Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Bo trpljenje izginilo, če bomo po domovih, učilnicah, bolnišnicah znova izobesili križe?

web3-cross-woman-georgie-pauwels-cc-by-2.0.jpg

Rok Pogačnik - objavljeno 30/08/20

Je križ amulet, ki bo rešil vse težave, če ga bomo "uporabili"?

Nekaj let po grozljivem 11. septembru, ki je za vedno spremenil Združene države Amerike, so neko znano Američanko, ki je veljala za prepričano Jezusovo učenko, vprašali:

“Zakaj Bog dopušča vse te grozote? Enajsti september? Strelske pokole v naših šolah? Divje nasilje na naših ulicah?” Izstrelila je: “Kako se sploh lahko sprašujemo o čem takem? Boga smo izrinili iz javnega življenja, križe smo umaknili iz naših šol in sprejeli zakone, ki so v nasprotju z njegovo voljo … Kako si drznemo spraševati, kje je Bog, ko smo se mu sami odpovedali?” “Križe smo umaknili iz naših šol … Kaj to pomeni? Je križ s trpečim Jezusom mar magično znamenje, ki uredi vse, samo da ga obesimo na pravo steno? Bi se vse naenkrat uredilo, če bi se križ pojavil v naših učilnicah, po uradih, v bolniških sobah naših bolnišnic?”

MARKO JERMAN

Preberite še:
“Množica, ki danes križa Boga, smo mi”

Vemo, da ne. Bog ni čarovnik in nabožnih predmeti niso amuleti. Vemo tudi, da je bilo pred znamenjem križa in celo v znamenju križa storjeno marsikatero zlo. Kako torej znamenje križa lahko ustavi sovraštvo in nasilje? Sveti Pavel danes Rimljane jasno posvari: “Nikar se ne prilagajajte temu svetu. Ne, vaša pot je, da preobražate svoje mišljenje.” (prim. Rim 12,2)

Preobrazba mišljenja – to je tisto, kar naj bi povzročal križ na moji steni. Čeprav je Jezusova daritev strla moč greha in odkupila človeštvo, čeprav pred znamenjem križa hudič trepeta, to ni dovolj, da bi se človekovo srce avtomatično spreobrnilo. Duhovno življenje ne pozna avtomatizma. Znamenje križa in Kristus, ki nam s križa govori, lahko preobražata naše mišljenje samo, če jima prisluhnemo.


Sacramentais da Igreja

Preberite še:
9 najbolj priljubljenih zakramentalov

Kakšno je torej sporočilo križa na moji steni?

1. Da je Bog svet tako ljubil, da je dal svojega Sina. Bog me ljubi tako močno, da je zame dal svoje življenje. Življenje je iz ljubezni dal tudi za vse druge ljudi. Tudi za tiste, ki jih imam jaz rad samo z veliko muko.

2. Da je Božji Sin dal življenje za grešnike. Trpel je tudi zame, torej sem tudi jaz grešnik. Nisem popoln, delam napake in prav nič mi ne koristi, če poskušam to prikriti. In zavedam se: ko s prstom pokažem na greh bližnjega, s tremi pokažem nase.

3. Da sem odrešen. Kristus je odrešil svet. Ni mi ga treba reševati. Bog je to breme vzel nase. Sam pa se moram odločiti, da se odrešenju odprem in Bogu zaupam: On ve, On ima pot in On ima rešitev.

4. Da ima trpljenje smisel. Sestavni del življenja je in mučno je, da porabljam vse svoje moči, da se mu izognem in uprem. Če ga sprejmem in darujem, postane trpljenje sredstvo, s katerim postajam svet jaz in vsa Zemlja.

5. Da je človekovo življenje izpolnjeno in rodovitno, če je darovano za druge. Ljubezen je živeti in umirati za drugega. “Resnično, resnično, povem vam: Če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane sámo; če pa umre, obrodi obilo sadu.”


BOHKOV KOT

Preberite še:
Bohkov kot – nekdaj obvezen del vsake kmečke hiše

Dragi brat, draga sestra! Razpelo imaš morda na steni svoje sobe, morda okrog vratu ali v svojem žepu. S ponosom ga večkrat poglej in z ljubeznijo poljubi. Predvsem pa ob križu premišljuj. Gospod želi, da ob znamenju njegove neskončne ljubezni preobražaš svoje mišljenje in življenje. In s tem spreminjaš svet, ki to spremembo tako nujno potrebuje.


FAMILY KASTELIC

Preberite še:
“Ne primerjamo se z drugimi. Sprejmeš to, kar imaš, in narediš iz tega najboljše”


MARTIN GOLOB

Preberite še:
Martin svetuje, kako premagati strah pred novimi začetki


CHOROBY RZADKIE

Preberite še:
“Trpljenje ni pokora za grehe”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.