Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

“Lebdeča” cerkev v severni Italiji

MADONNA DELLA CORONA; VERONA

Photo by Ciarán Flood from Pexels

Vittoria M. Traverso - objavljeno 01/08/19

Romarsko svetišče Naše Kronane Gospe je vpeto v steno gore, ki kraljuje nad osupljivo pečino in bdi nad Gardskim jezerom

Številni turisti obiščejo severno Italijo, da bi občudovali Verono in svetovno znani balkon iz Shakespearove drame Romeo in Julija. Malokateri obiskovalec pa pozna eno najbolj edinstvenih cerkva v Evropi, ki leži zgolj nekaj kilometrov severno od mesta. Romarsko svetišče Naše Kronane Gospe (Santuario della Madonna della Corona) so leta 1530 vgradili v skalnato pročelje gore. Zaradi njenega položaja na robu stene, ki se dviga nad Gardskim jezerom, se zdi, kot da cerkev lebdi v zraku.


BOHINJ-CHURCH

Preberite še:
Cerkev, ki si jo je ogledal Jean-Paul Sartre

Kraj za najpogumnejše vernike

Zametki cerkve na gori Baldo, kot jo kličejo domačini, segajo v 14. stoletje, ko so v tamkajšnje naravne jame začeli zahajati verniki ter v njih našli kraj za razmislek in molitev. Ko so leta 1530 postavili najstarejšo zgradbo današnjega svetišča, je bilo do cerkve moč priti le preko ozkega prehoda, ki se je spuščal po pečini, tako da so k svetišču dolgo romali zgolj najpogumnejši verniki. In tako je eden od okoliških plemičev svojo predanost tej težko dostopni cerkvi izkazal s 70 cm visokim kipom, ki še vedno nosi njegovo družinsko ime.

Zgradili večjo cerkev

Prebivalci bližnjih krajev so se 500 let trudili, da bi bila “lebdeča” cerkev dostopnejša. Najprej so na dnu doline postavili lesen most, da vernikom ne bi bilo več treba prečkati reke, v 16. stoletju pa so do cerkve zgradili še ogromni stopnišči ter tako romarjem prihranili pot po skalnati in vetrovni stezi.

Ker je v ta odmaknjeni del severne Italije prihajalo vse več romarjev, so do leta 1625 zgradili večjo cerkev, ki se dviga skoraj štiri metre nad prvotno, to pa so vključili v prezbiterij novega svetišča.


WEB 3 MONASTERY METEORA

Preberite še:
Skrivnostni samostani, ki “visijo” z neba

V času obeh svetovnih vojn, ki sta vihrali v tem delu Italije, je cerkev ostala nedotaknjena, kljub temu pa so na svetišču močno vidni znaki dotrajanosti. Leta 1974 je škof Giuseppe Carraro prenovo cerkve zaupal Guidu Tisatu, ki je prejšnjo cerkev porušil in na trdnejših temeljih zgradil novo. Veronski škof jo je posvetil leta 1978, štiri leta pozneje pa je bila vpisana na seznam manjših italijanskih bazilik. Toda najveličastnejši trenutek v svoji 500-letni zgodovini je cerkev doživela leta 1988, ko je romarsko središče obiskal papež Janez Pavel II. in vodil skupno molitev h Kronani Gospe.

Napotki za ogled cerkve

Iz Verone do mesta Peschiera del Garda pelje lokalna železniška povezava, dalje do Spiazzija pa avtobusni liniji 483, 476. Sledite znakom za začetek poti na romarsko svetišče Naše Kronane Gospe. Vodeno romanje lahko rezervirate na tej spletni povezavi.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Furlan.


Our Lady of Lourdes

Preberite še:
Devetdnevnica k Lurški Materi Božji za zdravje


LOG PRI VIPAVI

Preberite še:
4 skrivnostne podobe o Bogu


TINA CVITKOVIČ PISK

Preberite še:
“Popolno lahko izpelje samo Bog. Nam pa lahko tudi kaj spodleti”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.