Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

S tem preprostim trikom lahko povsem spremenite vedenje svojega otroka

NIEGRZECZNE DZIECKO

Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 11/09/19

Presenečeni boste, kako hitro lahko deluje in kako zelo lahko spremeni dinamiko vašega družinskega življenja

V češčenju Najsvetejšega sem Boga prosila za pomoč. Bila sem povsem na koncu z živci zaradi enega od svojih otrok, čigar neobvladljivo vedenje je v našem domu povzročalo pravo razdejanje.

Se lahko sploh kaj spremeni?

“Moraš mi pokazati, kaj naj storim s tem otrokom,” sem molila. “Ne vem, kako bomo lahko še naprej tako živeli.”

Celo ko sem molila, sem si komaj drznila upati, da se bo karkoli spremenilo. Leta vedenjskih težav so me povsem izmučila. Za umirjen in spokojen dom bi potrebovali čudež, sem si mislila sama pri sebi.


BOY PRAYING

Preberite še:
Namesto da otroke učite molitvic, jim pripovedujte o Jezusu

Toda ko sem molila, se mi je po moči Svetega Duha utrnila zamisel. Prebrala sem na ducate priročnikov o vzgoji, vendar na takšen postopek nisem še nikoli naletela. Zdelo se mi je vredno poskusiti.

Rezultati so presenetljivo presegli moje najbolj divje sanje. Vedenje mojega otroka se je tako izrazito in tako hitro izboljšalo, da sem možu dejala, kako se mi zdi, da živim v povsem drugi družini – v svoji sanjski umirjeni družini. Začutila sem, da moram ta trik deliti z drugimi preizkušanimi starši … Ste pripravljeni? Tako preprost je, da mi sploh ne boste verjeli.


EGOIZM W MAŁŻEŃSTWIE

Preberite še:
Želite uspešno rešiti konflikt? Sledite tem 10 smernicam

Preprost trik

Postopek je tak: na zid nalepite list papirja. Otroku povejte, da boste nanj zapisali vsako dobro stvar, ki jo bo storil čez dan. In vsakokrat, ko opazite, da počne nekaj ljubeznivega, da recimo nekomu pomaga, to zapišite in otroku povejte, kaj ste zapisali. Ob koncu dneva seznam preberite na glas ob navzočnosti vseh družinskih članov. In to je to. Ne šalim se.

Zakaj je tako učinkovito?

Preprosto zaradi psihološkega pojma, ki se imenuje pozitivna spodbuda. Ko svojo pozornost usmerjate v vedenje, dobro ali slabo, se bo otrok še naprej tako vedel – kajti v otrokovem svetu je pozornost matere in očeta najdragocenejša stvar.
Preberite še:
5 ravnanj, ki pomagajo premostiti konflikte

S “seznamom ljubeznivih dejanj” ali “tablo dobrih del” se vsa pozornost usmeri v dobra dela. Tudi če vaš otrok na eno dobro delo ušpiči deset neumnosti, se pozornost usmeri v pozitivno dejanje in to otroka spodbuja, da si prizadeva delati dobro.

Predvsem pa se mi zdi, da tabla dobrih del otroka spodbuja, da si prizadeva biti dober človek, ki dela dobro. Če imate že več let težave z disciplino, je možno, da vaš otrok začenja verjeti, kako ni več sposoben ničesar narediti pravilno; morda je celo prepričan, da ni dober človek. Javno oznanjevanje dobrih del pa je za otroka močna spodbuda, da zmore delati dobro in da je to pravzaprav že začel.


FIGHTING SIBLINGS

Preberite še:
Na pomoč, moji otroci se pretepajo

Prosimo Boga za svoje otroke

Po nekaj tednih “table dobrih del” in nagrade za vzorno vedenje sem svojega otroka vprašala, zakaj se zdaj toliko lažje lepše obnaša: “Je to zato, ker si malce starejši?” “Ne,” je odkrito odvrnil, “ampak zaradi tega.” Pokazal je na seznam na zidu.

Ko si prizadevamo vzgajati te otroke, ki nam jih je zaupal Bog, ne smemo nikoli pozabiti, da so nam ta majhna človeška bitja enaka v dostojanstvu, kajti tudi njih je Jezus poklical med svoje brate in sestre v Božje kraljestvo.


FUN

Preberite še:
Živite kakor otroci: posnemajte 9 navad, ki jih počne vaš otrok, in srečnejši boste

Naša posebna pravica in odgovornost je, da jih učimo o njihovi pravici, ki jo dobijo že ob rojstvu: so otroci živega Boga in poklicani, da mu služijo. Ko Boga prosimo za svoje otroke, nas vedno usliši in nam nakloni potrebno milost, da se skupaj z otroki prebijamo skozi viharje vsakdanjega življenja.

Pisanje dobrih del na list papirja, nalepljen na zid, je bilo mojim otrokom in meni v veliko pomoč pri prepoznavanju naših poslanstev in upam, da bo pomagalo tudi vam in vašim otrokom.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


NINA ŠENK KOSEM

Preberite še:
“Trdo delo in prava mera samokritike sta nujna za kvaliteto in napredovanje”


CHARITY SISTER

Preberite še:
Kdo so in kaj počnejo misijonarke ljubezni?


BULLYING,SCHOOL

Preberite še:
Zafrkavanje in medvrstniško nasilje: kakšni so znaki in kako ukrepati

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.