Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Kako so očenaš molili naši predniki

MUM, PRAY, DAUGHTER

Africa Studio | Shutterstock

Aleš Žužek - objavljeno 28/01/20

Očenaš je najpomembnejša krščanska molitev, ki ima v slovenski zgodovini malce različne prevode

Molitev očenaš je zapisana v Svetem pismu, in sicer v Evangeliju po Mateju in v Evangeliju po Luki. Oče naš je Jezusovo izrecno navodilo učencem, kako naj molijo.

Oče naš, ki si v nebesih,
posvečeno bodi tvoje ime,
pridi k nam tvoje kraljestvo,
zgodi se tvoja volja
kakor v nebesih tako na zemlji.
Daj nam danes naš vsakdanji kruh
in odpusti nam naše dolge,
kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom,
in ne vpelji nas v skušnjavo,
temveč reši nas hudega.
Amen.
(V slovenščini očenaš molimo z besedami iz Rimskega misala in ne neposredno iz Svetega pisma.)

WOMAN,PRAYER,MASS

Preberite še:
Molitev po obhajilu, ko nas muči depresija

Očenaš je bil najprej zapisan v grščini. Po grško se očenašu reče Pater hemon. Pozneje je bil preveden v sirski in latinski jezik. V latinščini se imenuje Pater noster.

Očenaš v Rateškem rokopisu

Očenaš je bil s širjenjem krščanstva pozneje preveden še v druge jezike. S pokristjanjevanjem naših prednikov smo dobili tudi slovenski prevod. Ti prevodi so se skozi zgodovino spreminjali.

Najstarejši slovenski zapis očenaša je v Rateškem rokopisu (znan je tudi kot Celovški rokopis). Rokopis izvira iz cerkve sv. Tomaža v Ratečah na Gorenjskem. Nastal je v drugi polovici 14. stoletja.

Oča naš kir si v nebesih posvečenu boditvoje ime pridi bogastvu tvoje bodi volatvoja kakor v nebesih ino na zemli. Kruh našvsedanji daj nam danas ino odpusti namdalge naše kakor ino mi odpušamo našem dalnikomino nas ne vupelaj vedner o iskusbo le nas reši od zlega. Amen.

PRAYER

Preberite še:
Molitev, da bi kljub vsemu verovali

Bogastvo in kraljestvo

Molitev Oče naš v Celovškem rokopisu je verjetno prepis starejše predloge. Morda je to prvotno besedilo nastalo že v 9. ali celo 8. stoletju. Namesto besede kraljestvo je uporabljena beseda bogastvo.

Besedi kralj in kraljestvo namreč izvirata iz imena frankovskega cesarja Karla Velikega, ki se je verjetno rodil leta 748, umrl pa zagotovo leta 814. Po tej razlagi je lahko izvirni prevod molitve nastal, preden se je v slovanskih jezikih pojavila beseda kralj.


HOLY WATER FONT

Preberite še:
Ko se pokrižate z blagoslovljeno vodo, izgovarjajte to molitev

Nemški izvirnik rateškega očenaša?

To je ena razlaga, druga razlaga uporabe besede bogastvo pa je, da je to dobesedni prevod nemške besede Reich. Nemška beseda reich pomeni bogat, medtem ko je das Reich cesarstvo. V nemščini pridi k nam tvoje kraljestvo zveni: Dein Reich komme. Prevajalec je tako nemško besedo reich iz nemškega izvirnika prevedel v slovenščino kot bogastvo.

Zanimivo je, da je tudi v očenašu v stari angleščini iz leta 995 regnum iz latinskega izvirnika preveden v obliki rice (v sodobni angleščini bi rekli rich, to je bogat). V poznejših prevodih očenaša v angleščino pa je regnum preveden kot kingdom (kraljestvo).


STEER

Preberite še:
Molitev, s katero boste znova imeli nadzor nad življenjem

Očenaš v Starogorskem rokopisu

Beseda bogastvo namesto kraljestvo se pojavi tudi v Starogorskem rokopisu, ki je verjetno nastal med letoma 1492 in 1498 na Stari gori nad Čedadom.

