Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Primorski duhovnik, ki je opravil kar 373.896 spovedi

JAKOB UKMAR

ARHIV DRUŽINE

Tereza Mohar - objavljeno 02/11/19

Jakob Ukmar je bil duhovnik, katehet, bogoslovni profesor, govornik, duhovni pisec, teolog, publicist, narodni voditelj in še veliko več. Kljub preganjanjem in težkim preizkušnjam je ostal neomajen v svoji veri

Njegovo življenje se je začelo leta 1878 na Opčinah. Gimnazijo je obiskoval v Trstu, pozneje pa je vstopil v bogoslovje v Gorici. V duhovnika je bil posvečen leta 1901.


DANIJEL HALAS

Preberite še:
Hoteli so se ga znebiti, a spomin nanj živi še danes

Njegove duhovniške postaje so bile: Bazovica, Rojan, Ricmanje, pri Starem sv. Antonu v Trstu, bil pa je tudi katehet na nemški gimnaziji v Trstu. Tam je bil obtožen “cesarju sovražne propagande” in bil zaradi tega nekaj časa zaprt na Ljubljanskem gradu.


WEB 3 LOJZE KOZAR

Preberite še:
Lojze Kozar ‒ duhovnik neuničljivega upanja

Študij cerkvenega prava

Na Dunaju je študiral cerkveno pravo, ki ga je sklenil z doktoratom. Leta 1919 se je nastanil v škofijski hiši v Škednju, kjer je ostal vse do smrti. Opravljal je razne škofijske službe. Duhovniki so ga cenili in spoštovali, sam pa si je zelo prizadeval, da bi Slovencem in Hrvatom vrnili pravico do svojega lastnega jezika, ki jim je bila v času fašizma odvzeta.

Zapustil je nad 3.000 skrbno zbranih in ohranjenih govorov, imel je seštete vse svoje spovedi – teh je bilo kar 373.896.

Nekaj iskrivih in pomenljivih misli Jakoba Ukmarja:

V času fašizma

Deloval je v času najhujšega fašističnega divjanja. Svoj pogum je Ukmar pokazal v znamenitem govoru leta 1931 zoper potujčevalno fašistično politiko na Primorskem. Govor je bil napisan v italijanščini za italijanske vernike, v njem je en sam slovenski stavek: “Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo.”

Znameniti pisatelj Alojz Rebula je pozneje zapisal: “Oblegan od črnih srajc, sredi morja fašizma, je ta osamljeni slovenski duhovnik s svojo neustrašnostjo izrekal režimu svoj NE!” Rebula je bil že takrat prepričan, da se bo Ukmar nekoč pridružil Slomšku, Baragu, Gnidovcu in drugim slovenskim svetniškim kandidatom.


PIRAN

Preberite še:
Frančišek Janez Bonifacio, “mirni svetniček” – ubit zato, ker je bil veren

Poznanstvo s papežem

Jakob Ukmar je bil tudi član cerkvenega sodišča v Benetkah, kjer se je osebno spoznal z Angelom Roncallijem, poznejšim papežem Janezom XXIII. V pripravi na drugi vatikanski koncil je papežu poslal svoje predloge za prenovo Cerkve, ki naj bi imela več posluha za narodne manjšine. Prav zaradi tega bi Ukmar lahko postal zavetnik vseh narodnih manjšin.

Tragični dogodki

Bil je imenovan za apostolskega administratorja za ozemlje tržaške škofije, vendar so prevzem te službe preprečili dogodki v Lanišću v Istri. Tam so Ukmarja kot birmovalca hudo ranili, mladega duhovnika Mira Bulešića (hrvaškega svetniškega kandidata) pa umorili. Na obletnico napada, 24. avgusta, je Ukmar vsako leto daroval sveto mašo za napadalce.


DRINSKE MUČENKE

Preberite še:
Mučenke, ki jih je reka Drina odnesla v Božje naročje

Veliko je pisal

Jakob Ukmar je tudi veliko pisal. Izšli sta dve knjigi njegovih govorov (Naša daritev in Zadnja večerja) ter Mariologija (nauk o Božji Materi) in Eshatologija (nauk o poslednjih rečeh).

Umrl je 2. novembra 1971 v Škednju. Leta 2009 je bil dokončan njegov postopek za beatifikacijo. Bil je izobražen duhovnik, preudaren in moder človek, h kateremu se je vsakdo rad zatekel. Kljub preganjanjem je ostal trden in neomajen v veri. Njegova veličina ni bila veličina tega sveta, so prepričani njegovi sodobniki.


SLEEPING

Preberite še:
Je beg pred praznikom rešitev?


TEJA MEDVED

Preberite še:
“Od trenutkov v bolnišnici veliko bolj cenim vsakdanje malenkosti”


FATHER LUIS ANTONIO SALAZAR

Preberite še:
Milenijski duhovnik, ki prek Instagrama širi evangelij

Tags:
Slovencisvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.