Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

5 razlogov, zakaj se v letošnjem postu odpovedati alkoholu

KRUCJATA WYZWOLENIA CZŁOWIEKA

Shutterstock

Patrick Briscoe - objavljeno 25/02/20

To je lahko odličen način za popolno preobrazbo v 40 dneh

Post ne pomeni, da počnemo nekaj zahtevnega, ki naj bi bilo samo sebi namen. Kljub temu pa moramo svoje postne odpovedi občutiti. Če se odpovemo čokoladi, ki je tako ali tako nikoli ne jemo, ker smo nanjo alergični, kakšna žrtev je to?


CATHOLIC MEDIA

Preberite še:
10 super idej za postni čas

Naša postna pokora naj bo vidna, moramo jo izkusiti. Preobrazila nas bo šele takrat, ko bomo prepoznali svoje želje in hrepenenja in jih znali preusmeriti drugam. Predstavljamo vam pet razlogov, zakaj bi se v letošnjem postu lahko odpovedali uživanju alkohola.

TO JE RESNIČNA ŽRTEV

Alkohol sam po sebi je v življenju kristjana povsem nevtralna stvar. Tako vino kot pivo imata v katoliškem izročilu ugleden položaj. Jezus je poskrbel za vino na svatbi v Kani Galilejski. Menihi so razvili nekaj najboljših postopkov za izdelavo piva na svetu. In prav to je razlog, zakaj je odpoved alkoholu tako hvale vredna.

Častitljivi Matt Talbot, alkoholik, ki je čudežno in po Božji milosti postal abstinent, je zapisal: “Duhovno življenje je sestavljeno iz dveh stvari – ponižanja in Božje ljubezni.” Gre za odpoved dobrim stvarem v življenju, da naredimo prostor za nekaj večjega.


HOT CROSS BUNS

Preberite še:
6 zanimivih postnih izročil z vsega sveta

Toda kaj naj rečem svojim prijateljem? Eden izmed razlogov, zakaj se ljudje izogibajo določenim odpovedim, je ta, da s svojo postno pokoro ne želijo pritegovati pozornosti. Evangelij nas navsezadnje spodbuja, naj se postimo na skrivnem, in nam zagotavlja, da nam bo Oče, ki vidi na skrivnem, vse povrnil.

Lahko pa je spodbudno, če se prijatelj loti nečesa zahtevnega in to deli z nami. Pravzaprav je najboljše, če najdemo nekoga, ki se nam bo pri tem pridružil. Ponašanje z jaz se v krščanskem občestvu spremeni in postane midva ali mi, skupaj.


FOOD

Preberite še:
Kaj pa če bi za postni obrok poizkusili to jed?

JASNOST MISLI

Preprosto dejstvo je, da alkohol lahko močno ovira napredek v duhovnem življenju. Alkohol je eden izmed najpreprostejših načinov za lajšanje osamljenosti, izčrpanosti ali razočaranja. Lažje je zaužiti kozarček alkoholne pijače, kot pa se spopasti s temnimi čustvi, ki se skrivajo v našem srcu.

Z alkoholnim postom se naše srce usmeri na pravo pot. Pomaga nam na pravi način prepoznati lakoto, jezo in utrujenost. Tudi če smo še daleč od odvisnosti, če spijemo le nekaj kozarčkov na teden, alkohol prinaša dremotnost, nekakšno mehkobo uma in srca.


MOM,BIG,FAMILY,CHILDREN

Preberite še:
Konkretni predlogi postnih sklepov za mame

Včasih je takšna sprostitev lahko zdrav način za uživanje življenja – gotovo je Jezus zato naredil svoj prvi čudež v Kani Galilejski, toda to je le še eden izmed razlogov, zakaj je vredno vztrajati 40 dni brez alkoholne omame.

Poznavanje samega sebe je temelj duhovnega življenja. Sv. Katarina Sienska je zapisala: “Ponižni boste ob poznavanju samega sebe, ko boste ugotovili, da tudi vaš obstoj ne prihaja od vas, temveč od mene [Jezusa], kajti jaz sem vas ljubil, še preden ste obstajali.”

Če v življenju za oporo uporabljamo druge stvari, kot je alkohol, ne bomo prepoznali svoje potrebe po popolni odvisnosti od Boga.


web 3 martin golob

Preberite še:
Postni čas ni trening v hujšanju ali nizanje mojih zmag, ampak …

TELESNE KORISTI

Odpoved alkoholu številne raziskave povezujejo z vrsto prednosti za zdravje, med drugim z boljšim spancem. Večina ljudi uživa alkohol zato, da jih sprva malce spodbudi: da se sprostijo, se lažje pogovarjajo in podobno. Kot pomirjevalo pa lahko alkohol povzroči vrsto nepravilnih delovanj.

Po nekaj kozarčkih bomo naslednje jutro težje vstali iz postelje, odpovedali se bomo telovadbi, si privoščili nezdrav obrok in tako naprej. Odpoved alkoholu nam pomaga, da v življenju sprejemamo krepostnejše odločitve, lažje izgubimo odvečno telesno težo in se bolje naspimo.


EINES

Preberite še:
Nekoč odvisnik od alkohola in mamil, danes pa Alex pomaga drugim

SOLIDARNOST

40-dnevna odpoved alkoholu v postnem času nas vabi k neposredni solidarnosti z ljudmi, ki imajo težave z odvisnostjo od alkohola in drog. Darovanje te žrtve za vse moške in ženske, ki imajo težave z alkoholom, nam bo prineslo obilje milosti, ki jih lahko podelimo v občestvu vernih.

Papež Benedikt XVI. o tej solidarnosti meni: “Resnična solidarnost – čeravno se začne s priznanjem enake vrednosti drugega – se izpolni šele takrat, ko z veseljem darujem svoje življenje v služenje bližnjemu.”


KOBIETA W ŁÓŻKU

Preberite še:
Ženske odvisnice od alkohola za svojo zasvojenost plačajo najvišjo ceno

Če se svobodno in z veseljem prikrajšam za nekaj dobrega, da bi z drugimi delil duhovne prednosti te žrtve, udejanjam ljubezen, kakršno Jezus spodbuja v evangeliju: “Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje.”

DEJAVNA LJUBEZEN

Postna disciplina nas osvobaja motečih razvad. To ni le svoboda od, temveč svoboda za. Denarja, ki ga boste prihranili zaradi odpovedi alkoholu, ne zbirajte na lasten kupček, temveč ga darujte Karitas ali drugi krajevni človekoljubni organizaciji. Navsezadnje, ko ubogim oznanjamo blagovest o Jezusovem usmiljenju, je to nedvomno znamenje Jezusove navzočnosti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.




Preberite še:
Še nikoli ni bilo zbranih toliko sredstev: “Solze mi tečejo od hvaležnosti”


CHILD, BACKPACK, SCHOOL

Preberite še:
Zakaj starši odlagajo vpis otrok v šolo?


ODPOCZYNEK

Preberite še:
Domači recepti za pomiritev in učinkovito lajšanje stresa

Tags:
post
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.