Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Ljubezen na prvi pogled: kako sta se zaljubila sveta Ludvik in Zelija Martin

ŚWIĘCI LUDWIK I ZELIA MARTIN

Wikipedia | Domena publiczna

Philip Kosloski - objavljeno 16/02/19

Ljubezenska zgodba svetniškega para je tako romantična kot tudi sad Božje previdnosti

Sveta Ludvik in Zelija Martin, prva zakonca, ki sta bila skupaj razglašena za svetnika, sprva nista bila navdušena nad zakonskim življenjem. Poroka je bila pravzaprav zadnja stvar, ki sta jo imela v mislih.

Oba je vleklo v posvečeno življenje in vsak izmed njiju se je želel pridružiti skupnosti, ki bi mu olajšala iskanje svetosti. Iz različnih razlogov pa sta bila oba deležna zavrnitve in sta se vrnila v posvetno življenje, ne vedoč, kaj bo sledilo.


ŚWIĘCI LUDWIK I ZELIA MARTIN

Preberite še:
5 nasvetov za starše po vzoru zakoncev Martin

Leta so minevala, Ludvik in Zelija pa sta počasi začutila, da sta poklicana v zakonsko življenje. Vendar ne eden ne drugi nista našla primernega snubca. Nato pa je en sam dan za vedno spremenil njuni življenji.

Zelija se je sprehodila prek ozkega srednjeveškega mostička v svojem domačem kraju Alençonu, ko je opazila visokega čednega mladeniča, ki je prihajal naproti. Dotlej ga še nikoli ni videla in ni si mogla kaj, da se ne bi nasmehnila. Ko naj bi ravno šla drug mimo drugega, je Zelija v svoji duši zaslišala glas, ki ji je prišepnil: “Tega človeka sem ti namenil.”




Preberite še:
Zakaj je ta ljubezenska pesem v Svetem pismu?

Tudi Ludvik je bil prevzet nad prelepo mladenko. Lahko si predstavljamo, kako sta se dve zaljubljeni duši ozirali druga za drugo, ko sta prek mostu hodili vsaka v svojo smer.

Božja previdnost pa je hotela, da je Ludvikova mati obiskovala isti tečaj izdelovanja čipk kakor Zelija in je že razmišljala, kako bi mlada dva spravila skupaj. V sinovem imenu se je dogovorila za zmenek s prikupno Zelijo.


COUPLE

Preberite še:
Molite k sv. Valentinu, zavetniku zaročenih in že poročenih parov

Ko sta se Ludvik in Zelija srečala, sta nemudoma vedela, da ju je Bog poslal na skupno pot, ki naj bi jo kronala z zakramentom svetega zakona. Nista izgubljala časa in po le treh (dolgotrajnih in bolečih!) mesecih zaroke sta se poročila 13. julija 1858. Zeliji je bilo 27, Ludviku pa 35 let.

To je bil šele začetek čudovitega zakona, iz katerega so se rodili številni otroci, med njimi tudi priljubljena sv. Terezija Deteta Jezusa in Božja služabnica Leonie Martin.


COUPLE

Preberite še:
Nasveti sv. Frančiška Saleškega za trden zakon

Čeprav se vsak zakon ne začne na tak način, pa nas Ludvikova in Zelijina zgodba spominja, da je Bog po srcu romantik in nas je vedno pripravljen presenetiti z načrtom, ki ga je pripravil za naše življenje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


MARTIN GOLOB

Preberite še:
Kaj pa župnik ve o ljubezni?!




Preberite še:
15 napotkov, kako tudi najbolj vsakdanja opravila narediti sveta


tina maze

Preberite še:
Tina Maze o krivicah: “Zanje tumor ni resna stvar, trije šivi na kolenu pa”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.