Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Olimpijska zmagovalka zmagala – tokrat v prid materinstvu

ALLYSON FELIX

Instagram-@af85

Matthew Green - Dolors Massot - objavljeno 16/09/19

Allyson Felix in druge športnice so pritisnile na giganta s športnimi oblačili. In bile so slišane

Allyson Felix je ena izmed najboljših tekačic na svetu. Ima devet olimpijskih medalj, zadnji dve je dobila na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016. Po poročanju športnega kanala ESPN je “najbolj okrašena atletinja v ameriški olimpijski zgodovini”.


ARTHUR ASHE

Preberite še:
Slavni preizkušani tenisač, ki ni spraševal Boga: “Zakaj jaz?”

Dala je prednost materinstvu

Pogodba Felixove s podjetjem Nike je potekla konec leta 2017 in s podjetjem je začela pogajanja za njeno obnovitev. Maja 2018 je ugotovila, da je noseča, 28. novembra pa je rodila ljubko malo deklico, ki sta jo z možem Kennethom Fergusonom poimenovala Camryn.

Felixova je 20. decembra, le nekaj tednov po porodu, na ESPN-jevi spletni strani objavila dolg članek, v katerem je razkrila podrobnosti svoje nosečnosti, ki se je končala z urgentnim carskim rezom.


BIEGANIE

Preberite še:
Fizična aktivnost je odličen protistrup za depresijo

Napisala je, da je vedela, da lahko materinstvo vpliva na njeno tekaško kariero, a je bila na to pripravljena. Dovolj je imela tega, da je skušala izpolnjevati pričakovanja drugih ljudi, vključno s tem, da je moral biti tek vedno na prvem mestu. Hotela je biti ona sama, hotela je slediti višjim ciljem. “Želim biti odprta za to, kar Bog želi zame in za mojo družino,” še pravi v članku.

Brez zaščite za matere

Ko je prišel čas za obnovitev pogodbe s podjetjem, ji je to ponudilo pogodbo, katere vrednost je bila za 70 odstotkov nižja od prejšnje, ker morda ne bo več tako pogosto tekla ali pa v obdobju po porodu ne bo več tako hitra. Čutila je, da se mora zavzeti za pogodbeno zaščito sebe kot matere, zato je Nike prosila, naj ji s pogodbo zajamčijo, da ne bo kaznovana, če v mesecih po rojstvu ne bo najbolje nastopala.


CHELSEA WERNER

Preberite še:
Gimnastičarka z Downovim sindromom, ki piše neverjetno zgodbo o uspehu

View this post on Instagram

A post shared by Allyson Felix (@allysonfelix)




Preberite še:
Plesalka iz Bronxa, ki je sledila svojim sanjam in spremenila življenja drugim

To je razkrila, ko se je odločila, da bo sledila zgledu nekaterih drugih športnic, ki so postale matere. Javno je obsodila prakso zniževanja sponzorskih sredstev v podjetju. Letos maja je v New York Timesu objavila kolumno, v kateri je opisala svojo zgodbo. Takrat so v podjetju Nike obljubili, da bodo popravili pogodbe, da bi zaščitili športnice med nosečnostjo, niso pa še objavili podrobnosti.

Zmaga – a ne na tekaški stezi

Dne 12. avgusta letos so Felixova in druge športnice dobile svojo bitko. Nike jim je poslal elektronsko sporočilo, v katerem so jih obvestili, da so v pogodbo vključili tudi klavzulo o zaščiti športnic, ki so tudi matere. Felixova je sporočilo objavila na Instagramu in videlo ga je več kot 600.000 sledilcev. V klavzuli piše, da Nike nosečim športnicam zaradi njihovih rezultatov ne sme zniževati sredstev za obdobje 18 mesecev.

To obdobje se začne osem mesecev pred predvidenim datumom poroda. V tem času pa Nike tudi nima pravice prekinitve pogodbe, če zaradi nosečnosti športnica ne tekmuje. Felixova se je razveselila, da jim je s kolegicami uspelo spremeniti način, kako Nike ravna z ženskami. Hvaležna pa je tudi vsem drugim znamkam, ki so se odločile za podobno zavezo.


BALLET SHOES

Preberite še:
Najstnica, ki ruši stereotipe o baletnih plesalkah

Moč žensk, ki spregovorijo

Felixova je v svojem besedilu tudi zapisala: “Naš glas ima moč. Nike se je tudi uradno pridružil in bo pogodbeno zagotavljal zaščito športnicam, ki so se odločile za materinstvo. To pomeni, da atletinje ne bodo več denarno kaznovane, če bodo imele otroka.”

Allyson Felix se je vseeno odločila, da Nike ne bo več njen sponzor. Pred nedavnim se je odločila podpisati pogodbo s podjetjem Athleta.

Zanjo je še vedno pomembna profesionalna kariera, a zaradi nje se ni pripravljena odreči materinstvu. Na njeni uradni spletni strani piše: “Allyson je dosegla res veliko, a njen največji dosežek in največja ljubezen je njena hči Camryn, ki jo vsak dan spominja na to, da se na svetu nikoli ne sme nehati boriti za to, kar je prav.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar. 


BREZJE SANCTUARY

Preberite še:
Ali veste, od kod izvira slovenska beseda cerkev?




Preberite še:
Ste med tistimi, ki vedno zamujajo? Štirje predlogi, kako lahko postanete točni


COUPLE

Preberite še:
Kako spomini vplivajo na odnos in njegovo prihodnost?

Tags:
materinstvošport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.