Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

9 korakov do dobrega branja z najmlajšimi

READING

Gordon Surratt | CC BY-SA 2.0

Ignasi de Bofarull - objavljeno 24/07/19

Otroci se ljubezni do branja naučijo od svojih staršev

Otroci so v vrtcu zagotovo že slišali veliko pravljic, ki jih je doživeto brala vzgojiteljica ali pomočnica, zato so jo vsi poslušali pozorno ter z odprtimi usti. Preko zgodb, besed in podob jim je odpirala okno v nove svetove.


Alenka Javornik, Polona Pečovnik Kopač

Preberite še:
“Pametne naprave moramo starši umakniti, nastaviti pa knjige”

Starše ob tem pograbi želja, da bi tudi sami brali otroku, saj vidijo, kako je otrok očaran nad knjigami, knjižnicami, pa tudi nad oddelki z otroškimi knjigami, kjer se lahko usede na stolček in za majhno mizico prelista katero od knjig, ki jih je vzel v roke.

Otroka lahko v čarobni svet besed popeljete z naslednjimi koraki.

Odzivnost staršev in branje doma

Med vzgojnimi modeli danes obstaja tip vzgoje, imenovan sočutna vzgoja. Morda se komu sliši nenavadno, a to je dober način, kako otroku brati knjige. Biti sočuten starš pomeni delovati ljubeče, sprejemljivo, pozorno in odzivno. Odzivati se moramo na najboljše otrokove pobude, biti pozorni na njegova znamenja, kar vključuje tudi napredovanje v jeziku in čustveno stabilnost.


ALESSANDRO D' AVENIA

Preberite še:
Želite bolje razumeti svoje otroke? Berite knjige tega italijanskega pisatelja!

Sočutna vzgoja in zahtevnost

Ali to pomeni, da ljubeč odnos med starši in otrokom izključuje vsakršno zahtevnost? Sočutni starši so ljubeznivi, a odločni. Še več, bolj ljubeči kot so starši, lažje se bo otrok držal pravil, ki si jih družina postavi. Otrok bo z večjim besednim zakladom razumel vedno več stvari.

Pomembno je, da se poglobimo v otrokovo osebnost

Preko branja starši bolje spoznajo svojega otroka. Odkrijejo njegova čustva in najbolj običajne čustvene odzive. Sčasoma lahko starši od začetnega, dokaj brezizraznega branja zgodb, preidejo na bolj dialoško branje, z vključevanjem kretenj in različnih tonov glasu. Sčasoma bo skupno branje postalo tako prijetna dejavnost, da brez nje ne boste več mogli.
Preberite še:
4 stvari, ki bi vam jih učitelji vaših otrok radi povedali

Pozornost pri skupnem branju

Pri skupnem branju otrok hitro začuti, če ga starši ne poslušajo ali niso dovolj pozorni. Opazi, če se starši ne odzovejo na njegove znake, ker jih zaposlujejo odrasle skrbi. Pri branju otroci potrebujejo odobravajoč pogled staršev, da se lahko sprostijo v pogosto neverbalnem dialogu in s tem zorijo v jezikovnih, družbenih in vedenjskih veščinah.

Privzgojiti veselje do branja

Otrok, ki ga že doma spremljamo pri prvih začetkih te dejavnosti, ima pozitiven odnos do branja, črk in zgodb. S tem krepimo njegovo ljubezen do knjig. Pri tem vztrajajmo, saj bodo knjige otroka spremljale skozi celoten učni proces in še dlje. Napredek v opismenjevanju otroka je neposredno povezan tudi z njegovimi učnimi rezultati.


WEB 3 TADEJ KOBAL

Preberite še:
Primorski najstnik, ki je v svoji vasi obudil knjižnico: “Samo ‘jamrat’ na kavču ni dovolj”

READING
Evgeny Atamanenko - Shutterstock

CHILDREN DRAWING

Preberite še:
12 stvari, ki jih lahko počnete z družino, še preden otroci odrastejo

Razumljivo branje in osnovna šola

V tem času govorimo o dialoškem branju – takrat se otrok že preizkuša v lastnem jeziku in poglablja svoje poznavanje sveta. Razločevanje med fikcijo in resničnostjo lahko starši pri otroku vodijo skozi vprašanja in odgovore, ko pojasnjujejo pojme, ideje, izraze … Vse to je dobra osnova za osnovno šolo, saj razumljivo in poglobljeno branje pomagata razumeti vsebine, s katerimi se bo otrok srečeval pri vseh učnih predmetih, od matematike do glasbe.

Darovi skupnega branja

Otrok bo hitro razvil veselje do literature. Hkrati se bo navadil misliti s svojo glavo, z leti pa bo razvil tudi kritično mišljenje. Vse bolj bo pozoren in osredotočen ter se bo lažje posvetil učni snovi. Veselje do branja je danes eden največjih darov, ki jih otrok lahko prejme od svojih staršev in učiteljev. Zato morajo starši dajati tudi zgled in sami brati pred pozornim otrokovim pogledom. Vsaj nekaj knjig pa imejmo tudi doma na policah, a ne zgolj za okras!


IPHONES,FAMILY

Preberite še:
Zakaj otroci v naši družini nimajo pametnih telefonov

Od konkretnega k abstraktnemu

Branje s starši otrokom, starim med pet in sedem let, daje posebno priznanje. Ko se počuti sprejetega, bo uporabljal nove besede, s tem pa se bo izpopolnil v govoru. Starši lahko počasi zvišujejo raven izrazne zahtevnosti in otroka spodbujajo k večjim komunikacijskim sposobnostim, pri čemer poudarjajo pravilno rabo besed in bogatijo otrokov besedni zaklad. Dokazano je, da bolj kot je bogato in skladenjsko pravilno otrokovo besedišče, večja je njegova sposobnost abstraktnega mišljenja in razmišljanja.

Vztrajnost in tekmeci dialoškega branja

Pomembno je, da vztrajate in z otroki berete redno. Pri tem se je treba izogibati “tekmecem” v obliki pametnih telefonov, računalnikov in televizije, čeprav so vsi ti pripomočki lahko zelo uporabni. Le tako bo skupno branje postalo prijetna dogodivščina tako za otroke kot za starše.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


DREŽNICA

Preberite še:
Cerkev, ki je ni uničil niti vihar prve svetovne vojne


MORNING COFFEE

Preberite še:
Skrivnost za uspešen dan po nasvetu nadškofa Fultona Sheena


begging

Preberite še:
Le zakaj bi Boga zanimale naše “težavice”, ko pa nam sploh ni nič hudega?

Tags:
branjeotrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.