Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako uživati iz dneva v dan?

LAPTOP

Shutterstock | NotarYES

Miguel Pastorino - objavljeno 30/11/19

Kako upravljati z družino, delom in prostim časom?

Sodobna kultura vsiljuje življenjski slog, katerega temeljna vrednota je produktivnost in kjer delo ni v službi življenja, ampak vsiljuje mnenje, da je življenje v službi dela. Tudi počitek ni več za užitek v življenju, temveč le zato, da napolnimo baterije in znova proizvajamo.

Številne družine živijo v utopiji, “da se bomo nekega dne posvetili skupnemu uživanju življenja”, v resnici pa gre le za večno odlašanje, da ne uživamo življenja. Številni dnevni pritiski odlagajo pomembne stvari in povezave so prve, ki se razrahljajo.


PORANEK Z DZIEĆMI

Preberite še:
Zakaj je prvih 30 minut v dnevu najpomembnejših

Ko ženske nosijo vse

Vse raziskave v zvezi s tem kažejo, da ima najsrečnejši zakon par, kjer oba delata zunaj doma in v katerih oba v celoti delita vse odgovornosti do otrok in hiše. Študije sovpadajo tudi s tem, da trpi vsa družina, ko je eden od njiju zaradi čezmernega dela manj prisoten.

Še huje je, da so nekatere navade v kulturi še vedno preveč ukoreninjene in ženske nosijo vsa hišna bremena. Ko se ženske počutijo same, delajo toliko časa kot moški in večinsko nosijo še vsa hišna opravila, se njihovo srce hitro napolni s krivdo, stresom in čezmerno izčrpanostjo. V večini primerov odložijo profesionalno kariero, da so lahko več doma.


MOTHER

Preberite še:
4 ideje, kako doseči ravnovesje med osebnim življenjem, družino in delom

Obstaja veliko tečajev in nešteto člankov z nasveti za doseganje ravnovesja med družino in delom, a problem je globlji. Ne gre za nasvete, kako lahko vse to naredim v kratkem času, ampak je potrebna sprememba razmišljanja in plavanje proti toku.

Upiranje spreminja prioritete

Številni pritiski, ki jih danes čutimo, izvirajo iz pričakovanj – naših in drugih – glede življenjskega sloga. Sodobna kultura daje velik pomen strokovnemu in gospodarskemu uspehu v zelo tekmovalni družbi, kjer je imeti pomembnejše od biti.

Živimo prisiljeni v nečloveške oblike dela, razveljavljamo temeljne podlage dostojnega življenja in sobivanja, ki razvija intimnost zakoncev, staršev in otrok, starih staršev ter vnukov. Številni si prizadevajo izboljšati svoj življenjski standard. To pa s seboj prinese tudi zelo visoke stroške, ki zamenjajo najpomembnejše v življenju: vezi.


WORK PRAYER

Preberite še:
Za mir na delovnem mestu začnite dan s to molitvijo

Socialnih zahtev ne postavljajo pod vprašaj: poslati otroke v najboljšo šolo, občasno potovati in zdravo živeti, organizirati drage zabave, tudi če se zato zadolžijo. Ob tem porabiti nekatere temeljne izdelke, izboljšati očetovstvo in imeti super vesele otroke. Zahteve in še več zahtev, v katere ne dvomimo, temveč jih izpovedujemo kot neizpodbitno dejstvo. “Kako tega ne bi storil! To je najpomembnejše!” nam pravijo.

In vprašanje, ki jim ga lahko postavimo, je: “Ali je to najpomembnejše? Ali smo prepričani?” Ko se v življenju zgodijo resnične drame, začnemo vsi govoriti, da najpomembnejši ni bil denar, niti uspeh, ampak ljudje, ki jih imamo radi.


ANJA NARALOČNIK

Preberite še:
“Če ni časa za bližnje, to pomeni, da ti niso prioriteta”

Res je, da se zdi, da nam zahteve življenja ne dopuščajo časa, da bi bili z našimi ljubljenimi. Tečemo, da bi prišli iz enega kraja v drugega in v našem urniku ni več prostora. Želimo si, da bi imeli vedno več in dosegli želeni življenjski standard, izpolnjevali vse zahteve, a ko si prizadevamo za dosego življenja, življenje odhaja. Če si drznemo izpraševati življenjski slog, potrebujemo pogum in realizem, da zavijemo v življenje in ne zunaj njega, kar nas vodi k spreminjanju prioritet in srečnejšemu življenju z najpomembnejšimi ljudmi.

Prosti čas ni predviden

Čas za smeh, praznovanje in igranje je spontan ter nepričakovan. Ni načrtovan, ampak nastane znotraj prostega časa. Danes si organiziramo toliko prostega časa, da to preneha biti prosti čas, ampak je le še ena zaveza na našem urniku.

Če se naučimo, da naše življenje ni le produktiven čas, ampak čas, ki ga delimo z drugimi, bomo vedno imeli čas za srečanje, uživanje v družbi in cenjenje lepot življenja, ki se včasih skrivajo v morju skrbi.

Po drugi strani pa prijateljstvo med zakoncema, globoka povezanost vzajemnega spoznanja zahteva vsakodnevno predanost. In moč te vezi je najboljše darilo, ki ga starši lahko dajo svojim otrokom.


ORGANIZATION

Preberite še:
5 preprostih nasvetov, kako vsak naš dan narediti svet

Več časa skupaj: več sreče

Številni zakonci živijo srečnejše, ko se odločijo zmanjšati stroške, zaslužijo manj, a preživijo več časa skupaj, vzgajajo svoje otroke in uživajo v njihovem odraščanju. Ljudje se večkrat pritožujejo, da nimajo časa biti s svojimi ljubljenimi, kot da niso sami izbrali službe.

Čeprav obstajajo težke razmere, v katerih je čezmerno delo tisto, kar omogoča, da se denarno pokrije osnovne potrebe družine, je resnica, da mnogi delajo več, kot potrebujejo, da bi plačali račune. Obstajajo celo delovna mesta, ki čas z družino vidijo kot oviro za produktivni razvoj.

Če nekdo reče, da raje zasluži manj denarja, da bi bil več s tistimi, ki jih ljubi, ali preprosto, da ima bolj kakovostno življenje, se to mnogim zdi noro ali neumno. Resnica našega življenja je, da čas namenimo temu, čemur dajemo prednost.

Starogrški filozofi so učili, da je sreča v zmernosti, na sredini, ne v obstoju, ampak v biti. Učili so se razlikovati potrebno od odvečnega, pomembno od nepomembnega. Poglejmo v naša življenja in naredimo račun! Upati si moramo plavati proti toku!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


LUKA OVEN

Preberite še:
Od materinskega doma do mikrofona: “Hvaležen za vse dobre ljudi”


BLACK FRIDAY

Preberite še:
Kaj moramo vedeti o črnem petku

Tags:
družinaosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.