Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Na kaj naj bomo pozorni, ko obiščemo cerkev

CATHOLIC,CHURCH

Shutterstock

Jacques Perrier  - objavljeno 13/07/19

V svoji najnovejši knjigi Kako obiskati cerkev? mons. Perrier skuša podati ključe do kulture, brez katere krščanske zgradbe ostajajo uganka. Skozi nasvete avtor poda bistvene oporne točke, ki pomagajo razumeti globok pomen svetišč, ki jih bomo morda odkrivali že na katerem od naših poletnih potovanj

V poletnih mescih si v kraju, kjer preživljamo počitnice, gotovo ogledamo tudi kakšno znamenitost kraja. Če se kot običajen obiskovalec odločite obiskati katero od cerkva, kako se boste poglobili v pomen tega svetega prostora in vsega, kar se v njem nahaja?




Preberite še:
Se odpravljate na Hrvaško? Ne spreglejte teh cerkva

Bodite radovedni in si vzemite čas

Dobro je, da si prej preberete nekaj informacij o svetišču, da se z njim nekoliko seznanite. Ko ste tam, ne hitite takoj noter, ampak si oglejte, kako je cerkev umeščena v prostor. Sprehodite se okrog nje, poglejte, ali so na njej kakšni kipi, skušajte prepoznati, kaj predstavljajo, vprašajte se, zakaj so tam. Na to vedno ne moremo odgovoriti, vendar je vedoželjnost pomembna in dobrodošla lastnost.

Ko ste v cerkvi, se najprej usedite. Cerkev ima določeno prostornino, ki jo je treba najprej zaobjeti, in tudi ozračje, ki se mu lahko prepustite. Če gre za staro cerkev, pomislite na generacije ljudi, ki so jo gradile, spreminjale in v njej molile. Če gre za novejšo cerkev, lahko občudujete pogum tistih, ki se v današnjih časih odločijo zgraditi cerkev.




Preberite še:
Osupljive cerkve 20. stoletja

Podobe Božje cerkve

Potem se sprehodite po cerkvi. Če hrani veliko število umetniških del, si ne poskušajte ogledati prav vseh. Ne pozabite, da je srce cerkve njen prezbiterij. Oglejte si oltar; nekateri sodobni oltarji so še posebej vredni ogleda. Vzemite si čas in zmolite pred Najsvetejšim. Preden odidete, za hip postojte tudi v osrednji cerkveni ladji. Naredite fotografijo, vzemite brošuro, če je na voljo. Zapišite kaj v knjigo vtisov, saj bo kristjanom v tistem kraju to veliko pomenilo.

Kamnite cerkve so podoba Božje cerkve. Cerkev predstavlja skrivnost vere in pravimo, da verujemo vanjo. Kamnite cerkve ostanejo uganke, če pozabimo, zakaj in za koga so bile zgrajene. Ali si lahko predstavljamo gledališče brez gledaliških predstav ali stadion brez tekme? Ob odprtju nove cerkve se daruje posebna maša za njeno posvetitev in blagoslov. Večina kristjanov v določeni cerkvi pri njej ni bila navzoča, vendar prav ta maša daje smisel celotni zgradbi.


KOBIETA Z KOŚCIOŁEM

Preberite še:
5 posvetnih razlogov, zakaj “hodim v cerkev”

Pomen mnogoterih bogastev

Vedeti moramo tudi, kaj vse je v cerkvi: seveda je to oltar z vsemi pripomočki, ki se jih uporablja pri maši. V njej so tudi vitraji, kipi, slike. Natančno si jih oglejmo in raziščimo, kakšen pomen nosijo.

V vsaki cerkvi najdemo veliko elementov, vendar se arhitektura cerkva po svetu zelo razlikuje, enako velja za okrasje in lokalne svetnike. Če na primer primerjamo opatijsko cistercijansko cerkev iz 12. stoletja in baročno cerkev v Avstriji, se moramo, da bi našli skupne točke, vrniti k bistvenim prvinam. Cerkve so si med seboj tako različne, da so večini povsem neznane. Ni treba iti prav daleč, da bi v njih odkrili čudovite ali vsaj izredno lepe stvari.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


FARHAD

Preberite še:
Sovražil je kristjane, nato pa je odkril, da je Bog ljubezen


CHILD CLIMBING STAIRS

Preberite še:
Zakaj je Jezus zahteven vzgojitelj


CHILDREN DRAWING

Preberite še:
12 stvari, ki jih lahko počnete z družino, še preden otroci odrastejo

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.