Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 19. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

8 razlogov, zakaj boste dvakrat premislili, preden otroku kupite drugo igračo

ZABAWA Z RÓWIEŚNIKAMI

Shutterstock

Katarzyna Wyszyńska - objavljeno 26/08/19

Odvečne igrače (poleg praznjenja starševske denarnice) naredijo več škode kot koristi. Pred kratkim sem dobila moder nasvet: če želite dobro za svoje otroke, z njimi preživite dvakrat več časa in zapravite dvakrat manj denarja

“Električni skiro že imam! Rad bi tudi električno kolo in električni skuter,” sem slišala od hčerinega vrstnika. “Kaj pa kolo, skuter, rolka in drsalke, ki jih že imaš? Ali jih še voziš?” “Eeee … ne vem. Rad pa bi dobil električni skuter!”


CHILD WITH DIRTY HANDS

Preberite še:
Zakaj je otrokom dobro pustiti, da se igrajo in umažejo z zemljo?

Ta pogovor mi je dal misliti. Sedaj gledam svoje otroke s terase lesene podeželske hiše. Imamo samo svinčnike in pisala, karte, knjige in družabne igre, pa tudi ogromno, ograjeno dvorišče z gugalnico. Čas, preživet na tem mestu, mi jasno kaže, kako omejevanje količine lastnih in razpoložljivih stvari fantastično služi našim otrokom.

PODPORA ZA USTVARJALNOST

Okoli nas imamo predmete za “nedoločen čas”. Drugače kot igrače, ki imajo večinoma določen namen ali nalogo, kot je na primer borov storž. Za kaj se uporablja borov storž? Nisem prepričan, kaj bi lahko naredil z njim, toda moji otroci bodo iz njega naredili vse – juho, okras za peščeni grad, pot za mravlje, oznako za dirkališče in številne druge, čudovito poživljajoče ideje.

Pomanjkanje pripravljenih shem omogoča ustvarjalnost in omejeno število razpoložljivih elementov vse bolj spodbuja nekonvencionalno uporabo tistih, ki so na voljo.


ISAIAH SAYING MASS

Preberite še:
Kako se otroci igrajo mašo

PREVELIKA IZBIRA

Preveč izbire nas omejuje. To dobro kaže eksperiment v trgovinah z živili, ki so ga izvedli znanstveniki z univerze Columbia. Nekega dne so v trgovinici postavili mizo s šestimi degustacijskimi džemi, v drugi pa s 24. Obe dejavnosti sta bili priljubljeni, tista s 24 džemi bolj. Kljub temu se je na koncu izkazalo, da so kupci, ki so izbirali med šestimi vrstami marmelade, z desetkrat večjo verjetnostjo kupili eno marmelado v primerjavi s tistimi, ki so imeli več izbire. Čeprav je bila sama možnost, da bi poskusili kar 24 vrst okusov, zelo privlačna, jih je končna izbira med vsemi možnostmi paralizirala.

IZBOLJŠANJE KONCENTRACIJE

Preveč stvari vas preprosto ovira. Veliko lažje se osredotočimo na eno aktivnost, če nas nekaj lažjega, bolj barvnega, utripajočega v ozadju ne oddalji od nje.


PLAY

Preberite še:
Igra za “staro in mlado”, ob kateri se boste naučili marsikaj o Svetem pismu

MOM,SON,FRUSTRATED,MESS
Shutterstock



Preberite še:
Zakaj so preproste igrače najboljše za otroke

STVARI ZNAMO BOLJ CENITI

Nobene škode ni, če izgubimo nekaj, kar lahko zlahka spet dobimo. Več je takšnih predmetov, manj vredni so za nas. Več ko jih imamo in prihajajo k nam “brezplačno”, brez truda, manj vrednosti imajo za nas, ne glede na njegovo dejansko ceno.

Poleg tega izpolnjevanje vsake otrokove muhe preprosto ni vzgojno. Pri otroku se razvije občutek, da mu preprosto vse pripada in ima pravico do vsega brez veliko truda.

SKRB ZA RED

Lažje je vzdrževati in, kar je prav tako pomembno, lažje je učiti otroke, da ohranjajo red, ko imajo določeno količino stvari. Skrb za red okoli vas je preprostejša, ko ima vsaka stvar svojo prostor, svoje točno določeno mesto na polici ali v škatli. Manj predmetov kot imamo, lažje je vzdrževanje.


FIGHTING SIBLINGS

Preberite še:
Na pomoč, moji otroci se pretepajo

VEČ FIZIČNIH DEJAVNOSTI

Več ko je igrač in iger doma, manj motivacije in potrebe je po tem, da gre otrok ven in se giba. Zato je tako fino, da imamo počitnice, saj otroci običajno takrat več časa preživijo zunaj.

PRILOŽNOST ZA UMETNOST

Omejeno število igrač pomeni, da otroci pogosteje posežejo po knjigi, pisalih ali prisluhnejo glasbi ali zvočnim knjigam. Predvsem deževni dnevi skoraj vsi minevajo s slikanjem, izumljanjem besednih iger, skupnim petjem, družabnimi igrami in dobrim branjem.


CHILDREN DRAWING

Preberite še:
12 stvari, ki jih lahko počnete z družino, še preden otroci odrastejo

STVARI NE DAJEJO SREČE

To je verjetno najpomembnejši razlog, zakaj bi morali omejiti število igrač, ki jih kupite. Otroke naučimo, da sreča ni v stvareh.

Zato menim, da preveč igrač, poleg praznenja žepov staršev, dejansko prinese več škode kot koristi. Pred kratkim sem naletel na moder nasvet, ki dobro povzame celotno besedilo in o katerem vam prepuščam razmislek na koncu: če želite dobro za svoje otroke, z njimi preživite dvakrat več časa in zapravite dvakrat manj denarja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Bojana Petkovič.


JACQUES PHILIPPE

Preberite še:
“Bog nas ne bo zapustil in je zmožen podariti mir našemu srcu”


SAD,WOMAN

Preberite še:
Kako lahko svojim mislim pomagamo preprečiti pretirano reakcijo?


WALKING

Preberite še:
Poročena sta bila 71 let, nato pa umrla v istem dnevu

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.