Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Pametne naprave moramo starši umakniti, nastaviti pa knjige”

Alenka Javornik, Polona Pečovnik Kopač

TINA MARTINEC SELAN

Tina Martinec Selan - objavljeno 10/04/19

"To, ali se bo otrok odločil za pametno napravo ali knjigo, je v celoti odvisno od staršev"

V času našega otroštva so bile nekatere stvari bolj enostavne. Elektronskih naprav, razen televizije, ni bilo, zato smo kot otroci in mladostniki več brali. Danes pa imajo številni otroci na voljo dostop do pametnih telefonov, tablic in računalnikov. Jasno je, da so jim takšni in drugačni zasloni privlačnejši od knjig. Kako doseči, da bi otroci radi brali? Kako doseči, da bi namesto po elektronskih napravah posegli po knjigi ali dobri reviji?


ALESSANDRO D' AVENIA

Preberite še:
Želite bolje razumeti svoje otroke? Berite knjige tega italijanskega pisatelja!

Starši moramo začeti
“Vse izhaja iz družine. Starše je treba vzpodbujati. Starši moramo prepoznati pomen branja in knjig. Potem bo to prepoznal tudi otrok,” pravita Alenka Javornik in Polona Pečovnik Kopač, koordinatorki Slomškovega bralnega priznanja (SPB) v cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani, ki Sloveniji letos poteka že 19. leto zapored. Kot mami imata tudi sami številne izkušnje s spodbujanjem bralne kulture.

“Doma jim moramo od majhnega naprej na glas brati. Če imamo možnost, otroke pogosto peljimo v knjižnico in si izposodimo knjige; v knjigarno, da si izberejo kakšno knjigo, na knjižne sejme … Videti nas morajo, kako tudi mi, starši, beremo knjige. Če nas doma vidijo, kako sedimo na kavču in visimo samo na telefonu, potem je malo verjetno, da se bodo sami odločili za branje knjige.”

Anton Martin Slomšek je pomen dobrega zgleda poudaril z besedami: “Bodi v svoji besedi resničen, v dejanju pravičen!” To je tudi letošnje geslo Slomškovega bralnega priznanja.


OJCIEC Z DZIECKIEM

Preberite še:
Zakaj je tako pomembno, da otrokom beremo pravljice?

KSIĄŻKI DLA DZIECI O SEKSIE
Shutterstock

Branje dobrih knjig spodbuja tudi Slomškovo bralno priznanje
SBP poteka vsako veroučno leto v župnijah cele Slovenije in pomembno prispeva k bralni kulturi med otroci ter mladostniki. Kaj je njegova dodana vrednost? “Zagotovo na prvem mestu kakovost knjig,” pravita sogovornici. Obstaja priporočeni seznam literature, ki pa ga župnije s sodelavci seveda lahko dopolnijo. Pomembno je, da so v knjigi izpostavljene prave vrednote, da ima knjiga močno sporočilo.

Naslednja stvar, ki je pri Slomškovem bralnem priznanju zelo v ospredju, pa je pogovor o prebranih knjigah. “Tega se otroci izredno veselijo. Počutijo se dobro, ker so prebrali knjigo. Nekateri se na pogovor pripravijo tako, da v zvezek kaj zapišejo ali narišejo ob prebrani knjigi. Prav vsi pa radi pripovedujejo o vsebini knjige. Razvije se pogovor med tistim, ki vodi pogovor, in otroki. Pogovorimo se o tem, kaj jim je bilo v knjigi všeč, kaj nam knjiga želi sporočiti.”


GIRL WITH BOOKS

Preberite še:
Zakaj je pomembno, da beremo vsak dan?

“Razvije se debata tudi med otroki, ki so, recimo, vsi že prebrali neko določeno knjigo. To je čudovito druženje, ki nas vse povezuje. Otrokom veliko pomeni in komaj čakajo, kdaj se spet dobimo.” Ob koncu veroučnega leta se vsi zberejo na zaključni prireditvi, kamor je povabljen tudi kakšen gost, recimo pisatelj ali pisateljica, ki otrokom še dodatno približa svet knjig.

Kako doseči, da se bodo otroci namesto za pametne naprave odločali za knjige?
Stvar pravzaprav ni zelo zapletena, je pa v celoti odvisna od nas staršev. “Pametne naprave je treba otrokom čim bolj omejiti. Knjige pa jim moramo dobesedno podtakniti. Pri nas doma so knjige povsod, v vseh prostorih. Elektronske naprave pa umaknemo in imamo jasno pravilo, da so po osmi uri zvečer vsi telefoni na polici v dnevni sobi. Tako da otroci zvečer pred spanjem berejo,” pove Polona Pečovnik Kopač.

Alenka Javornik, Polona Pečovnik Kopač
TINA MARTINEC SELAN

Kaj pa branje na zaslonih? “Branje na telefonih ali elektronskih napravah za moj okus ni enako kot branje pravih knjig,” poudari Alenka Javornik. “Po ekranih se samo na hitro nekaj prelista, v bistvu otroci tam samo na hitro nekaj klikajo in gledajo slike. Brati je treba pravo knjigo, papirnato, ki jo lahko listaš, ki diši. To je prava izkušnja branja. Ali pa kakovostne otroške revije, stripi.”

Kako naj starši izbiramo knjige za otroke?
Knjiga je vedno odlično darilo ob vsaki priložnosti: rojstni dnevi, godovi, za miklavža, ob prvem obhajilu, birmi … Otroci se vedno razveselijo knjige. In kako naj izbiramo dobre knjige zanje? Včasih so kakovostne knjige v knjižnicah označene z oznako zlata hruška, kar je neko vodilo, da je knjiga vredna branja. Sogovornici pravita, da ni nič narobe s tem, če se kdaj prebere tudi kaj, kar otroku ni všeč ali kar morda ni naša prva izbira.


CZYTANIE ZMIENIA ŻYCIE

Preberite še:
Šest knjig, ki bodo navdihnile vaš post

“S tem dobijo neko distanco do prebranega,” sta prepričani. “Pustiti jim moramo, da si o prebranem sami ustvarijo mnenje.” Knjig o Harryju Potterju, recimo, doma ne omejujeta, se jima zdi pa ključno, da se z otroki o prebranem tudi pogovorijo in imajo tako možnost izraziti svoje mnenje, misli, ki se jim porajajo ob knjigi.

“Prav tako ni nič narobe, če se kakšne knjige ne prebere do konca. Tudi odrasli včasih kakšno knjigo odložimo, ker je preprosto ne moremo prebrati. Na koncu je pomembno, da imamo ljubezen do branja,” skleneta sogovornici.


matej virag

Preberite še:
Superfinalist resničnostnega šova in njegova zgodba o križu
Preberite še:
12 najlepših misli priljubljenega italijanskega pisatelja


METKA TRATNIK

Preberite še:
Mama dveh sinov, ki prebere tudi deset knjig na mesec

Tags:
branjevzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.