Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Kakšen je izvor križa, ki ga je tako ljubil sveti Frančišek Asiški?

TAU

Shutterstock | Alberto Masnovo

Aleteia - objavljeno 02/09/20

Kaj je in kaj pomeni križ tau?

Vsaj enkrat v življenju ste se najbrž že vprašali, kakšen je pomen tega križa, navadno iz lesa, v obliki črke T, ki ga pogosto nosijo bratje frančiškani.

Izvor iz antike

Na italijanski spletni strani Naše korenine so zapisali: “Hebrejska pisava in posledično hebrejska abeceda sta bili uradno kodificirani šele skoraj 200 let po Kristusovem rojstvu. Številne črke so bile včasih narisane v različnih oblikah, odvisno od različnih regij, kjer so takrat živeli Judje, tako v Izraelu kot v krajih zunaj Izraela, pretežno v grško govorečem svetu.”


CROSSES

Preberite še:
Različne vrste križev in njihov pomen

“Zadnja črka hebrejske abecede je predstavljala izpolnitev celotne Božje besede. Ta črka se je imenovala tau (ali taw, v hebrejščini izgovorjena tav), kar bi lahko bilo napisano: / \ X + T. Že od stare zaveze so jo uporabljali s simbolično vrednostjo, kar je omenjeno že v knjigi Ezekiela: “Gospod je rekel: Pojdi po sredi mesta, po sredi Jeruzalema, in zaznamuj črko tav na čelo možem, ki vzdihujejo in žalujejo zavoljo vseh gnusob, ki se dogajajo v njegovi sredi.” (Ezk 9,4). V istem odlomku prerok Ezekiel sporoča Izraelu, naj ostane zvest Bogu do konca.

Čeprav zadnja črka hebrejske abecede ni bila več v obliki križa kot v zgoraj opisanih različicah, so prvi krščanski pisci pri razlaganju Biblije uporabili njeno grško različico, imenovano “sedemdeset”. V tem prevodu hebrejskih spisov (ki jih kristjani imenujejo Stara zaveza) je bil tau napisan kot t.




Preberite še:
Bo trpljenje izginilo, če bomo po domovih, učilnicah, bolnišnicah znova izobesili križe?

TAU
Abraham Sobkowski OFM-PD

Prvi kristjani so ga podedovali zaradi dveh razlogov:

  1. Kot zadnja črka hebrejske abecede je bila črka tudi prerokba zadnjega zemeljskega dne in je imela enako funkcijo kot grška črka omega ob koncu apokalipse: “Jaz sem Alfa in Omega, začetek in konec. Žejnemu bom dal zastonj od izvira žive vode … Jaz sem Alfa in Omega, Prvi in Zadnji, začetek in konec.” (Raz 21,6; 22,13)
  2. Kristjani so sprejeli tau tudi zato, ker jih je njegova oblika spominjala na križ, na katerem se je Kristus žrtvoval za zveličanje sveta. S tem istim pomenom in vrednostjo se o njem govori tudi v Razodetju (Raz 7,2-3). Znak odrešenja je bil tudi zunanji znak krščanskega življenja, bolj notranje zaznamovanega s pečatom Svetega Duha, ki nam je dano kot darilo na dan krsta (Ef 1,13).

CROSS;

Preberite še:
6 razlogov, zakaj naredimo znamenje križa

Kaj tau ni?

  • Tau ni čarobni amulet.
  • Tau ni nikakršen fetiš, še manj pa okrasek.
  • Ni simbol, ki prinaša srečo (kot recimo podkev na vratih) in ni primeren, da visi samo zato, ker prinaša “dobro”.

Vas zanima tudi pomen drugih vrst križev? Oglejte si jih v fotogaleriji:

Simbol česa je križ tau?

je konkreten znak krščanske vdanosti, predvsem pa življenjska zaveza pri sledenju ubogemu in križanemu Kristusu.

To je znak priznanja Božjemu sinu, ki nas je rešil nevarnosti. Je znak močne zaščite pred zlom (Ezk 9,6).

Je znamenje, ki ga Bog želi zame, je božji privilegij (Apd 9,4; Apd 7,1-4; Apd 14,1).

Je Gospodovo znamenje odrešenih, brezmadežnih, tistih, ki mu zaupajo, tistih, ki se prepoznajo kot Njegovi ljubljeni otroci in vedo, da so Bogu dragoceni (Ezk 9,6).

Je simbol dostojanstva božjih otrok, saj je križ tisti, ki je podpiral Kristusa.

To je znak, ki nas opominja, da moramo biti tudi sami trdni v preizkušnjah, pripravljeni poslušati Očeta in biti poslušni, kot je bil Jezus poslušen Očetovi volji.


MARIA ANTONIA SAMA

Preberite še:
Kar 57 let je imela noge pokrčene, kot bi bila križana

Sveti Frančišek in križ tau

Svetemu Frančišku Asiškemu, zavetniku Italije, je bilo to znamenje zaradi podobnosti s križem zelo dragoceno in je zasedalo pomembno mesto v njegovem življenju in v njegovih dejanjih. V njem se staro preroško znamenje aktualizira, ponovno obarva, ponovno pridobi svojo odrešenjsko moč in izraža lepoto revščine, ki je bistveni element frančiškanske oblike življenja.

“S tem pečatom se je sveti Frančišek podpisal, kadarkoli je, bodisi iz potrebe bodisi iz duha dobrodelnosti, poslal nekaj svojih pisem.”; “Z njim je vedno začel vsa svoja dejanja.” Tau je bil zato za Frančiška najbolj cenjeno znamenje, njegov pečat, znamenje, ki razodeva globoko duhovno prepričanje, da je samo v Kristusovem križu odrešenje vsakega človeka.

Tako je križ tau, ki ima za seboj trdno svetopisemsko tradicijo, prevzel sveti Frančišek v njegovi duhovni vrednosti. Tau ga je prevzel na tako intenziven in celovit način, dokler ni postal on sam, skozi stigme na svojem telesu ob koncu svojih dni, tisti živi tau, ki ga je tako pogosto risal, predvsem pa ljubil.

Zakaj je križ tau lesen?

Les je reven in preprost material. Božji otroci pa so poklicani k temu, da živijo preprosto in v revščini duha (Mt 5,3). Les je material, ki ga je lahko obdelovati, prav tako pa se mora tudi kristjan prepustiti, da ga življenje oblikuje skozi vsak dan, da ga oblikuje Božja beseda in da je zanjo odprt.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


METOD LIPOVŠEK

Preberite še:
Metodovo življenje je viselo na nitki, potem pa se je zgodil preobrat


Religion School

Preberite še:
Navodila škofov: tako bo po novem potekal verouk


SMILE

Preberite še:
Kako lahko tudi v najtežjih trenutkih vidimo dobro

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.