Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

To je najstarejša redovnica na svetu. Dopolnila je 116 let

LUCILLE RANDON

France 3

Aleteia - objavljeno 11/02/20

S. André Randon se je rodila 11. februarja 1904 na jugu Francije, doživela je deset papežev, tri francoske republike in nemško zasedbo v drugi svetovni vojni

Oktobra 2017 postala najstarejša Francozinja, od junija lani pa je najstarejša Evropejka. Za 117-letno Japonko Kane Tanaka je Randonova druga najstarejša ženska na svetu z dokumentiranim datumom rojstva.




Preberite še:
Neverna študentka se je zaljubila, se želela poročiti … zdaj pa je redovnica v klavzuri!

Krščena šele pri 19 letih

Lucile Randon je pri 12 letih začela delati kot varuška, pozneje pa kot učiteljica na domu, med drugim tudi pri znameniti francoski družini Peugeot v Versaillesu.

Vero je sprejela šele kot odrasla, krščena je bila leta 1923. Leta 1944 se je v Parizu pridružila redu Vincencijevih sester in si ob večnih zaobljubah nadela ime s. André ‒ po svojem bratu, ki je v bolnišnici skrbel za sirote in ostarele. Leta 1945 se je tega poslanstva lotila tudi sama in ga opravljala 28 let.




Preberite še:
Kako je nekdanji nogometaš in vodja podjetja postal menih

Slepa in na vozičku, a živahna in nasmejana

S. André že več kot 10 let živi v domu za ostarele v Toulonu. Danes je skoraj slepa in na invalidskem vozičku, a še polna življenja.

Kaj pa skrivnost za njeno dolgo življenje? “Uf, to ni moja skrivnost. Sicer me že dolgo ne bi bilo več tu. Vsem povzročam preglavice … Ne, imeti moraš angela varuha. In jaz ga imam,” je v nekem intervjuju povedala nasmejana sestra.

Še vedno živahna redovnica vsem nam kot nasvet za dolgo življenje svetuje delo in ljubezen. “Imejte se radi, namesto da se sovražite!” poziva s. André.


CHURCH OF HOLY TRINITY, ODRANCI

Preberite še:
To je kraj z največ redovnicami na Slovenskem


NUNS WALKING

Preberite še:
Redovnice, ki so oblekle Lady Gaga, Katy Perry in Rihanno


NUN

Preberite še:
Zakaj bi sodobna ženska sploh želela postati redovnica?

Tags:
redovniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.