Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

6 razlogov, zakaj naredimo znamenje križa

CROSS;

Marko Vombergar | ALETEIA

Tereza Mohar - objavljeno 14/03/20

Znamenje križa, ki ga včasih naredimo kar malce brezbrižno, ima zelo velik pomen

Kristjani znamenje križa pogosto naredimo “avtomatično”, brezbrižno ali brez pravega premisleka, kaj to sploh pomeni. Zdi se nam, da je to lepa gesta ob začetku in koncu molitve. Toda če pobožno naredimo znamenje križa, bomo tudi molili z večjo zbranostjo in se bomo bolj učinkovito upirali skušnjavam.


ENTRANCE PROCESSION

Preberite še:
Zakaj se sveta maša začne s procesijo?

Znamenje križa – več kot zgolj pobožna gesta

Sveto pismo, cerkveni očetje, svetniki in nauk Cerkve nam ponujajo šest pogledov na znamenje križa, ki nam razkrivajo, zakaj nas znamenje križa odpira k milostim, ki spreminjajo naše življenje. Ko to spoznamo, se bomo pokrižali z večjo vero in izkusili velike blagoslove.

Na spletni strani Simply Catholic navajajo šest razlogov, zakaj je dobro napraviti znamenje križa.

Mini veroizpoved

Znamenje križa je izraz vere v Boga, ki se nam je razodel po svojem Sinu. Služi nam lahko kot skrajšana oblika apostolske vere. Ko se dotaknemo čela, prsi in ramen (v nekaterih kulturah pa tudi ustnic), izrečemo svoje verovanje v Očeta, Sina in Svetega Duha. Hkrati izražamo svojo vero v to, kar je storil Bog – ustvaril je vse ljudi, odrešil človeštvo greha in smrti, ter ustanovil Cerkev, ki nam ponuja novo življenje.

Ko se prekrižamo, se zavedamo Božje navzočnosti in se odpiramo Njegovemu delovanju v našem življenju.


WAKE UP

Preberite še:
Se jutro ni začelo najbolje? Tako lahko opravite jutranjo molitev

Obnovitev krstnih zaobljub

Že od začetka prvih stoletij so kristjani naredili znamenje križa kot opomin in obnovo tega, kar se jim je zgodilo ob krstu. Ta simbolika je ostala do današnjih dni.

Ko se pokrižamo, na ta način izrazimo, da smo v krstu zakramentalno umrli s Kristusom na križu in z njim vstali v novo življenje. Prosimo Gospoda, naj v nas obnovi te krstne milosti. Priznavamo tudi, da smo s krstom postali del Cerkve in se tako “opremili” za našo vlogo sodelovanja z Gospodom pri oznanjevanju vesele novice.

“Ali mar ne veste, da smo bili vsi, ki smo bili krščeni v Kristusa Jezusa, krščeni v njegovo smrt? S krstom smo bili torej skupaj z njim pokopani v smrt, da bi prav tako, kakor je Kristus v moči Očetovega veličastva vstal od mrtvih, tudi mi stopili na pot novosti življenja.” (Rim 6,3-4)


EUCHARIST

Preberite še:
Zakaj duhovnik košček hostije spusti v kelih?

Križ je simbol Jezusovega učenca

Pri krstu postanemo Božji otroci. Tako vsakič, ko se pokrižamo, znova izrečemo svojo zvestobo Njemu. Ne pripadamo več sebi, ampak z znamenjem križa pokažemo, da pripadamo Kristusu.

Cerkveni očetje so uporabili isto besedo za znamenje križa, kot se je v zgodovini uporabljala za označevanje lastništva. Izvorno je ta ista beseda veljala tudi za pastirja in označbo njegovih ovac, za vojaško pripadnost in za znamenje, da služabnik pripada svojemu gospodarju.

