Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Kako se spremeni odnos, ko zakonca dobita otroka?

EDUCATION

Photo by Picsea on Unsplash

Iwona Jabłońska - objavljeno 18/09/19

Ali res pride do popolnega zasuka za 180 stopinj – mož se preneha zanimati za ženo, žena pa zanj?

Nekoč sva dobila na blogu vprašanje, ali drži, da se zakon tako rekoč konča, ko se pojavijo otroci. Osebi, ki nama je pisala, so prej mnogi znanci in člani njene družine povedali o tem, kako začne zakon ugašati, ko se pojavijo otroci … Bila je polna strahov in bojazni, zaradi česar jo je bilo strah odločitve za potomstvo.


BABY

Preberite še:
Najtežje obdobje v zakonu je, ko so otroci še majhni

Majhen človek, velika sprememba

Ni mogoče zanikati: ko se rodi dojenček, ki je povsem odvisen od nas, z nezrelim živčnim sistemom, ki večino svojih potreb izraža z jokom, takrat postane glasno, živo in drugačno. Ali je to sprememba za 180 stopinj? Ali se zares vse konča?

Ni nujno. Če se je za koga vse končalo, je bila to zagotovo njegova odločitev, za katero so bili strahovi in bojazni pred novimi izzivi. Ne gre za to, da bi bivakirali z novorojenčkom ali takoj odleteli v tropske kraje. Tudi ne gre za drugo skrajnost – da bi se odrezali od sveta.

Zagotovo je treba drugače postaviti prioritete, vendar pa se ni treba vsemu odpovedati. Imava dva otroka, ki sta rojena v razmaku enega leta. Hčerka ima tri leta, sin pa dve in ne predstavljam si življenja brez njiju. Kljub vtisu čutim, da sem, odkar ju imam, bolj pogumna.


SICK CHILD

Preberite še:
Molitev za moč, da bomo zmogli stati ob strani svojemu trpečemu otroku

FAMILY
Rawpixel.com | Shutterstock

Nosečnost – čas za naju

Mislim, da je Bog vse to dobro premislil. Nosečnost načeloma traja devet mesecev. To je kar precej časa za pripravo na novega družinskega člana. Mogoče je težko verjeti, vendar pa je to tudi čas gradnje vezi z malčkom, posebej na liniji mama – otrok, ker gre tu za izjemno bližino. Spominjam se, da mi je mož govoril, da mi najbolj zavida to, da lahko občutim otrokovo premikanje in da sem mu lahko tako blizu.

Vsak teden sva imela ritual prebiranja o tem, kako se razvija najin otrok, do kakšnih sprememb je prišlo od prejšnjega tedna. Zaradi tega se je najin odnos mož – žena in starši – otrok razcvetal.


RODZINA BRODÓW

Preberite še:
Najlepše darilo ob 20. obletnici zakona: rojstvo 11. otroka

Trojica

Ko na svet pride malček, so odzivi zagotovo različni. Tu delim predvsem najino osebno izkušnjo. Oba z možem sva bila kot omamljena. Endorfinov je bilo v izobilju. Bila sva uročena in zelo hvaležna, vedela sva, da je dekletce, ki leži med nama, sad najine ljubezni in ogromen dar.

To zveni precej osladno, toda prvega otroka sem zelo dolgo rojevala, porod je bil težak, največje zadoščenje za vse pa je bila Amelka in veselje nad tem, da je z nama.


PREGNANT

Preberite še:
4 neverjetna vedenja še nerojenih dojenčkov

Kaj se je spremenilo?

Seveda je v hiši postalo bolj glasno, več obveznosti, več neprespanih noči (k sreči trend z otrokovo starostjo pada). Zagotovo ne moreva ven, ko hočeva in kamor hočeva, vendar pa menim, da sva pri dveh majhnih otrocih precej aktivna.

Če se nama ne posreči, da bi šla na zmenek v mesto, ga imava doma. Kupiva sladoled, si ogledava film ali pa skuhava kaj dobrega in sva preprosto skupaj. Seveda so tudi večeri, ko se nama kljub načrtom ne posreči, ampak nič hudega. Pri otrocih se učiva prilagodljivosti. Ni mogoče vsega predvideti in načrtovati. Zaradi najinih malčkov se naučiva veliko o sebi.

Jaz sem očitno zelo potrpežljiva in kar krila mi zrastejo, ko mi to kar naprej pravijo. Medtem pa sem velikokrat spoznala, da ni povsem tako, materinstvo mi pomaga ostati na realnih tleh. Spoznavam se, spoznavam tudi svojega moža, on pa mene.


CHILDREN

Preberite še:
Potovanje z majhnimi otroki? Zakaj pa ne!

young beautiful mother
By Anna Kraynova/Shutterstock

Ali se imava manj rada?

Nikakor ne manj! Drugače, bolj zrelo, bolj iskreno in … globlje. Tako da si upam reči, da se imava bolj rada. Ko smo zaljubljeni ali očarani, se bojimo, da bi ta lepa čustva izginila. Ta so potrebna, vendar pa pozneje odstopijo mesto nečemu veliko bolj pomembnemu: odrasli ljubezni. Ko pride otrok, se zaradi tega ne nehava imeti rada.

Seveda obstajajo nekatere nevarnosti, o katerih se vedno precej govori – da eden od staršev, posebej mama, vso pozornost in ljubezen preusmeri na otroka. Tudi jaz sem imela tak trenutek, ko je hotela Amelka biti ves čas z mano, v bližini, v naročju, ves čas na prsih. In ko sem tako ves ljubi dan bila na voljo za koga – s telesom in dušo, sem preprosto potrebovala oddih, malo sebe le zase. Takrat je zaradi tega moj mož trpel, vendar pa je bil v takih trenutkih tudi zelo potrpežljiv. Pomembno je, da tega ne drži v sebi in da se lahko medsebojno podpirava.


COUPLE

Preberite še:
Izognite se ločitvi tako, da prekinete ta vedenja …

Z vsako življenjsko odločitvijo – o poroki, otroku ali celo o novi službi – je povezana kakšna sprememba. Nečemu se moramo odreči, a pridobimo tudi kaj novega.

Kot mama dveh otrok in žena si sploh ne predstavljam, da z nama ne bi bilo Amelke in Tobije. Sploh nimam občutka, da bi me zaradi njiju mož imel kaj manj rad. Ničesar nisem izgubila, hkrati pa veliko pridobim prav vsak dan!

Ne pustite se prepričati, da se z otrokom vse konča. Z novim življenjem se vse šele začenja!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Miha Rus.


FAMILY MUSIC

Preberite še:
Če glasbena šola postane muka




Preberite še:
Ste tudi vi hodili k verouku le zato, da ste lahko šli k birmi?


ALLYSON FELIX

Preberite še:
Olimpijska zmagovalka zmagala – tokrat v prid materinstvu

Tags:
starševstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.