Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

4 stvari, ki bi vam jih učitelji vaših otrok radi povedali

web3-teacher-classroom-clothes-dress-code-shutterstock-e1557223232449.jpg

Matthew Green - Beatriz Camargo - objavljeno 08/05/19

Ste že kdaj razmišljali, kaj učitelji zares želijo sporočiti staršem svojih učencev?

Učitelji staršem svojih učencev ne povedo vedno vsega, kar bi jim radi povedali – pa naj bo to zaradi tega, ker nimajo priložnosti, jih je morda strah odziva staršev ali pa so preprosto preveč vljudni. Toda včasih je nekatere stvari preprosto treba povedati. Tule je nekaj stvari, ki bi jih mnogi učitelji želeli sporočiti staršem ali skrbnikom otrok, ki jih poučujejo.


SOLANUS CASEY

Preberite še:
Učenje jim ni šlo, a so kljub temu postali svetniki

1Vzgoja se začne doma

Vaša naloga je, da otroka naučite lepega vedenja

Otroci bi se morali naučiti reči prosim, hvala in oprosti. To se morajo naučiti doma od svojih staršev. Največ, kar lahko učitelji naredijo, je to, da lepo vedenje v razredu krepijo in utrjujejo.

Spodbujajte otroke k branju

Vzemite si čas in spodbujajte otroke, naj berejo. Glasno jim berite, priporočite jim knjige, za katere menite, da bi jim bile všeč, nato pa se skupaj z njimi o njih pogovorite. Če se bodo naučili dobro brati in jim bo branje v veselje, jim bo to pomagalo tako pri šolskem delu kot pri osebni rasti.


FAMILY

Preberite še:
Zabavna dejstva o vzgoji otrok, ki vam jih nihče ne pove

KSIĄŻKI DLA DZIECI O SEKSIE
Shutterstock


HAPPY FAMILY

Preberite še:
“Zakaj pa nimate še kakšnega otroka?”

Glede uporabe mobilnih telefonov so potrebna pravila

Razumljivo je, da starši čez dan želijo biti v stiku s svojimi otroki. Pomembno pa je, da že od vsega začetka naučite svoje otroke to napravo uporabljati odgovorno in pametno. Predvsem pa jih naučite, da telefona ne smejo uporabljati, kadar to ni dovoljeno, na primer med poukom.

Ne prikrivajte resnice, če otrok ni naredil domače naloge

Morda se bo nekega dne zgodilo, da otrok ne bo hotel v šolo, ker ni naredil domače naloge. Takrat je najlažja rešitev, da starši učitelju napišejo opravičilo z izmišljenim izgovorom, zakaj je otrok brez naloge. Toda to ni dobro, saj se tako otrok uči laganja in neodgovornosti, ker ne opravlja svojih dolžnosti. Svojega otroka raje naučite, naj bo odgovoren za svoja dejanja.


UPSET STUDENT

Preberite še:
Kako otroke pripraviti do tega, da brez nerganja naredijo domače naloge?

2Spoznajte svojega otroka

Noben otrok ni popoln

Zdi se, da starši menijo, da je biti z njihovim otrokom v šoli prava radost. Pozabljajo pa, da otroci, ko niso v navzočnosti staršev, pogosto pokažejo tudi svojo drugo plat, ki se morda ne ujema s podobo njihovega “malega angela”.

Otroci v zvezi s šolo ne povedo vedno resnice

Otroci – tako kot mnogi odrasli – se želijo izogniti težkim situacijam in se zato včasih raje zlažejo. Svojo vest si šele oblikujejo. Še posebej mlajši otroci morda ne razumejo povsem, kako pomembna je resnicoljubnost in to, da si ni prav izmišljati zgodbic v svojo korist. Če se njihova zgodba ne ujema z zgodbo učitelja, se ne postavite prehitro na stran svojega otroka.


PRAY

Preberite še:
Ko celo Bogu rečemo nekaj, česar v resnici ne mislimo

Zaupajte, toda preverite

Če vam je otrok povedal, da je končal domačo nalogo, je še vedno pametno preveriti, ali to drži – tako, da vam jo pokaže, ali pa da ga vprašate kaj iz vsebine naloge. Tudi če je povedal resnico, mu to, da ste ga povprašali po nalogi, pomaga razumeti, da je zares pomembna. Morda mu bo to tudi pomagalo, da ne bo zavlačeval pri nalogah, ki jih ni treba oddati jutri, a jih je treba začeti delati danes.

