Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kar 57 let je imela noge pokrčene, kot bi bila križana

MARIA ANTONIA SAMA

Fair use

Larry Peterson - objavljeno 26/08/20

Nekateri so menilli, da jo je obsedel hudič, a jo je sv. Bruno vzel pod svoje okrilje

Mariantonia Sama je bila rojena 2. marca leta 1875 v Italiji. Njen oče je umrl nekaj mesecev pred njenim rojstvom, njena mama pa je tako bila edina, ki je skrbela zanjo. Živeli sta v revščini v majcenem domu, kamor nikoli ni posijalo sonce.

Mariantonia je bila krščena 3. marca v tamkajšnji župniji, njena botra pa sta bila babica in stric po mamini strani. Leta 1882 je prejela tudi prvo sveto obhajilo. Z mamo sta si bili zelo blizu, saj sta imeli le druga drugo. Obe sta bili nepismeni, preživljali pa sta se s prodajo moke, ki sta jo zamenjali za kruh ali drugo hrano.


HERALDOS

Preberite še:
“Gospod, prevzemi nadzor nad mojim življenjem.” Nato so se jima začeli dogajati čudeži

Požirek vode, ki je spremenil vse

Ko se je pisalo leto 1886, sta z mamo in še nekaj sorodniki odšli k reki Saturo, da bi tam oprali oblačila. Ko sta se vračali domov, je bila Mariantonia žejna, zato se je ustavila pri veliki luži in pila vodo iz nje. Na prvi pogled se je sicer zdela čista, a se je pozneje izkazalo, da je bila onesnažena.

Ko sta se vrnili domov, se je deklica zvijala v bolečinah. Njeno nepojasnjeno in zastrašujoče vedenje se je nato nadaljevalo še več kot en mesec, v tem času je njeno celotno telo vibriralo, iz nje pa so prihajali zvoki, ki niso imeli nobenega pomena.

Ljudje so zato začeli namigovati, da je deklico obsedel hudič. Njeno stanje je trajalo kar osem let. Nekateri zdravniki so menili, da gre za nevrološke težave, drugi, da gre za čustvene, spet tretji pa so razloge za to pripisovali prebavilom.


JAN PAWEŁ II

Preberite še:
“Jutri bom zate daroval sveto mašo.” Tako je Janez Pavel II. žensko rešil obsedenosti s hudičem

SAINT BRUNO
Public domain
Sveti Bruno

V samostan po pomoč

Leta 1894, ko je bila Mariantonia stara 20 let, se je baronica Enrichetta Scoppa odločila, da pomaga dekletu in njeni mami. Organizirala je obisk v kartuzijanskem samostanu, kjer bi menihi molili nad njo in izvedli eksorcizem. Kar osem ur so mlado dekle nosili v škatli, preden so prišli do samostana.

Tam so ji pokazali srebrn doprsni kip sv. Bruna in Mariantonia je bila prepričana, da se ji je kip nasmehnil. Kmalu se je tudi počutila bolje in je lahko ponovno vstala. Njeno okrevanje so pripisali prav sv. Brunu, ki je sicer ustanovitelj kartuzijanov.


SANDRA SABBATINI

Preberite še:
Spoznajte 22-letno Sandro Sabattini

Položaj, v katerem je preživela kar 57 let

Kmalu so jo odpeljali domov in zdelo se je, da ji je veliko bolje. A žal le za kratek čas. Kmalu je spet obležala, tokrat z nogami pokrčenimi, kot bi bila križana. Naslednjih 57 let je bila Mariantonia v tem položaju, saj nog ni mogla več iztegniti. Bila je ohromljena zaradi artritisa.

Ljudje so nato začeli prihajati k Mariantoniji po nasvete, milost, duhovnost in celo čudeže. Baronica Scoppa je dovolila, da so ji redovnice iz reda Svetega srca Jezusovega uredile bivališče v njeni palači, Mariantonia pa je postala njihova častna sestra. Pokrile so ji glavo s črno tančico in tako je postala znana kot redovnica sv. Bruna, čeprav v resnici nikoli ni bila redovnica. Opravila je le zasebne zaobljube.


PIER GIORGIO FRASSATI

Preberite še:
S čim lahko blaženi Pier Giorgio Frassati v letošnjem postu navdihne mlade?

Čudeži na njeno priprošnjo

Mariantonia je umrla 27. maja 1953, stara 78 let. Tudi ko je umrla, niso mogli poravnati njenih nog, zato so jo pokopali v tem položaju. Ko je bila še živa, predvsem pa po njeni smrti, so ji pripisovali številne čudeže. Tako je bila 18. decembra 2017 razglašena za Božjo služabnico.

Čudež na njeno priprošnjo, ki so ga navedli kot razlog za njeno beatifikacijo, se je zgodil leta 2004, ko je ženska po imenu Vittoria ozdravela čez noč. Bolehala je za degenerativnim osteoartritisom. Ponoči se je obrnila na Marioantonio, da bi ji omilila bolečino in ta je do jutra izginila in se nikoli več vrnila.

Čudež je 10. julija letos odobril papež Frančišek. Marioantonio bodo tako za blaženo razglasili leta 2021.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


MAGDALENA GORNIK

Preberite še:
Kako je Magdalena Gornik videla nebesa, vice in pekel


COUPLES

Preberite še:
10 zakonskih parov, ki so postali svetniki (ali pa so v postopku za razglasitev)


APOKALIPSA

Preberite še:
Ali je Fatimska Mati Božja napovedala konec časov? 

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.