Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 stvari, ki jih potrebujemo za uglašeno družinsko življenje

FAMILY

Shutterstock | David Prado Perucha

Edifa - objavljeno 09/12/19

Cedilo, tabla za pisanje s kredo, stetoskop, valjar, sveča. To je pet predmetov, brez katerih družina ne more biti srečna. Veste, zakaj?

Da bi simbolično prikazali, kaj potrebuje krščanska družina za složno življenje, si lahko med mnogimi zapomnimo pet stvari.


Busy - Mom - Mother - Baby - Work

Preberite še:
5 svetnikov nam kaže, kako usklajevati poklicno in družinsko življenje

Cedilo

Ali še bolje: tri cedila. Družina mora nujno imeti cedila, tista, o katerih je Sokrat govoril možu, ki je nekoč pred njim hotel nekoga obrekovati. “Preden karkoli rečeš,” je svetoval veliki filozof, “zadevo precedi skozi cedila resnice, dobrote in koristnosti: Si prepričan, da je to res? Da je dobro? Da je koristno?”

Ta tri cedila nam pomagajo, da se izognemo širjenju bolj ali manj popačenih govoric, da o drugih ne govorimo slabo in ne govoričimo v prazno; da ohranimo le tisto, kar je pomembno in je zraslo iz bratske ljubezni.


ROZWÓJ MAŁŻEŃSTWA

Preberite še:
Govorjenje o drugih – zaseben pogovor med zakoncema ali opravljanje?

Strainer - Kitchen
© Thomas Klee

Mar ne bi bilo dobro, da bi to preverili tudi v naših družinskih pogovorih? Slabo govorjenje in natolcevanje, da ne govorimo o načrtnem obrekovanju, so smrtni strup. Najhuje pri tem je, da to širimo lahkotno, ne da bi sploh pomislili, kaj počnemo. Preden odpremo usta, ne pozabimo naših treh cedil!

Tabla za pisanje s kredo, ki jo lahko z enim zamahom pobrišemo

Tabla za pisanje s kredo je simbol srca, ki zna odpustiti in se nepreračunljivo podarja. Pogosto v svojem spominu hranimo urejen seznam lastnih zaslug in krivic, ki so se nam zgodile. Imamo sezname za sozakonca, za otroke in poseben kotiček za moževo ali ženino družino.

Predalčkamo in predalčkamo – običajno ne da bi karkoli povedali; stisnemo zobe, a si vseeno mislimo svoje. Sčasoma se seznam daljša in enkrat izbruhne na plano. Po dveh, desetih ali dvajsetih letih poroke svojemu presenečenemu sozakoncu ali tašči naštejemo vse razloge za zamero. In to zelo boli! Da ne bi ranili svojih bližnjih, je bolje, če vsaj enkrat letno vzamemo gobo in s table zbrišemo vse zamere, ki so nanjo napisane.

White board - Writing - Girl - Drawing
© OrelPhoto

COUPLE HUG

Preberite še:
Ne zmoreš odpustiti? Nasveti za opuščanje zamer

Stetoskop, da bi drugim znali bolje prisluhniti

To dragoceno orodje zdravnikom omogoča, da poslušajo dihanje in srce bolnikov, da lahko slišijo, kar je očem nevidno. Zelo uporabno je tudi v družinah. Ko nam eden od otrok pripoveduje, kaj se mu je zgodilo v šoli, ko nas pokliče prijatelj ali ko smo sami z možem ali ženo, prisluhnimo z našim “notranjim stetoskopom”, z globoko pozornostjo, ki se ne ustavi le pri videzu.

Pogosto rečemo, da ljubezen slepi. Dejansko je ravno nasprotno: pristna ljubezen nam pomaga odkrivati skrite zaklade, razumeti, kar je le na pol izgovorjeno. Meri naravnost v srce in se ne pusti zmesti ali zapeljati prvemu vtisu. S svojim stetoskopom nenehno in pozorno posluša.


CONVERSATION

Preberite še:
Trije nasveti, s katerimi boste boljši poslušalci

Stethoscope - Game - Boy - Toy - Doctor
© fizkes

Valjar (pa ne za družinske prepire!)

Vsaka družina mora imeti valjar za testo, ker ima hrana v družinskem življenju pomembno mesto. Pri tem ni tako pomembno, če je dobra ali slaba, če je pripravljena z ljubeznijo ali malomarno postrežena, če jo v veselju delimo ob mizi ali na hitro pobašemo pred hladilnikom. Ni naključje, da je kuhinja pogosto prostor, kjer si zaupamo skrivnosti in kjer pride do najbolj spontanih pogovorov.

Valjar nas spominja tudi na to, da je vsak poklican k sodelovanju. Družinska hiša ni hotelska restavracija, ampak je prostor, kjer se že od mladih nog naučimo služiti in pomagati. Če si delimo hrano, si delimo tudi naloge, ki so s tem povezane. Lahko jih živimo kot tlako, lahko pa kot nenadomestljivo priložnost za pogovor in druženje.


saint-elizabeth-of-hungary-chairty-for-poor-roses

Preberite še:
Če v kuhinji potrebujete dodatno pomoč, se obrnite na te nebeške pomočnike

KOBIETA ROBI CIASTO
Shutterstock

Sveča za molitev

V dobi elektrike sveča v ožjem pomenu besede nima več nobene vloge. Razen ob izjemnih priložnostih je sveča neuporabna … kot je toliko drugih bistvenih stvari! Lepota, na primer, brez katere ne znamo živeti. In igra, brez katere se otrok ne more zgraditi. Ves ta “izgubljeni” čas, ki ga porabimo, da smo skupaj in se veselimo.

ADVENT,WREATH
Shutterstock

K tem stvarem sodi seveda tudi molitev. Neuporabna, a življenjsko potrebna. Sveča je lep simbol: kaj je molitev drugega, kot izgorevanje časa za Boga in njegovo izgorevanje po nas? Ko molimo, smo kakor sveča, ki jo je prižgal ogenj Svetega Duha, ki nima drugega cilja, kot da si pusti goreti.

Avtorica prispevka je Christine Ponsard.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


BOHKOV KOTEK

Preberite še:
“Moj navdih sta otroka, ki ju želim vzgajati v skladu s krščanskimi vrednotami”


SAINT AMBROSE

Preberite še:
Spreten govorec, za katerega so trdili, da ima “meden jezik”


SOUP KITCHEN

Preberite še:
Najstnik zadnje mesece svojega življenja namenil služenju ubogim

Tags:
družinaotrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.