Oča naš ker si vnebesih posvečenobodi tvoje jeme, pridi knam tvojeBogastvo, izidise tvoje vuolje, koker v nebesihtoku Nazemlje. Daj nam dones ta vsedanj kruh inuj nam odpusti naše dougekokr mi odpustimo našim dolšnikam.Nas vnapelaj, na rezrešno, Nas reše od zlega. Amen.

Ta očenaš je tudi zanimiv zato, ker je namesto besede skušnjava uporabljena nenavadna beseda rezrešno. Menda je to slovenski prevod za bavarsko chorungo oziroma chorunko, ki se pojavlja v bavarskem očenašu, to je v očenašu, ki je napisan v starobavarskem narečju. Torej skušnjava kot priložnost razrešitve – razrešiti skušnjavo. Po tej razlagi je starogorski Oče naš nastal na podlagi bavarske predloge.


WOMAN PRAYING ON THE BED

Preberite še:
Kratka molitev, s katero lahko začnete svoj dan z Bogom

ELDER WOMAN
Thodonal88 - Shutterstock

Bohoričev protestantski očenaš

Poglejmo še eno starejšo slovensko različico očenaša. Ta molitev je zapisana tudi v slovnici Zimske urice, ki jo je objavil protestant Adam Bohorič leta 1584.

Oča naš, kir si v nebesih,posvečeno bodi jime tvoje.Pridi k nam krajlestvu tvoje,z idise volja tvojakakor na nebi taku na zemlji.Kruh naš vsakdajnji daj nam dones.Ino odpusti nam dulge naše,kakor tudi mi odpustimo dulšnikom našim.Inu, neupelaj nas v izkušno.Tamač reši nas od zlega. Zakaj tvoje je krajlestvu, muč, čast, vekoma. Amen.

V tem očenašu je že oblika kraljestvo (krajlestvu). Podobno kot pri Starogorskem rokopise je namesto sodobne oblike zgodi se uporabljena oblika izidi se. Ta očenaš je za eno vrstico daljši, saj je Bohorič kot protestant uporabljal na koncu molitve doksologijo oziroma slavospev.


EUCHARISTIE MESSE

Preberite še:
Molitev pred obhajilom, ko vaša duša potrebuje osvežitev

Rezijanski Oče naš

V 18. stoletju je bil zapisan očenaš, ki so ga molili oziroma ga molijo v Reziji. To narečje je precej drugačno od drugih slovenskih narečij, zato je takšen tudi očenaš.

Oća naš
ka stë tu-w nëbë
sveti bodi wašë jïmë
prïdi nan waša krajuska
bodi zdilana waša volontat
teköj tu-w nëbë pa së na zimje.
Dejtë nan naš wsakidinji kruh
anu odpüstitë nan naše dulge
taköj mï odpüšćamö našin dulžïkën
anu ni pijïtë nas ta-w tentacjun
ma vibranite nas od hüdaga od krïvaha.
Tako bodi.

V rezijanskem očenašu sta tudi dve italijanski besedi (volontat iz volonta namesto volja in tentacjun iz tentazione namesto skušnjava). Krajuska pomeni kraljestvo. V rezijskem narečju so namreč lj poenostavi v j, kralj je tako kraj. Preveden je tudi amen, in sicer kot tako bodi.


hand rosary

Preberite še:
Pred molitvijo rožnega venca darujte še to kratko molitev ljubezni

Prekmurski očenaš

Svojo narečno obliko očenaša poznajo tudi Prekmurci. Še zdaj ga v tej obliki molijo prekmurski protestanti.

Oča naš, ki si vu nebésaj!
Svéti se Ime tvoje.
Pridi králestvo tvoje.
Bojdi vola tvoja,
kak na nébi, tak i na zemli.
Krüha našega vsakdanéšnjega daj nam ga dnes.
I odpüsti nam duge naše,
kak i mi odpüščamo dužnikom našim.
I ne vpelaj nas vu sküšávanje.
Nego odslobodi nas od hüdoga. Amen.
Preberite še:
Kobe Bryant in vera – od višav do temačnih brezen


ILLNESS

Preberite še:
Ne želite zboleti? Priporočite se sv. Angeli Merici


FEEDBACK

Preberite še:
9 zapovedi dobrega delavca

Tags:
molitevzgodovina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.