Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 razlogov, zakaj bi si morala vsaka družina omisliti družinsko drevo

shutterstock_250507201.jpg

Gordana Simic | Shutterstock

Merche Crespo - objavljeno 02/09/21

Družinsko drevo naj vključuje fotografije, anekdote, uspešno izvedene projekte, kuharske recepte in nauke starih staršev

Poglobiti se v korenine svoje družine pomeni poglobiti se v skupno preteklost. To nam pomaga odgovoriti na vprašanja, kot npr. kdo sem, od kod prihajam? Na ta način lahko iz zgodb svoje družine skupaj gradimo boljšo prihodnost.

Zato vas vabimo, da se poglobite v to skupno družinsko preteklost. Družinsko drevo je vizualno orodje, ki grafično predstavlja generacije neke družine v kronološkem vrstnem redu. Zato je vaše družinsko drevo razvejano in razširjeno ter raste skupaj z vami in vašimi potomci.

Razlogi in nasveti za ustvarjanje družinskega drevesa

Preden se poglobite v svojo družinsko zgodovino, vam podajamo nekaj koristnih nasvetov in nekaj razlogov za ustvarjanje popolnega družinskega drevesa.

1POKLON NAŠIM PREDNIKOM

Nobenega dvoma ni, da je izdelava družinskega drevesa čudovit poklon v spomin na vse, ki so živeli pred nami in so s svojim življenjem prispevali k izboljšanju družinske zgodovine. Septembra 2014 je papež Frančišek ob srečanju s starejšimi dejal:

“Ljudje, ki ne varujejo svojih starih staršev in z njimi ne ravnajo dobro, so ljudje, ki nimajo prihodnosti! Zakaj nimajo prihodnosti? Ker izgubijo spomin in so iztrgani iz lastnih korenin. Vendar pazite: vaša odgovornost je, da ohranite te korenine pri sebi! Z molitvijo, branjem evangelija, deli usmiljenja. Tako ostajamo kot živa drevesa, ki tudi v starosti ne prenehajo roditi. Ena najlepših stvari v družinskem življenju je božanje otroka in videti dedka in babico, kako božata vnuka.”

Pred nekaj tedni smo obhajali prvi svetovni dan starih staršev in starejših pod geslom Vsak dan sem z vami. Kot nas opominja papež Frančišek, “je naša naloga, da zaščitimo njihova življenja, ublažimo njihove težave, bodimo pozorni na njihove potrebe, ustvarimo pogoje, da bodo njihove vsakodnevne naloge olajšane in da se ne bodo počutili same.”

2DINAMIKA DRUŽINSKE INTEGRACIJE

Oblikovanje družinskega drevesa je čudovit način, kako lahko v dejavnost vključimo vse člane družine in nam hkrati omogoča krepitev medgeneracijskih vezi. Pogovorite se s starimi starši, posvetujte se s strici, tetami ali drugimi sorodniki. Zagotovo lahko vsak od njih prispeva imena, datume ali zanimiva dejstva!

Ko se srečujemo z družino, je lahko družinsko drevo zelo bogata tema za klepet in medsebojno komunikacijo. Nedvomno lahko srečanja ob družinski mizi izkoristimo za spraševanje starejših o njihovih družinskih spominih, anekdotah ali različnih okoliščinah, ki jih je preživela naša družina.

Nasvet: Seveda imejte svinčnik in papir vedno pri roki. Zapišite vse podatke, ki so lahko del vašega družinskega drevesa. Po nekaj dneh naredite osnutek, da bodo lahko tudi drugi člani dodali morebitne spremembe ali izboljšave v strukturi vašega dela.

3DEJAVNOST, KI RAZVIJA NAŠE SPOZNAVNE IN RAZISKOVALNE SPOSOBNOSTI

Preden začnete razvijati družinsko drevo, je najbolje sestaviti delovni načrt. Pomislite, kako daleč želite iti: tri, štiri, pet generacij ali celo več? V generacije se poglabljajte po vrsti in vsaki družinski veji sledite do konca.

Nato načrtujte, koliko podatkov želite vnesti, koliko raznih imen in datumov rojstva ter datumov smrti za vsakega družinskega člana. Na koncu lahko dodate prilogo, ki vključuje fotografije, anekdote, izvedene projekte ali celo recepte za kuhanje. Več informacij dodate, več vrednosti bo imelo vaše družinsko drevo!

Ob vseh skrbno raziskanih informacijah bo vaš družinski časovni okvir čudovito darilo za otroke, vnuke in prihodnje generacije.

Nasvet: Včasih lahko o družinskem članu odkrijemo nekatere podatke, ki jih morda ni primerno objaviti. Bodimo diskretni, občutljivi in sočutni z življenjem drugih. Preteklost je preteklost. Bodite pozorni tudi na to, da koga ne pozabite omeniti.

4POMOČ ZA IZBOLJŠANJE USTVARJALNOSTI, REDA IN JASNOSTI

Kot smo že omenili, družinsko drevo omogoča preprosto opisovanje in naštevanje članov družine, vendar ga moramo urediti kronološko. Poleg tega mora biti grafično in domiselno prikazano, tako da ga lahko razume vsak, še posebej otroci. Zanje je lahko oblikovanje družinskega drevesa s starejšimi zelo zabavna pustolovščina. Obisk podstrešja, kleti ali prtljažnika spominov ob iskanju dokumentov se lahko spremeni v največjo dogodivščino!

Nasvet: Kot vsak projekt, osebni ali poklicni, bi bilo dobro vključiti naslov vašega projekta. Zato vključite družino in skupaj razmislite o imenu ali geslu, ki vodi vaše družinsko drevo: “Družina (dodajte priimek vaše družine)”, “Naša zgodovina”, “Naše družinske korenine”, “Preteklost, sedanjost in prihodnost”, “Družina, najboljša ekipa” …

5NAČIN, KAKO NAJTI ODGOVORE NA VELIKA VPRAŠANJA O NAS SAMIH

Če poznamo družinsko ozadje – anekdote, dosežke, dogodivščine, tradicijo – lahko razumemo podrobnosti o sebi. Pravzaprav je zgodovina družine tudi zgodovina vsakega njenega člana.

Nasvet: Otrokom lahko ta vrsta dejavnosti pomaga bolje razumeti odnos do svojih prednikov, ne le do mame in očeta. Naučijo se razlikovati družinske vloge in si celo ustvarijo svojo identiteto, mi pa jim dovolimo, da sodelujejo pri izdelavi drevesa s svojimi risbami.

Najboljši način za to je, da otrokom in mladim v hiši omogočite, da na svoj, ustvarjalni način, z okusom in na preprost način narišejo ali ustvarijo družinsko drevo. Zagotovo bosta čas in trud dobro porabljena. In nastalo bo delo, ki bo ostalo tudi vašim potomcem.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.