Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Dan, ko “goduje” hiša. Ali veste, kje je eden najsvetejših krajev na zemlji?

WEB-SANTA-MARIA-ANGELI-PORTIONCULE-ASISSI-Ludmiła Pilecka I CC BY 3.0

Ludmiła Pilecka I CC BY 3.0

Tereza Mohar - objavljeno 02/08/19

Porcijunkula ni svetnica, ampak je ime cerkvice sv. Marije Angelske blizu Assisija, ki jo je pred propadom rešil sv. Frančišek Asiški. Na ta dan lahko prejmemo popolni odpustek

2. avgusta je obletnica posvetitve cerkvice svete Marije Angelske pod mestom Assisi, imenovane Porcijunkula. Bila je last benediktincev, Frančišek Asiški pa si jo je od njih izprosil kot “delček” svoje ustanove, zaradi česar je dobila ime Porcijunkula – iz latinske besede, ki pomeni delček.


DREŽNICA

Preberite še:
Cerkev, ki je ni uničil niti vihar prve svetovne vojne

Tam je sveti Frančišek rad prebival in hišica poleg cerkvice je postala prvi frančiškanski samostan. Tukaj je svetnik leta 1212 izročil sveti Klari redovno obleko in tu je leta 1226 tudi umrl. Nad prvotno cerkvico so v 16. stoletju sezidali sedanjo baziliko. Ta je bila zidana tako, da se njena kupola boči ravno nad porcijunkulsko cerkvico, ki je ostala ohranjena v prvotni obliki.

Porcijunkulska cerkvica

Cerkvica je bila na tem, da razpade, a jo je sv. Frančišek Asiški popravil in tam spoznal svoj poklic: popraviti Cerkev, ki jo je tedaj močno razjedala gniloba, predvsem pohlep po bogastvu in razkošju. Frančišek je vedel, da bo to nalogo mogel izpolniti le tedaj, če bo z vso temeljitostjo spremenil najprej sebe in zbral okoli sebe enako misleče, ki bodo z besedo in zgledom oznanjali evangelij.


CATHOLIC,CHURCH

Preberite še:
Na kaj naj bomo pozorni, ko obiščemo cerkev

Porcijunkulska cerkvica je najbolj znana po “porcijunkulskem odpustku”, ki ga je sveti Frančišek izprosil od takratnega papeža za vse, ki bodo na obletnico posvetitve obiskali ta kraj.

Izročilo pravi …

Ko je sv. Frančišek dokončal predelavo Porcijunkule in mislil na to, kako bi jo dal posvetiti, je imel videnje, v katerem se mu je – tako pravi izročilo – prikazal Kristus in mu naročil, naj gre v Perugio, kjer se je mudil novi papež Honorij III. Papeža naj prosi za naklonitev popolnega odpustka vsem obiskovalcem cerkvice na dan njenega posvečenja, to je 2. avgusta. To je Frančišek od papeža kasneje res uspel izprositi.


EUCHARIST,BLESSED SACRAMENT

Preberite še:
Zakaj iti v cerkev na prvi petek in prvo soboto v mesecu?

Eden od najsvetejših krajev na zemlji

Gotovo pa je, da je bil “porcijunkulski odpustek” v navadi že v 13. stoletju, a najprej le v porcijunkulskem svetišču samem. To je bil vzrok, da je v očeh kristjanov cerkev sv. Marije Angelske – Porcijunkula – poleg Svete dežele, Rima in Kompostele kmalu veljala za enega od najsvetejših krajev na zemlji.

Kako lahko prejmemo popolni odpustek?

Leta 1967 je bila izdana nova ureditev glede odpustkov. V njej je o porcijunkulskem odpustku določeno, da ga je mogoče dobiti v frančiškanskih svetiščih in tudi v vseh župnijskih cerkvah, in sicer 2. avgusta ali pa na kakšen drug primernejši dan.


WEB 2 MONTE GRISA

Preberite še:
Katera je nenavadna trikotna cerkev, ki stoji nad Tržaškim zalivom?

Sv. Frančišek nam je izprosil milost popolnega odpustka, ki ga na ta praznik lahko prejme vsak vernik, ki obišče frančiškansko ali župnijsko cerkev in izpolni tri pogoje: opravi spoved, prejme sveto obhajilo in zmoli vero, očenaš, zdravamarijo in slavo Očetu po papeževem namenu.

Vendar pozor – odpustek ni lažja pot!

Seveda je zmotno prepričanje, da so odpustki nekakšno nadomestilo resničnega notranjega spreobrnjenja pri hoji za Kristusom. Zavedati se moramo, da odpustkov ni mogoče dobiti brez resničnega spreobrnjenja. Odpustek torej ni lažja pot, s katero se moremo izogniti nujno potrebni skesanosti nad grehi. Odpustek je opora na naši poti spreobrnjenja.


SV. BARBARA NA RAVNIKU

Preberite še:
Sveta Barbara na Ravniku – cerkev, ki jo domačini nosijo v srcu

Če odpustek jemljemo tako, kakor ga je treba jemati po verskem nauku Cerkve, je prejemanje odpustkov zelo dragocen pripomoček pri uresničevanju zares v najglobljem (in najboljšem) smislu “revolucionarnega” Jezusovega naročila: “Bodite popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče!” (Mt 5,48).




Preberite še:
Vanjo se je Martin zaljubil, nato ga je pripeljala k pameti


JOAHIM IN ANA

Preberite še:
Kdo sta pravzaprav bila Marijina starša?


SAŠA KUDELINA

Preberite še:
Dekle z redko boleznijo, ki zaradi svojega optimizma razbesni marsikoga

Tags:
praznik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.