Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj ni realno pričakovati, da bomo vse življenje zaljubljeni v svojega partnerja

MARRIED,MARRIAGE

Joanna Nix | CC0

Tina Martinec Selan - objavljeno 13/02/20

Ko se v nekoga zaljubimo, si predstavljamo, da bomo z njim oziroma njo vse življenje. A zaljubljenost je le ena izmed treh faz, skozi katero gre in mora iti vsak odnos

Od metuljčkov v trebuhu do odločitve za ljubezen. V nadaljevanju si preberite, kako so videti tri faze vsakega ljubezenskega odnosa.

Kemija in metuljčki

Metuljčki v trebuhu, sladko vznemirjenje, razbijanje srca, pomlad, tudi če je kakšen drug letni čas … Ne pravijo zaman, da zaljubljenci slišijo kamne peti. V prvi fazi odnosa so na sporedu hormoni. Po domače povedano se nam dogaja kemija. Težko se osredotočimo na obveznosti, saj imamo glavo v oblakih. Čustva so zelo močna, hrepenimo po človeku, v katerega smo zaljubljeni.




Preberite še:
Zaljubila sta se še kot otroka. Po 74 letih poznata skrivnost srečnega zakona

Najraje bi vsak trenutek dneva preživeli s to osebo, drugih sploh ne vidimo več. Človeka, v katerega smo zaljubljeni, ne vidimo jasno ali povsem realno, zdi se nam naravnost popoln. Ni nam težko potrpeti, pripravljeni smo se podrediti in prilagoditi tudi na račun lastnih interesov, saj prilagoditev sploh ne dojemamo kot takih, ampak nam je povsem samoumevno, da nase povsem pozabimo.

Ta faza traja približno eno leto (lahko tudi več) in čeprav je zelo privlačna, je zanjo značilno to, da zagotovo mine. Naval hormonov v telesu se umiri in nastopi druga faza.


HEART

Preberite še:
Ste nevoščljivi drugim parom, ker na FB neprestano objavljajo “zaljubljene” fotke?

Kako je možno, da se je kar naenkrat tako spremenil(a)?

V tej fazi se projekcija idealnosti, ki smo jo projicirali na človeka, v katerega smo zaljubljeni, umiri. Začnemo opažati tudi napake, pride tudi do kakšnega večjega prepira, saj na osebo začnemo gledati bolj realno. Dejstvo je, da nihče ni popoln, tudi tisti ne, ki se nam je v fazi divje zaljubljenosti zdel tak.

V tej fazi, ki je lahko na trenutke tudi boleča, začnemo opažati, da nas na človeku, v katerega smo bili zaljubljeni, motijo številne stvari; to so lahko napake, ki so pravzaprav naše lastne in nas najbolj motijo na sebi.




Preberite še:
Čustvena in neverjetna ljubezenska zgodba Cinthie in Huga

LOVE
Shutterstock | Kamil Macniak

Pogosto nam je v napoto tako imenovano hollywoodsko gledanje na ljubezen. Saj veste, kako se v ameriških filmih glavna junaka zaljubita in nato živita srečno do konca svojih dni.

Ali pa ne – ko v filmih nastopi druga faza in začne prihajati do konfliktov med njima, se žal kaj pogosto zgodi, da junaka ugotovita, da nista za skupaj.

Takrat si rečeta: Nisem več zaljubljen(a) vate (I’m not in love with you anymore.) Zdi se jima, da nista prava drug za drugega, saj ne občutita več zaljubljenosti. Kako bi vendar bila za skupaj, če imata poleg tega še toliko medsebojnih razlik in se v njunih razhajanjih tako zelo prizadeneta?


RELATIONSHIP,DATING

Preberite še:
In živela sta srečno do konca svojih dni

A to je faza, v kateri šele zares lahko začnemo pravi odnos. Seveda ta faza ni tako romantična in popolna kot prva, je pa nujna, da vstopimo v odnos, ki ga lahko gradimo. V tej fazi se partnerja začneta spraševati: “Ali sva za skupaj?”

Postavljati začneta pravila in iskati kompromise. Če se par odloči, da ostane skupaj ne glede na razlike med njima, lahko začne vzpostavljati zaupanje in spoštovanje, ki sta temelj za dolgo in uspešno zvezo.


ŚWIĘCI LUDWIK I ZELIA MARTIN

Preberite še:
Ljubezen na prvi pogled: kako sta se zaljubila sveta Ludvik in Zelija Martin

Odločitev in varnost

Ko par preide v tretjo fazo, je ta podobna rodovitni jeseni. Oba lahko uživata v sadovih dela, ki sta ga vložila v njun odnos. V tej fazi nista več zaljubljena drug v drugega, pač pa pride na spored beseda ljubezen. To pa še zdaleč ne pomeni, da ne prihaja več do nobenih konfliktov ali da je vse popolno.

Ne, se pa oba zavedata, da je odnos odločitev, ki sta jo sprejela in ki jo sprejemata vsak dan sproti. Obstanek njune zveze ni več dilema, stvari niso pod vprašajem. Ker se zelo dobro poznata, jima je jasno, da je potrebno v odnos vlagati.

Darovi ali sadovi te faze so zvestoba, predanost, občutek zasluženja in zadovoljstva, ki ju nagrajuje. V odnosu drug drugega in sebe vidita jasno. Zaljubljenosti v smislu prve faze odnosa (največkrat) ni več, pride pa hvaležnost in cenjenje človeka, s katerim smo, ter življenja, ki smo ga skupaj ustvarili. Ta faza, če par pride do nje, traja do konca in obema prinaša občutek varnosti in topline.


ŠPELA POTOČNIK GIMNAZIJA ŽELIMLJE

Preberite še:
“Sistem od mladih pričakuje, da bodo ob zaključku srednje šole vedeli, kaj hočejo in za kaj živijo”


WEDDING

Preberite še:
Biti poročna priča je poslanstvo za vse življenje


LUCILLE RANDON

Preberite še:
To je najstarejša redovnica na svetu. Dopolnila je 116 let

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.