogočen vtis.

Nekaj zanimivosti o cerkvi na Rogli:

  • s svojo nadmorsko višino je druga najvišja v Sloveniji za Uršljo goro
  • oktobra 2010 jo je posvetil tedanji mariborski škof Franc Kramberger
  • zasnovala jo je arhitektka Vera Klepej Turnšek, pri idejni zasnovi je sodeloval tudi Marko Ivan Rupnik
  • zunanja podoba cerkve spominja na smreko omoriko, ki je na Pohorju najbolj pogosta
  • cerkev ima tri zvonove; prvi je posvečen zavetniku kovačev sv. Petru, drugi zavetniku kmetov in pastirjev sv. Roku, tretji pa zavetnici rudarjev sv. Barbari
  • za večni da pred Bogom si cerkev na Rogli izberejo številni pari
  • v preteklih letih je bilo na Rogli letno tudi 20 in več porok, letos sta bili zaradi korone le dve

S čim vas očara cerkev na Rogli? Sprehodite se po fotogaleriji.

“V cerkvi se zamisliš, dobiš moč, upanje”

Cerkev na Rogli spada pod župnijo svete Kunigunde v kraju Gorenje. Tamkajšnji župnik Stanko Krajnc je tako z njo povezan od vsega začetka: “Cerkev je posvečena Jezusovi spremenitvi na gori. To vsak doživi malo na svoj način. V cerkvi se malo zamisliš, dobiš moč, upanje, energijo. Zasnovana je v obliki smreke. V notranjosti se prepletajo kovina, les in kamen, ki se odlično ujemajo. Med maševanjem v takšnem turističnem središču se srečujem s številnimi ljudmi, ki ne morejo verjeti, da je cerkev v lastni podjetja Unior iz Zreč (Program Turizem, op. a.).”

Podarjeno zemljišče

Cerkev, ki velja za enega redkih primerov vlaganja gospodarstva v sakralne objekte, je postavljena na zemljišču, ki ga je podarila družina Pikl. Kamniti daritveni oltar, tabernakelj in krstilnik so okovani, s čimer je cerkvi dodan pridih domače obrti, ki je v kraju Zreče v dolini stoletja dolga tradicija. Izdelal jih je domačin, umetnostni kovač Milan Očko iz Zreč.

Markantne orgle, ki jih je cerkev dobila nekaj mesecev po posvečenju leta 2010, imajo 1816 piščali. Kovinske piščali gradi zlitina kositra in svinca, lesene pa so iz smreke, bora, javorja, hruške, slive, hrasta, jesena, gabra in ebenovine. S svojo odlično izdelavo zmorejo tudi izvajanje najzahtevnejših orgelskih skladb in koncertov. Izdelal jih je mojster Anton Škrabl.

Posledice zaprtja

V cerkvi na Rogli je bila v preteklih letih vsako soboto nedeljska maša. Predvsem med počitnicami je bilo turistov in obiskovalcev ogromno. Letos pa so bile zaradi zaprtja in z njim povezanega upada turistov skupaj darovane le tri ali štiri maše, pripoveduje župnik Stanko Krajnc. Ne glede na vse pa je bila tudi letos cerkev ob koncih tedna odprta, poleti tudi med tednom.

In še novost, ki se obeta: s patrom Markom Ivanom Rupnikom se na Rogli dogovarjajo za mozaik, ki bi krasil svetišče. Njegova tematika pa bi bila seveda spremenitev na gori. Žal pa je korona projekt preložila za nedoločen čas.

Vir: rogla-pohorje.si

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.