Ko se pokrižamo, tako izražamo, da je Gospod res naš pastir in da lahko računamo na njegovo skrb. Simbolično smo njegovi vojaki, saj sodelujemo z njim pri širjenju Božjega kraljestva in smo njegovi služabniki, predani temu, da naredimo vse, kar nam naroča.

“Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame vsak dan svoj križ ter hodi za menoj.” (Lk 9,23)


MASS

Preberite še:
Zelo kratek vodič po sveti maši

CROCE
Skylines|Shutterstock

Sprejemanje trpljenja

Jezus nam pravi, da je trpljenje neizogiben del vsakega življenja. Ko torej naredimo znamenje križa, se zavemo, da bomo zmogli prenesti vsakršno bolečino, saj nas pri tem opogumlja vera v Jezusa Kristusa.

Ko se pokrižamo, v resnici sprejmemo svoj križ in sledimo Jezusu. Hkrati pa nas pri tem tolaži spoznanje, da se nam je Jezus, ki je za nas prestal križanje, pridružil v našem trpljenju in nas podpira.

“Kdor namreč hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo rešil.” (Lk 9,24)

Boj proti hudiču

Jezus je vse zlo greha in hudičevo oblast že premagal s svojo smrtjo in vstajenjem. Znamenje križa je torej lahko “obrambna poteza”, ki kaže na to, da pripadamo Jezusu Kristusu. Znamenje križa je tako močno orožje, ki nakazuje na naše sodelovanje z Jezusom pri neusahljivem napredovanju Božjega kraljestva proti kraljestvu teme.


WOMAN,ALONE,COFFEE,HOME

Preberite še:
S to jutranjo molitvijo odženite hudiča

“Mi oznanjamo Božjo modrost v skrivnosti, tisto prikrito, ki jo je Bog pred veki vnaprej določil za naše veličastvo. Te ni spoznal noben mogočnik tega sveta. Kajti ko bi jo spoznali, Gospoda veličastva pač ne bi križali.” (1 Kor 2,7-8)

Zmaga nad skušnjavami

V Novi zavezi beseda “meso” pomeni grešna nagnjenja naše človeške narave, ki obstajajo v nas tudi potem, ko s Kristusom umremo v krstu. Znamenje križa pa izraža našo odločitev, da bomo “križali” te želje telesa in živeli po Duhu.

Tako kot slečemo in operemo umazano majico, tako znamenje križa pomeni, da se “slečemo” svojih slabih nagibov in se prenovimo s Kristusom.

Tudi cerkveni očetje so bili mnenja, da znamenje križa odganja skušnjave, kot sta npr. jeza in poželenje. Ne glede na to, kako močna je skušnjava, nam je lahko znamenje križa vedno v pomoč, da se odločimo za svobodo.
Preberite še:
10 svetnikov se strinja, da je to najboljše orodje za premagovanje hudiča

“Živite v Duhu in nikakor ne boste stregli poželenju mesa. Kajti meso si želi, kar je zoper Duha, Duh pa, kar je zoper meso. Ta dva si namreč nasprotujeta, da ne bi delali tega, kar hočete. Toda če se daste voditi Duhu, niste pod postavo. Sicer pa so dela mesa očitna. (…) Glede tega vas vnaprej opozarjam, kakor sem vas že opozoril: tisti, ki počenjajo takšne stvari, ne bodo podedovali Božjega kraljestva.” (Gal 5,16-21)

Naslednjič, ko se boste pokrižali, bodite torej pozorni na teh šest poudarkov. Če jih boste upoštevali in ozavestili, boste na znamenje križa in na svoje življenje zagotovo začeli gledati z drugačne perspektive.


GIRL GETS GIFT

Preberite še:
Težko vračate ljubezen ljudem, ki so neprijazni do vas? Ta video vas bo opogumil


White board - Writing - Girl - Drawing

Preberite še:
Zakaj moramo otrokom dovoliti, da imajo skrivnosti


WEDDING

Preberite še:
Nisem prepričan, da se želim poročiti

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.