Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Cerkev, ki je ni uničil niti vihar prve svetovne vojne

DREŽNICA

IVO ŽAJDELA | DRUŽINA

Tereza Mohar - objavljeno 23/07/19

Poleg svojih naravnih lepot je vas Drežnica najbolj znana po veličastni cerkvi Srca Jezusovega. Ta je bila sezidana na pobudo duhovnika Jožefa Kalina, ki si je cerkev zamislil kot osrednje slovensko romarsko središče. Žal pa je te načrte prekrižala prva svetovna vojna

Drežnica je manjše naselje, ki se nahaja na severozahodnem delu Slovenije in spada v občino Kobarid. Leži na nadmorski višini okoli 560 metrov, v senci mogočnega Krna, visoko nad slikovito sotesko reke Soče. Mimo Drežnice tečeta potoka Ročica in Stopica, vas pa je z vseh strani obdana z visokimi gorami in hribi.


TRŠKA GORA

Preberite še:
Nekoč skrivališče za fante, ki niso hoteli k vojakom, danes pa romarska pot

Cerkev Srca Jezusovega

Drežnica je najbolj znana po veličastni cerkvi Srca Jezusovega. Za njen obstoj je zaslužen zlasti duhovnik Jožef Kalin. Ko je ta leta 1892 prišel v Drežnico, je na kraju sedanje cerkve stala majhna cerkvica svetega Jurija. Ta je bila v tako žalostnem stanju, da bi jo skoraj zaprli.

Zgolj na Kalinovo osebno prošnjo in odgovornost so se lahko ljudje v njej zbirali pri maši. Kalin je tako začel misliti na novo cerkev in porodila se mu je ideja, da bi jo posvetil Srcu Jezusovemu, saj mu do takrat na Slovenskem ni bila posvečena še nobena večja cerkev.


HOLY STAIRS

Preberite še:
Svete stopnice na Slovenskem ‒ kje jih najdemo?

Začetek gradnje

Začetek del je povezan z ustanovitvijo posebne bratovščine: Društva za zidanje nove farne cerkve Srca Jezusovega v Drežnici. Požrtvovalni častilci Srca Jezusovega z Goriške, Kranjske in Koroške so prispevali pomemben delež za gradnjo, ki se je začela leta 1911. Načrte za novo cerkve je izdelal graški arhitekt Janez Pascher, ki je načrtoval tudi cerkev Sv. Antona na Viču v Ljubljani in lurško baziliko v Brestanici.
Preberite še:
Ne le Jakobova pot, skozi Slovenijo gre tudi pot svetega Martina

Nepoškodovana gradbena umetnina

Romarsko svetišče v Drežnici je bilo njegovo jubilejno, 50. delo, zato je vanj vložil vse svoje izkušnje. Sad je gradbena umetnina, vredna vsega občudovanja. Na božič leta 1912 so bila dela v glavnem končana. Nedokončan je ostal zgolj zvonik. Tak je ostal več desetletij, saj je prva svetovna vojna dela ustavila.

Okrog Drežnice je divjala soška fronta, a sredi vsega bojnega meteža je nova cerkev ostala nepoškodovana. Zadnje dopolnilo je cerkev dobila leta 1986, ko so domačini uresničili prvotni arhitektov načrt in dokončali zvonik, ki zdaj v višino sega 52 metrov.


KURESCEK

Preberite še:
Kurešček, “slovenska različica Medžugorja”, dobiva svoj film

Notranjost cerkve

Skladnost med arhitekturo in notranjo opremo svetišča je prvo, kar naredi vtis na obiskovalca. Iznad oltarja zre na nas freska Srca Jezusovega, obdanega z angeli, ob vznožju pa se zatekajo v varstvo Božjega Srca romarji različnih stanov in poklicev. Glavni oltar je sestavljen iz različnih dragocenih kosov marmorja in mozaikov. Najlepši okras so barvna okna, delo znane innsbruške delavnice, na pevskem koru pa so ene največjih orgel na Goriškem. S freskami sta svetišče okrasila naša slikarja Avgust Černigoj in Zoran Mušič.
Preberite še:
Malo, a osupljivo svetišče, ki nikogar ne pusti ravnodušnega

WEB 3 DREZNICA-SLOVENIA
ANDREJ PRAZNIK | DRUŽINA

SVETI MIHAEL BARJE

Preberite še:
Tako poceni, pa tako osupljiva: Plečnikova cerkev na Ljubljanskem barju

Izhodišče za športnike in sprehajalce

Drežnica je izhodišče za celo vrsto bolj ali manj zahtevnih izletov. Tu najdemo kotičke za oddih, pa tudi obilo priložnosti za športne aktivnosti in rekreacijo. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji zgodovine in etnologije (za kraj so med drugim značilne edinstvene drežniške pustne maske).

Le deset minut hoje iz Drežnice se nahajata čudovita slapova Sopot in Krampež. Okoliške vasi so odlično izhodišče za pohodnike. Območje ponuja vse, od kratkih sprehodov do celodnevnih planinskih tur. Strma pobočja gora so idealna vzletišča za jadralne padalce. Gozdne poti in ceste ponujajo užitke gorskim kolesarjem, plezalne stene pa privabljajo športne plezalce. Naj si bo torej sprehajalec ali ekstremni športnik, za vsakogar se v okolici Drežnice kaj najde.


WYPADEK ROWEROWY

Preberite še:
O posledicah hude nesreče: “Kot da bi me kdo s kladivom po glavi”


GORNJI GRAD CATHEDRAL

Preberite še:
Spoznajte prvotna zavetnika ljubljanske nadškofije


FUN,AUNT,BABYSITTER,CHILD

Preberite še:
Zakaj moji nečaki nočejo, da bi se poročila

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.