Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Veseli delavci dajo od sebe 13 odstotkov več. Zakaj?

WORK,JOB,CAREER

Shutterstock

Salvador Aragonés - objavljeno 22/11/19

Študija Univerze v Oxfordu povezuje produktivnost in srečo

Delavci, ki delajo z veseljem in v okolju dobrega humorja, so 13 odstotkov bolj produktivni. To potrjujejo raziskave, ki jih je v sodelovanju z multinacionalko, Britanskim telekomom (BT), izvedla poslovna šola Saïd na univerzi v Oxfordu.

Poslovna šola je izvedla obsežno študijo, v kateri je povezovala produktivnost in srečo. Poskus je bil izveden v delovnih centrih podjetja BT skozi obdobje šestih mesecev in je objavljen na 47 straneh.


ZESTRESOWANY MĘŻCZYZNA

Preberite še:
Sovražite svojo službo?

Sreča in produktivnost sta povezani

Profesor De Neve je dejal: “Odkrili smo, da srečnejši delavci delajo hitreje, opravijo več klicev v eni uri in, kar je še pomembneje, v teh klicih več prodajo.” Dodal je: “Nikoli ni bilo tako močnih dokazov o povezavi med srečo in produktivnostjo.”

Sreča delavcev bi morala še kako zanimati tudi delodajalce. Raziskovalci so odkrili tudi, da nanjo negativno vplivajo neugodni vremenski pogoji.


META TAVČAR

Preberite še:
Zakaj je v službah toliko afer in kdo je kriv za nezvestobo?

Mesto srečnih delavcev

Še nekaj so odkrili v študiji na Oxfordu. Srečni delavci ne delajo več ur kot drugi, ampak proizvedejo več v enakem številu ur, torej znotraj svojega delovnega časa.

Druga študija, ki so jo opravili na poslovni šoli Univerze Warwick, je tudi pokazala, da najsrečnejši delavci delajo bolje, saj so 12 odstotkov bolj produktivni.


WOMAN,STRESSED

Preberite še:
3 navade, ki uničujejo naš naravni ritem in nam dnevno škodujejo

Dr. Proto z univerze Warwick je dejal, da bi se morala podjetja glede na rezultate raziskav usmeriti v ustvarjanje “delovnih mest, ki bodo skrbela za srečne delavce”.

Ne le plača …

Druge študije kažejo, kaj delavca osrečuje. Kdo so srečni delavci? Ni le plača tista, ki skrbi za srečo delavcev, ampak pogoji, v katerih delavec dela, vizija prihodnosti, kakovost, količina dela, možnosti napredovanja, šefi, ki pomagajo v težavah, da se delavec ob delu zabava ter se počuti del kolektiva, ki daje poudarek na dialogu.

Iskanje tega, kaj osrečuje delavca, je odvisno od podjetja (v veliki meri pa tudi od države, zlasti pri zaščiti družin), od usposabljanja delavca, od tega, kako se delavcu pomaga, da izboljša delo, ter od empatije tistih, ki vodijo delovne procese.




Preberite še:
“Ves dan delam, pa nič nimam”

V gospodarstvu in podjetjih, kjer bodo gledali le na produktivnost in dobiček, ne bodo imeli srečnih delavcev. Produktivnost in sreča delavcev sta dve načeli, ki bi ju morala iskati vsa podjetja. Podjetja in gospodarstvo morajo biti v službi človeka, ne pa nasprotno. S srečnejšimi delavci dobimo bolj produktivna podjetja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.




Preberite še:
“Vsaka stvar, ki se nekje nalaga, raste. Enkrat ti vrže ven varovalko!”




Preberite še:
Po desetih letih zakona: 5 stvari, ki jih morajo mladoporočenci vedeti


CONCERNED WOMAN

Preberite še:
Ta svetnik priporoča, naj spregledamo pomanjkljivosti drugih

Tags:
služba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.