Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pomembni nasveti za uspešen skok v novo šolsko leto

GIRL, SCHOOL, FRIENDS

Pearl PhotoPix | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 01/09/21

Kako v naših družinah uspešno zakorakati v novo šolsko leto?

Prvi šolski dan je tukaj in verjetno smo ga pričakovali z mešanico obžalovanja, da je brezskrbnih poletnih dni konec, in razburjenja pred novim začetkom.

Prvi vtis šteje!

Marsikateri otrok razredne stopnje se bo prvič srečal z novo učiteljico, tudi na predmetni stopnji se učitelji menjajo in prihajajo novi obrazi. Prvi vtis je zelo pomemben – če otrok že takoj prvi dan izpade kot uporniški, nagajiv, klepetav in nespoštljiv, bo učiteljici ali učitelju tak vtis o njem tudi ostal.

Mlajšim otrokom predstavimo šolo in novo učiteljico v pozitivni luči, da bo pričakoval nekaj lepega in da ne bo v njem odpora. Najstnikom pa povejmo, da se je vredno  potruditi in takoj na začetku z učitelji vzpostaviti lep odnos. Njegov sestavni del so jasna in spoštljiva komunikacija, pogled v oči, pozdravljanje na hodniku, …

Vprašajmo otroke po njihovih ciljih

V šolo ne hodimo starši, ampak otroci. Šola je njihova dolžnost, odgovornost in skrb. Starši namenimo nekaj časa ob začetku šole pogovoru z otroki o njihovih ciljih za to šolsko leto. Starejši kot so otroci, bolj je to pomembno.

Spodbudimo jih k temu, da si zastavijo jasne in visoke cilje, saj je tako dosti večja možnost, da bodo imeli visoko motivacijo in da bodo svojim ciljem tudi sledili. Pa tudi k odločnemu začetku, da bodo tudi pri predmetih, kjer imajo morda težave, že takoj poprijeli za delo, dokler se še ne nabere preveč snovi.

Družinski red

Zagotovo smo med počitnicami hodili spat pozneje, da smo lahko čim dlje uživali v sočnih dneh in poletnih večerih. Ker je za otroke vseh starosti rutina izredno pomembna, je prav, da med šolo začrtamo jasna pravila, kdaj bodo hodili spat.

Svoja šolska opravila naj naredijo pred večerom, da imajo zvečer čas za branje knjige, igro, morda ogled risanke ali kakšne oddaje ter za umirjen odhod v posteljo. Tudi če se bomo na začetku srečali z odporom in užaljenostjo, bodimo odločni in morebitnega preizkušanja mej bo tako prej konec.

Urejena soba in kraj za učenje

V razmetani sobi se je dosti težje učiti kot v pospravljeni. Otroci naj imajo jasne zadolžitve v zvezi s tem, kako bodo sproti skrbeli za lepo sobo. Pomaga, če ta pravila tudi zapišemo in obesimo na vsem vidno mesto. Zjutraj naj vsak pogrne svojo posteljo, pisalna miza naj bo kar se da prazna in urejena.

Starši poskrbimo, da bo na pisalni mizi vir svetlobe, ki je pomembna za uspešno učenje. Telefona otrok med šolskim delom ne potrebuje ob sebi, če pa mora kaj za šolo narediti na računalnik, naj bo to v prostoru, kjer lahko tudi starši vidimo, kaj dela.

Z Bogom začni vsako delo, da bo dober tek imelo!

Sami ne zmoremo vsega in ko bomo otroke pospremili (morda osebno ali pa le v mislih) nazaj v šolske klopi, predajmo svoje skrbi Bogu. Naj On vodi in varuje naše otroke na vsakem koraku ter jih zaščiti pred slabimi odločitvami, pred nesrečami in nezgodami, pa tudi pred nepredvidenim. Povejmo mu svoje prošnje in zahvale. Zaupajmo mu, da bo On z nami vse dni novega šolskega leta.

Tags:
šolavzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.