Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Po desetih letih zakona: 5 stvari, ki jih morajo mladoporočenci vedeti

web3-wedding-couple-love-gomuc582kowie

@poczatekwiecznosci.pl/Instagram

Lindsay Schlegel - objavljeno 20/11/19

Odločitve, ki jih sprejmete na začetku, lahko pomembno vplivajo na zakonsko življenje

Ta mesec z možem praznujeva deseto obletnico zakona. Skupaj sva že od četrtega letnika srednje šole, zato ima del mene še vedno občutek, kot da sva samo otroka na nekem norem potovanju. A imava hišo in avto ter štiri otroke, zato sva verjetno uradno že odrasla.


WSPÓLNE PASJE W MAŁŻEŃSTWIE

Preberite še:
6 knjig, ki jih morate prebrati pred poroko

Pred kratkim sva začela sodelovati pri pripravi na zakon v naši škofiji, zaradi česar sva si vzela nekaj časa, da sva se ozrla na najino zvezo ter razmislila o tem, kaj želiva povedati novoporočencem. Tu je pet ključnih stvari, ki bi jih morali zaročenci in mladoporočenci vedeti, če želijo biti po desetih letih še tako srečni, kot so bili prvi dan.

Preden začnem, naj pojasnim, da se zavedam, da je vsak zakon edinstven, tako kot sta edinstvena mož in žena. Za zakon ni prava samo ena pot. A ko zdaj pogledam nazaj na teh deset let, vidim, da odločitve, ki sva jih sprejela že davno, pomembno vplivajo na današnji dan.


COUPLE GETTING MARRIED

Preberite še:
10 najlepših pesmi za cerkveno poroko

Bodite odprti za življenje že od samega začetka

Do nekaj mesecev pred poroko (zaročena sva bila osemnajst mesecev) sva nameravala počakati eno leto, preden bi poskušala imeti otroke. Prek molitve in razlikovanja sva prišla do nasprotnega sklepa: če sva pripravljena na poroko, to pomeni, da sva pripravljena na družino.

Najin prvi otrok se je rodil dvanajst dni pred najino prvo obletnico poroke in hvaležna sem, da nisva imela časa, da bi se navadila na vsakodnevni ritem brez otrok. Poznam se in vem, da bi, če bi čakala, našla dovolj razlogov za odlašanje z odločitvijo, ker me je navadno strah sprememb.

Ko razmišljate, kje boste pognali korenine, upoštevajte dolgoročne potrebe družine

Okoliščine v moževi družini so naju privedle do tega, da sva se po štirih letih zakona preselila nazaj v najin domači kraj. Vedno sva nameravala živeti blizu, nisva pa si mislila, da bova na koncu živela v Johnovi domači hiši. To je bila sicer za naju precej lahka odločitev, saj nama ni bilo treba izbirati, v bližini katere družine bova živela.


HOLDING HANDS

Preberite še:
Stvari, ki jih je dobro razčistiti še pred poroko (tudi če ste še samski)

Blagoslovljena sva z lepimi odnosi s starši obeh, njihova bližina pa je za najino rastočo družino velika sreča. Odnos med najinimi starši in najinimi otroki je ena izmed najlepših stvari v našem življenju. Morda v vašem primeru obstajajo razlogi, zakaj ne bi bilo pametno živeti v bližini primarne družine, a razmislite o tem, kaj boste morda potrebovali in želeli, ko se bo družina povečala.

Fotografirajte se na vsako obletnico poroke, pa čeprav naredite le selfi

Midva sva izpustila le eno leto in prav zabavno je pogledati nazaj, kako sva zrasla in se spremenila kot par in kot družina. Včasih so ljudje v pižamah, včasih se kdo na sliki tudi ne smeji. A te slike so otipljivi mejniki, prek katerih lahko opazujemo rast in darove, ki smo jih prejeli v svojem okolju, ter seveda otroke. Vesela sem, da bodo fotografije otrokom ostale za prihodnost. Tudi za božič in veliko noč se skušamo fotografirati – najprej eno lepo, potem pa eno smešno, primerno starosti otrok.


MITY ŚLUBNE

Preberite še:
Zakaj hiteti s poroko pri dvajsetih? Pa diploma? Služba? In hiša?

Redno hodite k spovedi

Ko nam je odpuščeno, je veliko lažje odpuščati drugim. In odpuščanje je nujen element srečnega zakona. Če vam je lažje, lahko iz prejema tega zakramenta naredite zmenek. Prvo soboto v mesecu pojdite k spovedi, potem pa še na sladoled ali kavo. Ustvarite to tradicijo zdaj, da se bo vašim otrokom redna spoved zdela normalen del življenja.

Zahvaljujte se tudi za drobne stvari

Z možem se precej zahvaljujeva (in to ne le zato, ker sem napisala knjigo, ki vas k temu spodbuja). Zahvaliva se za pomito posodo, da nekdo odnese smeti, za to, da pravočasno prideva na večerjo ali odneseva oblačila v kemično čistilnico. Posledica tega je, da se zavedava, da se za najino družino oba žrtvujeva. Če sva hvaležna, potem ne ostane veliko prostora za zamero.


WEDDING GUEST

Preberite še:
Ste povabljeni na poroko? Tu so trije nasveti za svate

Hvaležnosti učiva tudi najine otroke, ki so v tem že dobro podkovani – zahvaljujejo se nama, drug drugemu in tudi drugim ljudem – učiteljem, trenerjem in podobno. Najina največja hvaležnost pa gre Bogu, saj vsakdo zvečer pri družinski molitvi pove, zakaj je tisti dan hvaležen. Tisoč majhnih stvari je, ki gradijo vesel, miren in trajen zakon. Če je Kristus v središču, potem se lahko veselite blagoslova pri uresničevanju svojega življenjskega poslanstva.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


BABY

Preberite še:
10 čudovitih imen italijanskih svetnic za deklice
Preberite še:
Telefon pogosto odvrača vašo pozornost? S to molitvijo boste ostali osredotočeni!


Sad Child

Preberite še:
Morala bi biti hvaležna, toda …

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.