Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Frančišek Janez Bonifacio, “mirni svetniček” – ubit zato, ker je bil veren

PIRAN

BENREIS | CC BY-SA 3.0

Tereza Mohar - objavljeno 24/04/19

V Piranu rojeni duhovnik je dal svoje življenje za Kristusa. Deloval je v jezikovno mešani Istri, bil izredno mirne narave, posvečal pa se je predvsem delu z mladino, zato je bil trn v peti takratnim oblastnikom

Frančišek Janez Bonifacio se je rodil leta 1912 v Piranu. Družinsko okolje, ki so ga zaznamovale preprostost, delavnost in molitev, je v njem zbudilo misel na duhovniški poklic.


SAINT FRANCIS OF PAOLA

Preberite še:
Frančiškanski svetnik, ki je hodil po vodi

Mirni “svetniček”

Že kot otrok je bil povezan s Cerkvijo. Po nasvetu župnika je vstopil v malo semenišče. Zaradi miroljubnega značaja so ga sošolci imenovali kar “mirni svetniček”. Ker je pogosto bolehal, je moral šolanje večkrat prekiniti. Ko je bil star 12 let, je vstopil v semenišče v Kopru, po maturi pa je študiral bogoslovje v Gorici.

Zavzet duhovnik

Leta 1936 je bil v tržaški stolnici sv. Justa posvečen v duhovnika. Službo je najprej nastopil v domačem Piranu, nato v Novigradu v Istri, pozneje pa je bil poslan v Krasico – naselje na Hrvaškem, ki spada pod mesto Buje.


SAINT PATRICK, ST RAYMOND OF PENYAFORT, ST SIMON STOCK

Preberite še:
3 svetniki, ki so živeli vsaj 100 let

DON FRANCESCO BONIFACIO
PUBLIC DOMAINPreberite še:
Skrivnostni svetnik iz rimske Emone

Svoje duhovniško poslanstvo je zavzeto opravljal. Deloval je z ministranti, študenti in mladino ter osnoval Katoliško akcijo. To je bila organizacija za sodelovanje laikov v apostolskem delu Cerkve. Njen namen je bil spodbujati katoliško duhovnost in uveljavljati katoliška socialna načela.

Frančiška opozarjali, naj bo previden

Frančišek je deloval  v jezikovno mešani Istri, kjer so živeli Italijani, Slovenci in Hrvati. Veljal je za mirnega, preprostega in delavnega duhovnika. Nova oblast je začela omejevati svobodo verskega delovanja, zato je bil Frančišek trn v peti tistim, ki so skušali ljudi odvrniti od vere.

Bližnji so ga opozarjali, naj bo bolj previden, a on se za opozorila ni zmenil. “Kdor si ne upa umreti za svojo vero, je ni vreden oznanjati,” je dejal. Kljub številnim grožnjam komunističnih oblastnikov je vztrajal pri svojem. V svoj dnevnik je zapisal: “Pripravljen moram biti na mučeništvo, če bo potrebno.”


MAKSIMILIJAN CELJSKI

Preberite še:
Svetnik in mučenec, ki je umrl v Celju

Ubit zato, ker je bil veren

Ko se je 11. septembra 1946 vračal domov, so ga ustavili in odvedli oboroženi oznovci (uslužbenci jugoslovanske državne tajne policije), ga mučili in umorili ter vrgli v kraško jamo. Njegov brat Janez, ki je za zadevo izvedel in jo povedal prijateljem, je bil zato zaprt, storilci pa za svoj zločin niso bili nikoli kaznovani. Frančišek se ni nikoli zanimal za politiko – ubit je bil samo zato, ker je bil veren in se veri ni odpovedal. Znebiti so se ga hoteli, ker je imel velik vpliv med ljudmi, predvsem mladimi.

Spoznan za mučenca …

Proces za njegovo beatifikacijo se je začel leta 1957, Kongregacija za zadeve svetnikov pa je leta 1998 potrdila razlog za Frančiškovo nasilno smrt iz sovraštva do vere in ga razglasila za mučenca. Pri mučeništvu gre za obliko pričevanja za vero v Jezusa Kristusa, ki se navzven pokaže z vdano sprejeto nasilno smrtjo.


JANEZ GNIDOVEC

Preberite še:
Skromni slovenski škof, za katerega je mati Terezija rekla, da je svetnik

… in razglašen za blaženega

Proces beatifikacije je trajal več desetletij, saj je bilo potrebno zbrati vso dokumentacijo (pričevanja oseb, ki so Frančiška poznale, njegove osebne zapise) in vse to presoditi z različnih vidikov.

Leta 2008 je bil Frančišek Janez Bonifacio razglašen za blaženega. Nadškof, ki je v tržaški stolnici daroval sveto mašo, je množici vernikov prebral pismo, v katerem ga je papež Benedikt XVI. razglasil za blaženega: “Častiti božji služabnik Frančišek Janez Bonifacio, duhovnik in mučenec, se je zvesto posvečal svojemu poklicu, med pričevanjem vere je daroval svoje življenje za Kristusa. Odslej naj se imenuje za blaženega.” Prisoten je bil tudi Frančiškov brat Janez, ki je tržaški škofiji poklonil bratov novomašni kelih. Frančiškovo rojstvo za nebesa praznujemo 11. septembra.
Preberite še:
Družinska gostilna: “Ne moreva imeti tihega tedna in si naročila strank pisati na listek”


COUPLE GETTING MARRIED

Preberite še:
10 najlepših pesmi za cerkveno poroko


couple cleaning

Preberite še:
Trije presenetljivi namigi, ki pomagajo, da ljubezen v zakonu raste

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.