Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

V družino sprejela svojih šest nečakov, ki so v nesreči izgubili starše

NEBOT BAYANO

Gentileza

Dolors Massot - objavljeno 26/02/20

Miguel in Elisa sta bila v pričakovanju rojstva svojega tretjega otroka, ko sta prejela pretresljivo novico. Njegova sestra in njen mož sta umrla v prometni nesreči. Njunih šest otrok je ostalo brez staršev. Nato sta se odločila za korak, ki jim je spremenil življenje

Miguel Nebot in Elisa Bayano sta zakonca, ki živita v Bilbau v Španiji. On dela kot pogodbenik na različnih projektih, ona pa je farmacevtka. Ko je bila Elisa noseča s tretjim otrokom, sta prejela šokantni klic: 15. maja 2018 sta njegova sestra Teresa in njen mož Xavi umrla v grozni prometni nesreči na avtocesti. V njej je umrla tudi Miguelova mama in babica otrok.


MATEJA KOLIČ

Preberite še:
“Moževa smrt mi je približala večnost”

Neverjetna prošnja

Tereza in Xavi sta bila starša šestih otrok, starih med osem in 18 let. Po nesrečnem dogodku so se vsi spraševali, kaj se bo zgodilo z njimi. “O tem smo se v družini pogovorili in jasno nam je bilo, da otrok ne smemo ločiti,” razlaga Miguel. Že pred grozljivim dogodkom sta naju Xavi in ​​Teresa nekoč vprašala, ali bi v primeru, da se jima kaj zgodi, poskrbela za otroke. So stvari, ki se ti najprej zdijo brez pomena, a po nekem dogodku dobijo popolnoma drugačno dimenzijo. Odgovorila sva z da in tudi njuni starejši otroci so to vedeli.”

Iz Madrida v Bilbao

Tako sta se Elisa in Miguel sporazumno z vso družino odločila, da bosta sprejela šest svojih nečakov in jih odpeljala živet k njim, iz Madrida v Bilbao.

Pred tedni jima je Združenje velikih družin v španski Baskiji podelilo eno od nagrad za zgled in velikodušnost v stiski. Čeprav si niti Miguel niti Elisa nista želela priznanja, je prav to krivo za njuno širšo prepoznavnost.


SIBLINGS

Preberite še:
6 znakov, da prihajate iz velike družine

web-family-nebot-bayano-11-gentileza.jpg
Gentileza

Ljubiti in biti ljubljen

Ob sprejemu šestih otrok je bilo treba premisliti marsikaj. Miguel je dal odpoved v prejšnji službi in zdaj pomaga Elisi v lekarni. “Naučil sem se, da je delo le sredstvo pri uresničevanju najpomembnejšega, kar si želimo v tem življenju, to je ljubiti in biti ljubljen. Naučil sem se pustiti željo po pehanju za kariero.”

“Na začetku preprosto nisem imel časa, da bi žaloval za svojo sestro, mamo in svakom, saj me je hromilo tisoč skrbi in novih zadolžitev, ki so se pojavile. Poleg tega so otroci nenadoma prišli v hišo, ki je bila že prej polna živžava, in to je bilo tudi za nas novo,” razlaga 39-letni Miguel.

Trudijo se iz dneva v dan

“Ni preprosto. Situacija je bila zelo težka in marsikdaj sva mislila, da vsega ne bova zmogla, vendar sva na poti k obnovi,” pravi Miguel. Zanju je najpomembnejše zagotoviti, da se otroci dveh družin, ki je bila združena v eno, sprejemajo in se imajo radi kot bratje in sestre. “Iz dneva v dan se trudimo, da bi napredovali, zato je odnos z Bogom najpomembnejši. Ena od hčerk pravi, da če se to zgodi nekomu, ki nima vere, mora biti zelo težko.”


SOYUNAMADRENORMAL

Preberite še:
Zakonca, ki navdušujeta s svojo zgodbo z 9 otroki na zemlji in 5 v nebesih

Skrb za zakonsko življenje

Iskanje smisla življenja v takšni situaciji je pomenilo tudi krizo in rast v Miguelovem in Elisinem zakonu. Nista imela časa, da bi poskrbela zase, dokler se preteklo poletje niso oglasili alarmni znaki v njuni zvezi. Odločila sta se za udeležbo pri projektu Poročena ljubezen, ki po katehezi svetega Janeza Pavla II. o svetem zakonu usklajuje družinsko pastoralo tamkajšnjih škofij. “Stopila sva na pot zakonske ljubezni. Opažam, da se moj odnos z Bogom spreminja in ugotovil sem, da je zakrament zakonske zveze skoraj najlepši izmed zakramentov.”


KASTELEC FAMILY

Preberite še:
Družina, ki lahko sestavi nogometni ekipi in mini orkester

NEBOT BAYANO
Gentileza

ADOPTION SAINTS

Preberite še:
15 rejencev in posvojiteljev, ki so postali svetniki

Naučiti se prositi za pomoč

Miguel in Elisa po tragediji opažata blagoslove in rast. “Veliko nam pomaga širša družina. Prihajam iz družine, kjer je bilo 12 bratov in tudi Elisa ima številčno družino. Naučili smo se prositi za pomoč in se nanje obrniti za vse tisto, kar potrebujemo. Iz Barcelone pridejo in poskrbijo za otroke, ko midva ne uspeva in ne zmoreva vsega. Imava stalno pomoč v vsem, od pravnih vprašanj, ki niso lahka, do nasvetov, ki ti dajo misliti.”

Miguel poudarja, da “na koncu človek vedno pomisli, da bo za biološke otroke bolje, ker so prišli novi bratje”. Za Eliso je povezanost družine v ljubezni in predanosti tisto, kar skrbi, da gredo stvari naprej. “Res je,” pravi Miguel, “da v takšni situaciji človek veliko daje, pa tudi prejme. Veliko prejemamo od vseh otrok.”

Ljubite se med seboj

Miguel ne dvomi: “Najboljše, kar so mi zapustili starši, so moji sorojenci. In to, kar z Eliso želiva, je, da se vsi ljubimo kot bratje in sestre. Tega ne moremo doseči v dnevu ali dveh, ampak s sožitjem, s piljenjem. Ko sem se poročil, sem mislil, da vem veliko o življenju. Zdaj se resnično učim. Zaupanje v Boga je pri tem bistvenega pomena.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.




Preberite še:
Menedžer in oče 10 otrok: Včasih me kdo vpraša, kdaj sem se spreobrnil. V bistvu se še nisem


ODPOCZYNEK

Preberite še:
Domači recepti za pomiritev in učinkovito lajšanje stresa


KRUCJATA WYZWOLENIA CZŁOWIEKA

Preberite še:
5 razlogov, zakaj se v letošnjem postu odpovedati alkoholu

Tags:
družinaotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.