Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj storiti, ko se vam zdi, da je vaše življenje podrejeno pričakovanjem drugih

shutterstock_1769007581.jpg

FotoDuets - Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 16/07/21

Živite svojo poklicanost v miru in iskanju Božje volje na vseh poteh

Če ste samski, morate pohiteti, da najdete partnerja. Če ste v zvezi, vam namigujejo, da se čim prej poročite. Če ste poročeni, bi morali imeti otroka. Če že imate otroka, bi morali razmišljati o njegovih bratcih in sestricah. Živimo s tovrstnimi nenehnimi pritiski, da moramo narediti naslednji korak.

Dobro je, da želimo v življenju napredovati, vendar se pojavi nevarnost, ko izgubimo vrednost sedanjega trenutka in ne znamo uživati v različnih stopnjah življenja, ko ne upoštevamo osebne poklicanosti ali na hiter način sprejemamo napačne odločitve.

Vdihniti, postaviti pritiske na stran, živeti svojo osebno poklicanost, iskati Boga in njegovo voljo je tisto, kar nam omogoča, da v polnosti občutimo vsako stopnjo, da lahko svoje projekte in sanje živimo vedno bolje. Ko začutite, da je pritisk pretežek, razmislite o teh pozitivnih dejanjih.

1Ustvarite okolje miru

Premislite, kako lahko sami prispevate k temu, da ne boste ustvarili še večjega pritiska, kot že obstaja. Razmišljajte o tem, kaj govorite, ko se pogovarjate z drugimi. Velikokrat nimamo slabih namenov ali se morda celo šalimo, a kljub temu je skrb za svoje besede pomembna podrobnost.

Poskusite najti prostore tišine, kjer se lahko povežete sami s seboj in se ustavite. Če ostanemo v stanju miru, nam to pomaga, da se ne obremenjujemo s pričakovanji okolice in jih tudi ne prenašamo na druge. Najboljša situacija je, da odločitve sprejemamo v stanju miru.

2Pomisleke zaupajte prijatelju

Če nekomu poveste o pritisku, ki ga čutite, lahko zmanjšate tesnobo in stres. Skupno deljenje občutkov vam ne omogoča le, da jih analizirate in pogledate nanje z bolj realistične perspektive, ampak tudi spoznate, da to, kar se vam dogaja, ni nekaj nenavadnega. Pogovorite se s prijateljem ali zaupanja vredno osebo.

Ne pozabite na prijatelja, ki vas na poti ne bo nikoli zapustil. Svoje želje položite pred Boga in naj vas ne skrbi, ali jih bo uslišal ali ne. Naučite se zaupati Očetovi roki. Vedno bo z vami in vas ne bo razočaral, če mu boste zvesti z vsem svojim bitjem.

3Bodite prisotni tam, kjer ste

V celoti sprejmite svoj dan. Včasih ga je težko sprejeti in izstopiti iz razmišljanja, ki ga zaznamuje toliko pričakovanj. Uživajte v trenutku življenja in v tem, kar imate zdaj, saj se boste morda šele pozneje dobro zavedali, kako dragoceno je bilo.

Bodite pozitivni in izkoristite to stopnjo življenjske poti, da boste čez čas lahko dali vse od sebe. Nehajte se primerjati in bodite hvaležni za čas, ki vam je dan.

Ko nekaj počnemo s srcem, se lahko veliko naučimo, pridobimo pomembne življenjske izkušnje in odkrijemo svoje talente. To nam bo pomagalo zatreti negativne misli in preusmeriti energijo v težkih in razburljivih projektih.

4Poglobite se v svoje talente

Življenje je več kot le časovnica. Vsako življenje je neke vrste obrt in se lahko zelo razlikuje. Zato se vaš načrt, sreča in izpolnitev morda nekoliko razlikujejo od drugih. Bog ima čudovit načrt za vas ne glede na to, ali ste samski, poročeni, imate otroke ali ne. Ste se kdaj vprašali, kakšna je vaša poklicanost?

Namesto da bi svoj čas porabili za ljubosumno razmišljanje o tem, kaj imajo drugi, za njihovo priljubljenost na socialnih omrežjih, si raje vzemite čas in vprašajte Boga, kakšni so vaši talenti in kaj od vas pričakuje. Prosite ga, naj vam pomaga dobro uporabiti podarjene talente, da boste lahko živeli polno.

5Cenite vsako obdobje

Odločitev za zvezo, zakonsko življenje in otroke zahteva veliko čustvene energije in truda. Pri odločanju se ne prenaglite zgolj zato, ker je to tisto, kar “morate storiti”, ali ker to od vas pričakujejo drugi.

Dobre stvari se zgodijo tistim, ki čakajo. Bodite potrpežljivi. Če čutite, da ni tako, kot bi moralo biti, pritisk gotovo ne bo pomagal. Vsak naslednji korak bi lahko primerjali s sadjem, ki še ni dozorelo. Ne bo dobrega okusa, če ga pojeste prej, kot je zrelo.

6Osredotočite se na priložnosti, ne le na rezultat

Če ste samski, je morda pravi čas, da se osredotočite na vse priložnosti, ki vam jih ponuja vaše trenutno stanje, na primer nov projekt v službi ali nova dejavnost v prostem času.

Če ste poročeni, okrepite katerega od prijateljskih odnosov, zaradi katerega boste v življenju nepremagljivi. Če nimate otrok, izkoristite dodaten počitek, in če jih imate, se naučite več o brezpogojni ljubezni. Kaj lahko danes naredite s tem, kar ste in kar imate?

Ko se osredotočite na nalogo, lahko vidite konkretne korake, ki jih morate narediti, tako kot študent, ki ni obseden s končno oceno, temveč se osredotoča na izvrstno delo. Manj časa namenite joku in pritoževanju o tem, česa nimate.

Osredotočite se na blagoslove, ki jih imate pred očmi, in zaupajte, da boste prišli daleč, ko bo On hodil z vami.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.