Otroci so lahko tudi presenetljivo (in neprimerno) odkriti

Nekateri starši se o zasebnih družinskih stvareh pogovarjajo pred svojimi otroki, misleč, da jih ti ne poslušajo. Neumnost! Ne glede na to, ali se pogovarjate o družinskih dolgovih, svojih političnih prepričanjih ali sorodstvenih sporih – dejstvo je, da otroci poznajo mnoge vaše skrivnosti in jih pogosto brez oklevanja razkrijejo tudi v šoli.


PARENTING

Preberite še:
21 pozitivnih stvari, ki bi jih morali govoriti svojim otrokom

3Spoštujte in cenite učitelje

Vzgoja zahteva timsko delo med starši in učitelji

Starši in učitelji so na isti strani. Trudijo se za kar najboljšo vzgojo otrok. Naj učitelji v vaših očeh ne postanejo zlobneži samo zato, ker so njihova pravila ali stališča drugačna od vaših, ali pa zato, ker izpostavijo katero izmed napak vašega otroka v prizadevanju, da bi jo popravil. Delajte skupaj, da bo vaš otrok lahko zrasel v pametno, odgovorno in disciplinirano osebo.




Preberite še:
Najstnik, ki je varčeval dve leti, da je lahko osrečil prijatelja

EDUCATION
Shutterstock

CARLOTA PI

Preberite še:
10 skrivnosti matere treh otrok, ki je tudi direktorica podjetja

Učitelji ne poučujejo zaradi denarja; bolj gre za poslanstvo in veselje

Noben učitelj od poučevanja ne bo obogatel. Ne pozabite, da učitelje motivira predanost učencem in veselje, ki ga občutijo pri poučevanju. Dobri učitelji pogosto postanejo vzorniki svojim učencem. Bodite hvaležni in cenite njihov trud.

Učitelji imajo mnogo odgovornosti

V vsakodnevnem življenju morajo učitelji igrati mnoge vloge – vlogo matere ali očeta, psihologa, prijatelja ali svetovalca. Poleg tega morajo biti ves čas pozorni na morebitne probleme, kot so učne težave, nasilniško obnašanje, vedenjske težave zaradi domačih razmer in celo zloraba drog. Njihovo delo bo lažje in učinkovitejše, če boste vi svojega dobro opravili.

Za poklic učitelja je potrebno izobraževanje

Nekateri starši učiteljem delijo nasvete, kako naj izboljšajo svoje učne priprave in metode dela. Čeprav se morda upravičeno ne strinjate o nekaterih vidikih poučevanja v razredu, pa ne podcenjujte vseh let študija in izkušenj, ki jih imajo učitelji vaših otrok.


igor saksida

Preberite še:
Igor Saksida – profesor, ki je postal raper

Namen šole niso le dobre ocene

V šoli ne gre le za uspeh na testih znanja. Z vzgojo in izobraževanjem otrokom tako doma kot v šoli prvenstveno pomagamo, da postanejo izobraženi, omikani in vsestranski ljudje, ki bodo odgovorni državljani, v družbi in na delovnem mestu pripravljeni sodelovati s svojimi človeškimi, duhovnimi in državljanskimi vrednotami. Zato dobre ocene niso edini pokazatelj uspeha v šoli. Za učitelje učenci, ki izstopajo, niso le tisti, ki imajo visoke ocene, ampak tudi tisti, ki so odgovorni, veseli in dobrosrčni. To pove mnogo o njihovem domačem okolju in o otrocih samih.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


WEB 3 VIKTORIN PTUJSKI

Preberite še:
Slavni svetnik, ki je morda bil prvi pisatelj na ozemlju današnje Slovenije


Couple Fighting

Preberite še:
“Žena mi teži!”




Preberite še:
Najstnik, ki je varčeval dve leti, da je lahko osrečil prijatelja

Tags:
šolavzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.