Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 20. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Lojze Kozar ‒ duhovnik neuničljivega upanja

WEB 3 LOJZE KOZAR

IVO ŽAJDELA | DRUŽINA

Tereza Mohar - objavljeno 29/04/19

Duhovnik Lojze Kozar je s svojim življenjem in delom pomembno zaznamoval župnijo Odranci. Bil je tudi pisatelj in človek neuničljivega upanja. Smemo ga imenovati Božji služabnik

Rodil se je leta 1910 v Martinju na Goričkem, kjer je preživel otroštvo. Mama mu je umrla komaj triletnemu in namesto nje sta ga, kot je pozneje zapisal v svojih knjigah, greli le materina ruta ter ljubeča skrb babice in tete.

Njegovi Odranci

Leta 1936 je bil posvečen v duhovnika. Deloval je kot kaplan v Trbovljah, Hrastniku, Brežicah in Turnišču. Med vojno je bil pregnan na Madžarsko. Po vojni je nekaj mesecev deloval v Veliki Polani kot naslednik župnika Danijela Halasa, ki je tik pred koncem vojne umrl mučeniške smrti.


DANIJEL HALAS

Preberite še:
Hoteli so se ga znebiti, a spomin nanj živi še danes

WEB 2 LOJZE KOZAR
ROBERT DEBEVEC | DRUŽINA
Lojze Kozar

PIRAN

Preberite še:
Frančišek Janez Bonifacio, “mirni svetniček” – ubit zato, ker je bil veren

Leta 1945 je bil Kozar imenovan za župnika v Odrancih z nalogo, da tam postavi cerkev in župnišče. Vse to je uresničil in odransko občestvo vodil več kot 40 let.

Gradnja cerkve v Odrancih

Skupaj z verniki si je zelo prizadeval za gradnjo cerkve in duhovno oblikovanje župnije. Takratna oblast je hotela na vsak način zatreti novo župnijo, zato je zaprla župnika, gradbeni material za novo cerkev pa zaplenila. Sledile so še mnoge kazni in težke preizkušnje.
Preberite še:
Skrivnostni svetnik iz rimske Emone

Kozar je vodil prizadevanja vernikov, da so si najprej postavili zasilno leseno cerkev, nato pa zidano cerkev, ki je bila po načrtih arhitekta Janeza Valentinčiča zgrajena v letih od 1964 do 1967. Naprosil je enega takrat najboljših slikarjev, duhovnika Staneta Kregarja, da je cerkev poslikal.

Tragična nesreča

Najbolj črn dan njegovega življenja je bil 14. marec 1966, ko se je med gradnjo zaradi hudega mraza podrla kupola cerkve in pod seboj pokopala osem vaščanov. Iz žalosti so mu pomagali vstati sovaščani in verniki, ki niso obupali, ampak so se še bolj trudili pri gradnji cerkve. Vse to je Kozar popisal v knjigi Neuničljivo upanje.

Cerkev Svete Trojice je bila posvečena leta 1977. Po prvotni zasnovi so pozneje na pročelju zgradili tri zvonike, ki simbolizirajo Sveto Trojico.

Zanimal se je za kulturo …

Ob svojem duhovniškem delu se je ukvarjal s kulturno dejavnostjo. Vodil je pevske zbore, vzpodbujal ljudsko petje, zbiral in zapisoval stare narodne pesmi. Napisal je več verskih priročnikov in teoloških spisov.


SV. BARBARA NA RAVNIKU

Preberite še:
Sveta Barbara na Ravniku – cerkev, ki jo domačini nosijo v srcu

… in bil znan kot pisatelj

Širši javnosti je bil znan predvsem kot pisatelj. Napisal je 11 leposlovnih knjig in več kot 200 krajših zapisov. Med knjigami sta najbolj znani Materina ruta in Babičina topla dlan, ki sta odtis njegovega otroštva.

Kozar pa ni bil edini duhovnik med pisatelji. Postavljajo ga ob bok Franu Saleškemu Finžgarju, Ksaverju Mešku in Janezu Jalnu.

Njegova pisateljska dejavnost ni bila ločena od duhovniške – vse, kar je napisal, je napisal kot duhovnik. “Pišem vedno zato, da ljudi dvigam, da jim vsaj nekoliko oplemenitim srce,” je dejal.

Neuničljivo upanje

Značilnost Kozarjevega pisanja je tekoče pripovedovanje in lep jezik. Iz njegovih del odseva vera, da je v vsakem človeku skrita iskrica dobrote. Znal se je vživeti v preprostega človeka z vsemi njegovimi dobrimi in slabimi lastnostmi, vživel se je v svoje domače goričko okolje in ga prikazal takšno, kot je bilo. Iz vseh njegovih del veje “neuničljivo upanje”, ki kljub vsem hudim preizkušnjam v življenju ohranja v ljudeh pogum za vztrajanje.


SAINT FRANCIS OF PAOLA

Preberite še:
Frančiškanski svetnik, ki je hodil po vodi

WEB 2 LOJZE KOZAR
IVO ŽAJDELA | DRUŽINA
Spomenik Lojzeta Kozarja v naselju Martinje, Gornji Petrovci.

Umrl je 29. aprila 1999 v Odrancih, kjer je tudi pokopan. Leta 2015 se je uradno začel postopek za njegovo beatifikacijo, kar je prvi korak v postopku razglasitve neke osebe za svetnika. Z gotovostjo ga smemo imenovati Božji služabnik.


MANUEL, RAK

Preberite še:
“Jezus, objemi me!” Presunljiva molitev devetletnega Manuela, ki je umiral zaradi raka


DIVORCE

Preberite še:
5 idej za dobro in učinkovito skrbništvo po ločitvi


GREY HAIR

Preberite še:
Siva, modra, črna. So to res edine barve, ki jih lahko nosijo moški?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.