Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Romarska pot, ki združuje Slovence, Italijane in Avstrijce

WEB 3 VIŠARJE

Johann Jaritz | CC BY-SA 3.0

Tina Martinec Selan - objavljeno 03/08/19

Ne prav daleč od Slovenije je ena najpomembnejših slovenskih in evropskih romarskih poti, Svete Višarje

Kako do Višarij? Po prečkanju državne meje z Italijo za vasjo Rateče peljemo naprej proti Trbižu, nato nadaljujemo še nekaj minut in parkiramo v vasi Žabnice (italijansko Camporosso). Od meje do parkirišča potrebujemo približno 20 minut.

Na svete Višarje se lahko vzpnemo z žičnico, kar je zelo primerno za tiste, ki ne zmorejo daljše hoje (majhni otroci, bolniki, ostareli …), lahko se odpravimo peš, lahko pa seveda tudi kombiniramo – v eno smer peš in v drugo z gondolo. Vožnja z žičnico oziroma gondolo traja dobrih 10 minut, hoja peš pa nam vzame približno dve uri in pol (za tiste z dobro kondicijo dve uri).

Romanje treh Slovenij na Svete Višarje

Na Svetih Višarjah se vsako leto na prvo nedeljo v avgustu srečajo tri Slovenije: matična, zamejska in izseljenska.
Program se ob 10. uri začne s predavanjem, ob 12. uri je slovesna sveta maša skupaj z izseljenskimi in drugimi duhovniki, sledi pa kratek kulturni program.

Pot je romarska, saj so ob straneh postavljene postaje križevega pota. Gre za precej strmo gozdno pot, ki ni primerna za avtomobile, višinska razlika pa je dobrih 900 m. Pot je zelo obiskana tako v poletnem času kot tudi v zimskem. Pozimi namreč Svete Višarje nudijo lep smučarski spust po urejenem smučišču, ki se ga bodo razveselili nekoliko bolj izkušeni smučarji.


DREŽNICA

Preberite še:
Cerkev, ki je ni uničil niti vihar prve svetovne vojne

Marija iz brinovega grma

Z nastankom cerkvice Višarske Matere Božje je povezana zanimiva legenda, ki pravi, da se je leta 1360 na tem hribu znašel pastir iz Žabnic, ki je iskal svoje ovce. Ko je klečal pri brinovem grmu, se mu je v grmu prikazal kip Marije, ki v naročju drži Jezusa. Zmedeni pastir je kip pobral in ga odnesel dol ter ga izročil župniku Žabnic, ki ga je pospravil v omaro.

A glej ga zlomka, naslednji dan je bil Marijin kip spet v brinovem grmu na enakem mestu. Vsa stvar se je ponovila tudi dan zatem, zato se je žabniški župnik za mnenje obrnil za oglejskega patriarha. Ta je ukazal, naj se na mestu prikazovanja Marijinega kipa postavi cerkvica, prav tako pa je tudi dovolil češčenje.

Sedanji kip Marije z Jezusom ni tisti, ki ga je našel pastir, ampak je mlajši. Marija in Jezus v njenem naročju imata s poldragimi in dragimi kamni okrašeni zlati kroni, njuni oblačili pa sta izdelani iz srebra s cvetličnimi reliefi ter obrobljeni z zlato obrobo.


MADONNA DELLA CORONA; VERONA

Preberite še:
“Lebdeča” cerkev v severni Italiji

Cerkev, ki ima pomembno povezovalno vlogo

Že v 16. stoletju so Svete Višarje imenovali božja pot treh narodov zaradi njihove lokacije. Dandanes jih imenujejo kar božja pot Evrope, združuje pa kar štiri narode, in sicer Slovence, Italijane, Furlane in Avstrijce. Zgodovina sicer ni bila vedno prijazna z višarsko cerkvijo. Leta 1807 je vanjo treščila strela, leta 1915 pa jo je zadela granata.

Cerkev se je porušila, le Marijin kip so čudežno rešili. Ko je slovenski slikar Tone Kralj po koncu prve svetovne vojne poslikal notranjost obnovljene cerkve, je na poslikavah združil svetopisemske motive z motivi protestov proti fašističnemu zatiranju Slovencev. Teolog Lambert Ehrlich, ki je v Žabnicah živel med obema vojnama, pa je poudarjal, da naj bo to cerkev, ki narodov ne ločuje, temveč združuje. V tem duhu je tudi napis nad vhodom v cerkev, v njej pa se zbirajo in skupaj molijo štirje različni narodi.


CATHOLIC,CHURCH

Preberite še:
Na kaj naj bomo pozorni, ko obiščemo cerkev

Družinski izlet in romanje – tako poleti kot tudi pozimi

V poletnem času so svete maše vsak dan ob 10. in ob 12. uri, ob nedeljah pa ob 10., 12. in 15. uri. Poseben dogodek je romanje na Svete Višarje 15. avgusta, ko praznujemo veliki šmaren ali Marijino vnebovzetje, saj se takrat zbere še več ljudi kot običajno.

Na vrhu Višarij si lahko privoščimo družinsko malico, ki smo jo prinesli s sabo, ne manjka pa tudi gostilnic in lokalov s terasami, ki nudijo čudovit razgled na Julijske Alpe z najvišjim Montažem.

V fotogaleriji pa si lahko ogledate utrinke s Svetih Višarij.


TINA CVITKOVIČ PISK

Preberite še:
“Popolno lahko izpelje samo Bog. Nam pa lahko tudi kaj spodleti”




Preberite še:
Dan, ko “goduje” hiša. Ali veste, kje je eden najsvetejših krajev na zemlji?


RYAN NIEMILLER

Preberite še:
Rodil se je brez prstov na rokah. Danes Ryan navdušuje s svojimi nastopi

Tags:
romanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.