Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Stvari, ki jih je dobro razčistiti še pred poroko (tudi če ste še samski)

HOLDING HANDS

Redd Angelo | Unsplash

Tina Martinec Selan - objavljeno 06/03/19

Ko se človek ali par v srcu in mislih pripravlja na zakonsko življenje, so vse priprave na neki način kot učenje letenja v varnem zavetju simulatorja letenja

Zagotovo je bolje “trenirati” kot sploh ne, a zavedati se moramo, da bo v zakonu prišlo do situacij, ki jih v pripravah nismo mogli predvideti, ki nam bodo zamajale tla pod nogami in nas presenetile ne glede na to, kako smo – ali nismo – o njih predhodno brali, razmišljali in se pogovarjali.


SZCZĘŚLIWE MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Zaradi česa zakon ni le uspešen, ampak je tudi zelo srečen?

Ne glede na to pa obstaja nekaj temeljnih področij, ki jih je dobro razčistiti še pred poroko. Ker so vprašanja taka, da se nanašajo na vsakega človeka ne glede na stan, je odlično, da se z njimi soočimo, čeprav smo še samski. Tako bo potem, ko spoznamo svojega bodočega moža ali ženo, “prtljage” toliko manj.

Kakšen je moj sistem vrednot?

Katera mesta v mojem življenju zavzemajo najpomembnejša področja: vera (oziroma Bog), mož ali žena, izobrazba, poklicno življenje in napredovanje, finance, prijatelji, družina, narava, rekreacija, hobiji, …? Pri nekom je na prvem mestu kariera, pri drugem sta zelo visoko rekreacija in šport, spet nekdo tretji najbolj ceni družino in prijatelje.


TEAM WORK

Preberite še:
4 vrednote, da boste živeli bolje in boste srečnejši

Če sam pri sebi ozavestim svoj sistem vrednot, po katerih se ravnam in v življenju odločam, mi bo to pomagalo, da bom bolje poznal samega sebe. Lažje pa bom tudi presodil, ali je človek, s katerim se nameravam poročiti, z mano kompatibilen, ali je njegov sistem vrednot blizu mojemu.

Kako si (okvirno) predstavljam svoje življenje?

O tem, kako bi radi preživeli svoje življenje, imamo različne predstave. S tem ni popolnoma nič narobe, se pa to deloma navezuje tudi na naše vrednote. Gotovo poznate koga, ki veliko potuje in se težje ustali. Nekateri ljubijo adrenalin in različne pustolovščine. Nekaterim ljudem selitev in menjava okolja ne predstavlja nobenega problema, medtem ko je za druge to velik stres.


MAN,PRAYING

Preberite še:
Ne veš, kako bi si predstavljal Božjo prisotnost? Pomaga ti lahko ta svetnik

Morda pa si vi želite le umirjeno “plovbo” med čermi življenja ter si sami sebe zamišljate, kako na stara leta prebirate dobre knjige in vrtnarite. Naj bo kakorkoli že, čeprav seveda ne moremo videti v prihodnost, je koristno, da imamo z zakoncem vsaj približno podobne dolgoročne predstave o življenju.

Kako veliko družino si želim?

Sem nekdo, ki si samega sebe predstavlja kot starša? Ali čutim, da je moje poslanstvo v življenju (tudi) to, da bom oče ali mati? Si samega sebe zamišljam kot obkroženega s številnimi malčki ali se vidim kot mama oziroma oče enega, morda dveh otrok?


MOM,SON,FRUSTRATED,MESS

Preberite še:
Včasih imam občutek, da sem mati samohranilka

Področje načrtovanja družine je zelo pomembno, ključno je, da si z bodočim možem oziroma ženo družinsko življenje podobno zamišljava. Odločitve bova seveda v veri sprejemala sproti, a neka okvirna predstava o tem, kako polna otrok naj bi bila najina hiša, je temelj teh odločitev.

Ali sem po značaju introvertiran(a) ali ekstrovertiran(a)?

Gre za eno pomembnih značajskih lastnosti, ki pogojuje način odzivanja, vključenosti v družbo, razreševanja problemov in travm … Ekstrovertirani ljudje obožujejo družbo drugih ljudi, ta jih najbolj napolnjuje in sprošča. So zvezde vsake zabave, sramežljivosti ne poznajo, tudi v neznanem okolju ne. Nekoliko težje so sami.


COUPLE IN LOVE

Preberite še:
Se recept za dober zakon skriva v ženini podrejenosti možu?

Njihovo nasprotje so introvertirani ljudje. Ti so nagnjeni k analiziranju in poglabljanju vase, nujno potrebujejo svojo mero tišine in časa, ko so lahko sami. Lahko jih imamo za sramežljive ali celo nedružabne, saj se težje vključijo v družbe, sploh večje.

Če bom razumel samega sebe in svoj značaj, bom lažje sprejemal značaj drugega. Znal se bom tudi postaviti za svoje potrebe in dal prostor potrebam svojega zakonca. Poleg tega moj značaj pogojuje tudi moje odzive v različnih situacijah, recimo odzivanje v sporih, prepirih, nesoglasjih – tega pa je v zakonu seveda lahko kar precej.

Ali so v moji preteklosti kakšne večje travme, ki jih moram razrešiti?

Prihajamo iz zelo različnih primarnih družin in okolij. V naši preteklosti so lahko tudi stvari, ki so nas hujše zaznamovale: alkohol v družini, nasilje, zanemarjanje, ločitev staršev, zloraba, izrazito negativne izkušnje iz šolskega okolja in tako dalje. Vse to gre seveda v “nahrbtnik”, ki ga odnesemo v svoj zakon; vsak zakonec v skupni odnos prispeva tudi del svojega bremena. Mnogo lažje se je z bremenom spopasti, če smo že prej ozavestili in (vsaj deloma) razrešili svoje travme iz preteklosti.


HAPPY

Preberite še:
Nasveti znanstvenikov, kako postati srečen


WOMAN,COMPUTER,HOME,WORRIED

Preberite še:
Tabu tema: pornografija. “Zasvojenost je iz mene napravila ljubezenskega invalida”


MARIAN PARTINGTON

Preberite še:
Kako je Marian odpustila serijskima morilcema, ki sta ji umorila sestro

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.