Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Najlepše darilo ob 20. obletnici zakona: rojstvo 11. otroka

RODZINA BRODÓW

RODZINA BRODÓW

Marta Brzezińska-Waleszczyk - objavljeno 10/09/19

"Z vsakim otrokom doživimo ogromno lepih čustev. Najprej veliko pričakovanje, nato veselje. To so nepozabni trenutki, za katere je vredno živeti," pravita Debora in Joszko Brod

Poljaka Debora in Joszko Brod sta junija dobila enajstega otroka. Hči Antonina se je rodila ob njuni 20. obletnici poroke. Številčna družina, ki se tudi glasbeno udejstvuje, je ob rojstvu Antonine izdala pesem z naslovom Nazadnje.

Zakonca pripovedujeta o tem, kako sta pričakovala rojstvo 11. otroka, kako najdeta čas zase in kako ob tako veliki družini skrbita za zakon, spregovorila pa sta tudi o njihovih glasbenih načrtih.




Preberite še:
Če kdo vpraša, ali bi imeli še 12. otroka, odvrnejo, da iščejo sponzorja

Kakšni so občutki, ko se v družino rodi 11. otrok? So vaju prevevala močna čustva? Konec koncev ste to pričakovanje doživeli že enajstkrat in nekateri starši pravijo, da po tretjem, četrtem otroku navdušenje ni več tako veliko.
Podobno je bilo kot takrat, ko se je nama je rodil prvi otrok in vsak naslednji. Vsako novo življenje je čudež. Vsak je poseben, edinstven, pričakovan. To je zelo pozitiven občutek, bistvo sreče.

Ob vsakem otroku so naju prevevala močna čustva. Najprej veliko pričakovanje v kombinaciji z zaskrbljenostjo, kako bosta potekala nosečnost in porod, nato neizmerno veselje. Vsakič zelo podobno. Veselje v trenutku, ko otrokom sporočiš, da so dobili novega bratca ali sestrico, veselje, ko z dojenčkom zapustiš porodnišnico, veselje, ko ga bratje in sestre prvič vidijo. To so nepozabni trenutki, za katere je vredno živeti.


SIBLINGS

Preberite še:
6 znakov, da prihajate iz velike družine

ANTONINA BRODA
FAMILY BRODA

Hinnebusch Dominicans

Preberite še:
7 izmed 10 otrok ene družine se je pridružilo dominikanskemu redu

Kako so se starejši sorojenci pripravljali na Antoninin prihod? Kakšni občutki so jih spremljali?
Radovednost, veselje, navdušenje. Še več, ob tem dogodku smo posneli dve skladbi, ki sta povezani z njo. To je bilo družinsko praznovanje, čas za povezovanje in krepitev odnosov.

Antonina se je rodila ob 20. obletnici vajine poroke. Je bilo to vajino darilo?
Bila je ogromno darilo, najboljše, o čemer lahko sploh sanjava.

Kaj novega je Antonina prinesla vaši družini?
Na novo moramo definirati resničnost, ker imamo povsem nov urnik, ki določa naše življenje. Vsa logistika mora biti vzpostavljena na novo. Antonina je zelo občutljivo in prijazno bitjece, prinesla nam je veliko topline in sladkosti. Z njo odkrivamo nove plasti ljubezni.


PREGNANT

Preberite še:
4 neverjetna vedenja še nerojenih dojenčkov

Kako se je po 20 letih skupnega življenja in po enajstih otrocih spremenil odnos med vama?
Pomemben je čas, preživet skupaj. Včasih načrtujeva skupne izlete, včasih jih izpeljeva spontano, najpomembnejše pa so majhne, vsakodnevne geste in besede, ki spremljajo vsakdanje življenje. Vsak trenutek lahko doživiva na več načinov in poskušava si zapomniti, da izbereva najboljši način za grajenje odnosov.

Kaj bi lahko povedala staršem, ki so utrujeni in izgoreli že z enim ali dvema otrokoma in se bojijo razmišljanja o širitvi svoje družine?
Da je to verjetno najtežje obdobje. Najtežje je, ko so v družini samo majhni otroci in ni nikogar, ki bi lahko pomagal pri raznih malih opravilih, prav tako ni nikogar, s katerim bi se lahko o tem pogovarjali. To stanje je značilno za današnjo družbo, ko ni več tradicije razširjenih družin. Ženske se doma soočajo z osamljenostjo.

Vredno je iskati podporo tam, kjer jo lahko najdemo, se srečevati z drugimi družinami, vredno je tudi razmisliti, kaj povzroča izgorelost. Dobro je, da se odpovemo vsiljenim standardom in obredom, pri katerih ne želimo nujno sodelovati. S tem dobimo več časa in prostora za svoj ritem. Opominjati se je treba, da je težko le nekaj let. Ko otroci odraščajo, se vse spreminja.


BABY

Preberite še:
Najtežje obdobje v zakonu je, ko so otroci še majhni

JOSZKO BRODA, BRODOWIE
BRODA FAMILY

Verjetno pogosto slišite vprašanje, kako živeti v tako številčni družini in kako urejati vsakodnevno logistiko. Vsekakor navdihujoče, ni pa najpomembnejše. Kaj je bistvo vaše družine?
Odnosi. Na to se osredotočamo. Pred rojstvom Antonine sem želela narediti nekaj, v kar bi se lahko vsi vključili, zato smo posneli pesmi, ki se dotikajo naše družine. Zame je najpomembnejše to, da smo vsi skupaj, da smo se uspeli zbrati vsi skupaj in nekaj ustvariti, doživeti hkrati.

Ustvarili ste pravo nogometno ekipo, a se bolj vidite v glasbi. Kakšni so vaši načrti na tem področju?
Razmišljamo o tem, da bi posneli več pesmi in jih izdali na družinski zgoščenki. To bi bil odličen spominek za našo družino. Neke vrste družinski album, ne le fotografski. Skupaj bi radi organizirali tudi koncerte, saj je bistvo življenja v tem, da gradiš trajne in pomembne odnose.

Želimo si čim več takšnih trenutkov, da nam potem v prihodnosti ne bo žal, da nam je življenje ušlo in nismo imeli časa zase. Za nas je družina najpomembnejša. Starejši otroci počasi gradijo svoje svetove, vendar želimo ustvariti takšno vzdušje, da bodo vedno imeli občutek, da za njimi stoji velika moč – moč družine.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Bojana Petkovič.




Preberite še:
“Zdelo se mi je, da vsi okrog mene šepetajo: ‘Zbolela je, ima raka? Bo umrla?'”


WOMAN

Preberite še:
Kaj lahko ženska stori zase še pred začetkom jeseni?


PIANO

Preberite še:
Hči ne bi več igrala flavte, ampak klavir

Tags:
družinaotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.