Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Znanstveno dokazano je, da so hvaležni ljudje tudi srečnejši

mother and daughter

By fizkes|Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 10/12/19

Biti hvaležen ima svoje prednosti ‒ znanstveniki so potrdili, da hvaležnost blagodejno vpliva na naše zdravje

V članku, ki je bil objavljen na spletni strani Daily Health Post, so pojasnili, kako se možgani odzovejo na pristen občutek hvaležnosti, zato boste otrokom naredili veliko uslugo, če jih boste naučili, kako reči hvala, ko to dejansko mislijo.

Raziskavo na podlagi odgovorov treh skupin o fizičnih učinkih hvaležnosti sta vodila psiholog dr. Robert Emmons z Univerze Davis v Kaliforniji in dr. Michael McCullough z Univerze v Miamiju.


SZCZĘŚCIE

Preberite še:
To so lastnosti srečnih posameznikov. A na srečo ni pripravljen vsak

Med njunim delom sta psihologa posamezne skupine prosila, naj zapisujejo različne informacije: prva je morala pisati dnevnik hvaležnosti, druga je morala beležiti stvari, ki so jih motile, zadnja pa je morala zapisati svoje občutke.

Hvaležni ljudje so bolj zdravi

Po desetih tednih sta ugotovila, da je, kdor je izražal hvaležnost, imel bolj pozitiven in optimističen odnos, poleg tega so bili ti ljudje v boljši telesni pripravljenosti, v primerjavi z drugimi skupinami pa so bili tudi manj pogosto pri zdravniku.

Gre za zelo spodbudno novico, toda nadaljnje raziskave so ponudile še bolj oprijemljive učinke hvaležnosti. Posamezniki naj bi se počutili manj utesnjeno in naj bi bolje spali, kar naj bi zmanjšalo tveganje za odpoved srca.


LAPTOP

Preberite še:
Kako uživati iz dneva v dan?

Znanstveniki so podrobno raziskali tudi, kateri deli možganov se odzovejo na občutek hvaležnosti in kako vse skupaj vpliva na nas. Dognali so, da je ob tem povečano delovanje tistega dela možganov, ki je odgovoren za moralno in družbeno vedenje, stimulacijo, sočutje in presojo, da občutek hvaležnosti spodbuja pozitiven odnos do drugih in nas razbremeni stresa.

A to še ni vse. Ker so možgani zelo zapleteno mišično tkivo, so strokovnjaki ugotovili, da zahvala sprošča hormon sreče dopamin. In povrhu vsega lahko posamezniki občutijo vse blagodejne učinke, če hvaležnost izkusijo znova.


WORK,JOB,CAREER

Preberite še:
Veseli delavci dajo od sebe 13 odstotkov več. Zakaj?

Hvaležni najstniki, hvaležni zakonci …

“Že preprost zapis o tem, za kaj smo hvaležni, smo povezali z bistveno boljšo in dolgotrajno nevronsko občutljivostjo. Tistemu, ki je pisal o hvaležnosti, smo še tri mesece po poskusu v medialni prefrontalni skorji zaznali boljše vedenje in nevronsko ravnovesje,” še dodajajo, kar naj bi pozitivno vplivalo na mladostnike, ki so izrazili svojo hvaležnost.

V znanstveni reviji Frontiers še poročajo, da naj bi s tem najstniki izboljšali svojo samopodobo in poglobili čut do sočloveka. Zato moramo predvsem najstnike spodbuditi, da večkrat izrazijo svojo hvaležnost.

Ne dlakocepite in ne kritizirajte zakonca, temveč mu bodite hvaležni. V reviji Clinical Psychology Review trdijo, da boste tudi sami občutili blagodejne učinke, če jim boste dali vedeti, koliko jih cenite.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedel in priredil Rok Furlan.


DONATION

Preberite še:
Koliko dajati za dobrodelne namene? “Da malo zaboli”


SHOPPING

Preberite še:
Kdaj je zapravljanje razvada in kdaj zasvojenost?


FAMILY

Preberite še:
5 stvari, ki jih potrebujemo za uglašeno družinsko življenje

Tags:
zdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.