Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako lahko tudi v najtežjih trenutkih vidimo dobro

SMILE

mentatdgt | Pexels CC0

Cecilia Zinicola - objavljeno 01/09/20

Dovolite, da se vse, kar se zgodi, zgodi v vaše dobro

V težkih trenutkih nam spodnja orodja lahko pomagajo, da pogledamo na situacijo z razdalje in zmoremo iti naprej. Tudi slike si ne moremo dobro ogledati, če ji stojimo preblizu. Potrebno je stopiti nekaj korakov nazaj.

Naši možgani se ustavijo ob tem, kar je pomembno našemu srcu. Ko si nekaj zelo želimo, možgani naredijo vse, da bi to res dosegli. Poleg težkih stvari je okoli nas vedno tudi veliko dobrega, a tega ne zaznamo. Če se osredotočimo na slabo, ne moremo videti dobrega. Odpreti se moramo drugačnemu načinu razmišljanja, da si lahko drugače razlagamo dogodke in da se bomo zmogli na dogodke drugače odzvati.


KOBIETA ZMĘCZONA

Preberite še:
Če mi je v dnevu uspelo uresničiti tri stvari, je to že uspeh

Odmaknimo se od situacije, da bi jo bolje videli

Ko se oddaljimo od tega, kar nas skrbi, ustvarimo dodaten prostor in zmoremo pogledati na stvari na drugačen način. Odkrijemo lahko plati, na katere prej nismo pomislili. Nekaj, kar je v začetku videti zelo slabo, se lahko izkaže tudi za dobro.

Ne pričakujmo spremembe od zunaj

Pogosto zavzamemo vlogo žrtve in upamo, da se bo situacija spremenila in bomo lahko drugače dojemali življenje. Resnične spremembe lahko človek dela le od znotraj – v sebi.

Ko pogledamo vase, lahko bolje razumemo, kaj se dogaja in si damo priložnost, da opustimo določena prepričanja ali strahove in sprejmemo tudi bolj pozitivno naravnana čustva. Opazimo vse dobro, ki nas obdaja, ob tem pa začutimo hvaležnost.


MOTHER TERESA

Preberite še:
7 citatov priljubljene svetnice, ki vas bodo navdali s pogumom za spremembe

Zavedajmo se, da je treba premagati bolečino

Če skušamo pobegniti pred težkimi stvarmi, ki se nam zgodijo, nam to ne bo prineslo rešitve. Ko sprejmemo, da je bolečina del življenja, si lahko dovolimo, da napredujemo.

Ko zmoremo objeti bolečino, smo sposobni iti skoznjo s trdnim zaupanjem, da bomo kljub veliki bolečini, strahu ali nemiru iz tega izšli prenovljeni, okrepljeni. To ne bo trajalo večno.

Ne pričakujmo veselja, temveč mir

Veselje je eno od čustev, ki ne bo vedno prisotno v našem življenju. Pomembno je vedeti, da lahko ne glede na to, kaj se zgodi, vedno najdemo mir v srcu. Mir, ki je lahko tih ali glasen, a ga živimo tudi v še tako grenkih trenutkih.

Ko damo vse na razpolago, najboljše, kar smo, kar zmoremo in delamo z ljubeznijo, nam bo zavedanje, da smo naredili, vse, kar je bilo v naši moči, prineslo največji mir. Tudi če se bodo stvari odvile drugače, kot smo si želeli, nas bo ta ljubeča gotovost odprla za presežno.


FESTA MASCHERINE

Preberite še:
5 pozitivnih “korona” sprememb, ki bi jih morali ohraniti tudi po koncu epidemije

Ne sodimo prehitro

Hitri dogovori ali odzivi na dogodke nas lahko pripeljejo do napak in zmotnih zaključkov. Zmotimo se lahko ne le v razumevanju, kaj to pomeni za nas, temveč tudi o drugih, ki so vpleteni v situacijo, ki nas je ranila.

Ko se izurimo, da ne sodimo, nam to pomaga lažje iti čez težave. Če se malo ustavimo in bolje raziščemo dejanja, ne toliko reakcij, dobimo priložnost zastaviti kakšno vprašanje in vidimo ljudi takšne, kot so, ne da bi takoj verjeli videzu.

Okrepimo zavedanje, da se lahko iz vsega nekaj naučimo

Naše spreminjajoče se počutje lahko vpliva na dojemanje resničnosti, osredotočimo se na občutke, ki nas povsem preplavijo zaradi dopamina, hormona sreče, za seboj pa pušča občutek praznine.

Kadar pa iščemo priložnost za rast, dobimo občutek smisla, ki nas napolni. Če vemo, da vsak dogodek v sebi skriva nauk, ga lažje sprejmemo, saj s tem nekaj pridobimo. Bolj zavestno se učimo o nepopolnosti, ranljivosti, moči ali potrpežljivosti. Prav težki trenutki nas naučijo največ.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.


LOST,DIRECTION

Preberite še:
Kako hitro se dandanes pustimo prepričati “javnemu mnenju”


FAMILY

Preberite še:
Zakaj sem z otroki ostala doma?
Preberite še:
Učenci, tole vam ob začetku šolskega leta sporočajo vaši učitelji

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.