Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Telefon pogosto odvrača vašo pozornost? S to molitvijo boste ostali osredotočeni!

web3-couple-at-coffee-shop-with-internet-and-mobile-phone-addict-woman-ignoring-bored-sad-and-frustrated-man

Marcos Mesa Sam Wordley | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 18/11/19

Pametni telefoni so lahko izvrstni pripomočki, vendar nas lahko tudi odvračajo od stvari, ki so v življenju resnično pomembne

Ali se kdaj zalotite, da si brezciljno ogledujete objave na Facebooku, Twitterju ali Instagramu? Ali pa začnete iskati nekaj na Googlu ali YouTubu in se čez dobro uro zalotite, kako si ogledujete videoposnetke hišnih ljubljenčkov?
Preberite še:
Komu (in zakaj) sledijo vaši otroci na družbenih omrežjih

V pasti telefona in računalnika

Sicer ni nič slabega v tem, če si človek vzame krajši odmor od vsakdanjih obveznosti in si privošči malce zabave, škodljivo pa postane, če zaradi svojega brezciljnega ravnanja ne opazimo ljudi, ki so v našem življenju najpomembnejši.

Žal se mnogi izmed nas ujamemo v past svojih telefonov ali računalnikov in ne opazimo svojih otrok, družinskih članov ali prijateljev. Lahko se celo zgodi, da zaradi nenehnega preverjanja telefona, ker nas zanima, kaj je novega na družbenih omrežjih, zanemarjamo svoje službene obveznosti.


MATKA UZALEŻNIONA OD TELEFONU

Preberite še:
4 načini, da vam telefon ne uniči odnosa z otroki

Brezciljno ustavljeno življenje

To razvado, ki nas lahko resnično zasvoji, so izvedenci za duhovnost nekdaj imenovali “brezdelje”. Ko brskamo po svojem telefonu, naši možgani sicer morda niso ravno brezdelni, toda kadar počnemo to in ne opravljamo kakšnega koristnega dela, za nekaj trenutkov brezciljno ustavimo svoje življenje. Zabava s pametnimi telefoni ima svoj čas in prostor, toda tega si pogosto ne omejujemo in si dovolimo, da pronica skozi vsak trenutek našega dne.


SMARTPHONES

Preberite še:
6 ključnih veščin iz obdobja pred pametnimi telefoni, ki jih vaš otrok mora usvojiti

DZIECKO Z TELEFONEM
carballo | Shutterstock

Brezdelje lahko močno škoduje naši duši, saj jo obrne navznoter, da smo bolj zazrti sami vase in v lastne potrebe, ne pa v potrebe svojih bližnjih. To seveda vodi v lenobo, zanemarjati začnemo svoje dolžnosti in ne izpolnjujemo svojih življenjskih ciljev. Morda nas otrok želi nekaj vprašati in namesto da bi mu odgovorili, ga sploh ne upoštevamo, ampak še naprej brskamo po svojem telefonu.

Takšno ravnanje je težko spremeniti čez noč, toda storili bomo prvi korak, če priznamo njegove negativne učinke in Boga v molitvi prosimo za pomoč. Tega ne bomo zmogli sami, ob sebi nujno potrebujemo Boga, da se bomo lahko uprli vsem skušnjavam.


SIMON SINEK

Preberite še:
Milenijci – generacija, ki ne bo nikoli našla veselja?

S to kratko molitvijo bomo Boga prosili za pomoč, da bi odpravili svojo razvado in svoje življenje osredotočili na ljudi, ki so ob nas.

Dobri Bog, ki sem te razžalil, ko sem za posvetne skrbi in nekoristno brezdelje zapravil toliko ur svojega življenja, ki mi je bilo dano z namenom, da bi opravljal dobra dela, za lastno posvečenje in prevzgojo svojih bližnjih; Gospod, obvaruj me tolikšnega zapravljanja časa. Naj me tvoja milost opominja, da bom moral nekoč polagati račune za vsako uro svojega življenja; in naj me ta opomin spodbudi, da si bom odslej nenehno prizadeval za svoje zveličanje.Naj ne pozabim, da je danes in vse druge dni mojega življenja moja prva dolžnost častiti tebe, moj Bog, posnemati tebe, moj Jezus, se upirati skušnjavam, premagovati poželenja, kar najbolje izkoristiti svoj čas, premišljevati o večnosti in posvečati pozornost tistim ljudem, ki mi v življenju največ pomenijo.To so moje najpomembnejše prošnje: naj ne pozabim nanje pomagaj mi, da bom vse izpolnil, in naj nikoli več ne zapravim ene same ure za nekoristno brezdelje ali posvetne skrbi, ki bi me odvračali od opravljanja tistih dolžnosti, ki si mi jih zaupal. Amen.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


TEENAGE DAUGHTER

Preberite še:
Pornografijo dečkom, lepotno industrijo deklicam?


FASHION

Preberite še:
Kakšen model obleke izbrati za določen tip postave?


MADONNA, FATIMA, PRISON

Preberite še:
Upanja poln prizor. Kip Gospe iz Fatime na obisku pri zapornikih

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.